Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apa Yang Anda Akan Lakukan Jika Anda Tahu Anda Akan Mati Dalam 5 Tahun?

my-wishes

Sangat mudah untuk melupakan kematian kita sendiri. Kami percaya bahawa akan sentiasa ada lebih banyak masa untuk memulakan perniagaan itu atau meluangkan masa bersama orang tersayang anda. 

Tidak perlu tergesa-gesa, jadi mengapa tidak bertenang dan biarkan masa depan anda bimbang untuk mengejar impian anda dan meluangkan masa untuk melakukan perkara yang anda ingin selesaikan?

Dalam dunia kita hari demi hari, mudah untuk melupakan bahawa masa kita untuk pergi perlahan-lahan menghampiri. Pada satu ketika kita akan meninggalkan bumi dan pergi ke apa sahaja yang alam semesta sediakan untuk kita.

Kehidupan kelihatan seperti biasa dan tidak berkesudahan, tetapi apabila kita memikirkan tentang kematian keutamaan kita berubah.

Tiba-tiba perkara kecil tidak lagi penting dan kita mula bertanya kepada diri sendiri soalan yang lebih besar, "Apa yang telah saya lakukan dengan hidup saya?" "Apa yang akan orang yang saya sayangi katakan tentang saya?" atau bahkan "Apa yang dunia akan katakan tentang saya apabila saya tiada?"

Menerima hakikat bahawa kita adalah fana dan bahawa kita tidak akan ada selama-lamanya mempunyai kesan besar pada kehidupan kita.

Anda mungkin pernah memikirkan perkara ini sebelum ini. Terdapat pepatah terkenal bahawa anda harus "hidup setiap hari seolah-olah ia adalah yang terakhir anda" dan pernyataan itu benar-benar kukuh. Jika anda hanya mempunyai masa yang terhad di planet ini tiba-tiba beberapa perkara kelihatan tidak begitu penting seperti yang pernah mereka lakukan.

Walau bagaimanapun, dengan mengandaikan setiap hari adalah hari terakhir anda, nampaknya ia adalah terlalu melampau untuk benar-benar memberi manfaat kepada anda.

Jika anda tahu bahawa anda akan mati dalam masa 24 jam apa yang anda akan lakukan? Anda mungkin mahu menghabiskannya dengan bermalas-malasan dengan orang yang anda sayangi. Anda juga mungkin mengadakan pesta besar-besaran untuk diri sendiri memikirkan bahawa hari terakhir anda di bumi akan menjadi hari yang menyeronokkan dan anda akan keluar dengan bergaya.

Anda mungkin mahu menghabiskan hari terakhir anda dengan berseronok dan tidak perlu risau tentang apa-apa. Heck, saya tahu saya akan melakukannya.

Dan walaupun kita memerlukan masa yang menyeronokkan di mana kita boleh melepaskan diri dalam hidup kita, jika kita melakukannya setiap jam setiap hari ia bermakna kita pada asasnya menjalani kehidupan yang kalah. Kami akhirnya memuat percuma daripada orang lain atau hampir tidak melakukan apa-apa untuk "berlalu".

Peristiwa yang dahulunya menyeronokkan perlahan-lahan hilang ertinya apabila kita sedar bahawa kita baru sahaja menyia-nyiakan hidup kita dan tidak benar-benar melakukan apa-apa perkara yang kita impikan untuk dilakukan semasa kita masih muda.

Ironinya, hidup setiap hari seolah-olah ia adalah hari terakhir anda dan tidak memikirkan masa depan boleh membawa kepada kehidupan yang penuh dengan penyesalan dan impian yang tidak tercapai. Itulah sebabnya saya lebih suka mengambil pandangan yang lebih panjang tentang sesuatu.

"Lebih baik menyesali sesuatu yang kamu lakukan daripada menyesali sesuatu yang tidak kamu lakukan." Tanpa Nama

Apa yang anda akan lakukan jika anda hanya mempunyai 5 tahun untuk hidup? Anda boleh melakukan banyak perkara dalam masa 5 tahun, tetapi pada masa yang sama ia tidak lama lagi. Saya masih ingat kehidupan saya 5 tahun lalu seolah-olah ia berlaku pada hari yang lalu. Masa menitis pergi dan perlahan-lahan hilang jika anda tidak berhati-hati.

Apakah yang akan anda lakukan jika anda tahu bahawa anda hanya mempunyai 5 tahun lagi di planet ini dan semua harapan, impian dan keghairahan anda untuk kehidupan ini sama ada perlu dihayati dalam 5 tahun itu atau tidak sama sekali? Apakah yang akan anda ubah dalam setiap aspek kehidupan anda untuk menghadapi masa terhad anda di planet ini?

Apa yang Anda Akan Lakukan Bersama Keluarga dan Rakan Anda?

Bagaimana anda mahu keluarga dan rakan anda mengingati anda? Adakah terdapat sesuatu yang anda ingin beritahu mereka? Adakah anda ingin mengatakan sesuatu kepada orang yang paling rapat dengan anda? Dan adakah sesuatu yang anda mahu lakukan dalam hidup seperti berkahwin dan mempunyai keluarga?

Apa yang Anda Akan Lakukan Dengan Keghairahan Anda?

Apakah yang anda benar-benar ghairah? Apa yang membuatkan anda hidup dan membuatkan anda berasa baik tentang diri anda? Bagaimanakah anda boleh melakukan lebih banyak perkara ini? Adakah terdapat apa-apa cara anda boleh mencari rezeki melalui keghairahan anda?

Apa Yang Anda Akan Lakukan Dengan Matlamat Anda Dalam Kehidupan?

Apakah perkara yang anda ingin lakukan selama ini? Secara peribadi saya mempunyai banyak impian dan matlamat daripada mencipta sesuatu yang bermakna yang akan bertahan dalam ujian masa untuk bermain dalam Siri Poker Dunia. Ada yang lebih penting bagi saya daripada yang lain, tetapi saya ingin menyelesaikan semuanya.

Kita semua mempunyai matlamat yang ingin kita capai dalam hidup, apakah matlamat anda?

Apa yang Anda Akan Berputus Asa?

Jika anda tahu bahawa anda hanya mempunyai beberapa tahun lagi untuk hidup dan ingin meluangkan masa untuk impian anda, apakah yang anda akan menyerah? Mungkin menonton tayangan semula "Two and A Half Men" atau "The Simpsons" mungkin tidak begitu penting bagi anda seperti keluar dan cuba mencipta nama untuk diri anda sendiri. 

Apabila anda memikirkan tentang masa terhad yang anda ada di planet ini, anda menyedari bahawa beberapa perkara mungkin patut ditinggalkan untuk memberi ruang kepada orang lain.

Apa Yang Anda Akan Lakukan Dengan Legasi Anda?

Selepas anda pergi dari planet ini, satu-satunya perkara yang anda tinggalkan ialah warisan anda. Anda tidak lagi boleh melakukan apa-apa untuk meningkatkan imej anda dan cerita anda pada asasnya berada di tangan orang lain. Anda tidak lagi mempunyai sebarang kawalan tentang apa yang orang lain akan katakan tentang anda selepas anda meninggal dunia.

Jadi, apakah yang akan anda lakukan sebelum anda mati untuk memastikan keluarga dan rakan-rakan anda dan mungkin juga dunia mengingati anda sebagai seorang yang hebat? Apakah yang anda akan ubah tentang diri anda, siapa yang akan anda lebih jaga, dan apakah yang anda mahu orang katakan tentang anda selepas anda tiada?

Dalam 5 tahun anda boleh melakukan hampir apa sahaja yang anda mahu, tetapi anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk bermain-main dan menangguhkan perkara. Jadi, fikirkan dan sedar bahawa anda adalah fana. 

Anda mungkin tidak mempunyai 5 tahun, anda mungkin mempunyai 10 tahun atau 15 atau lebih. Tetapi semuanya meleleh apabila siang menjadi malam dan musim panas menjadi musim gugur.

Jangan membuat kesilapan dengan melupakan diri anda dan matlamat anda sehingga anda berada di ambang kematian anda. Jangan mendapati diri anda menyesali perkara yang anda tidak pernah lakukan semasa anda masih muda, sebaliknya ambil sedikit masa untuk melakukannya sekarang, selagi anda boleh. Anda hanya hidup sekali, jadikan ia bermakna. 

Catat Ulasan for " Apa Yang Anda Akan Lakukan Jika Anda Tahu Anda Akan Mati Dalam 5 Tahun?"