Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

8 Kesalahan Asas Dalam Komunikasi


8 Kesalahan Asas Dalam Komunikasi
image : pixabay

Kesalahan asas dalam komunikasi sering berlaku dalam perniagaan menjalin hubungan baik dengan orang bawahan anda dan persekitaran. Anda perlu mengelakkan beberapa kesilapan, walaupun nampaknya kemanusiaan berpotensi menghalang perkembangan hubungan.

Berdasarkan buku motivasi terkenal, saya telah melihat sekurang-kurangnya lapan (8) kesalahan asas yang harus anda hindari.

Kesalahan mendasar ini adalah:

1. KESAN IMPRESI PERTAMA

Kesan kesan pertama adalah kesan yang timbul dan timbul kerana penilaian kita terhadap seseorang hanya berdasarkan satu ciri, iaitu, untuk pertama kalinya bertemu dengannya.

Contoh:

Orang yang merasakan dia adalah senior anda akan sukar untuk menerima anda sebagai pengurus baru kerana dia adalah salah satu pasukan yang menemu ramah anda pada masa pemilihan.

2. PERSEPSI PERSEPSI

Sebilangan orang cenderung menganggap bahawa orang lain akan mempunyai sifat dan sikap yang dianggap sebagai ciri bahagian atau bahagian di mana dia berasal. Tetapi sebenarnya, andaian ini tidak selalu benar.

Contoh:

Apabila anda bertemu dengan orang yang berasal dari bahagian perakaunan, anda akan menganggap bahawa Dia adalah orang yang tegar dan kurang ramah.

Contoh lain, apabila berlaku perlanggaran di jalan raya yang melibatkan pejalan kaki dan kereta, maka kita cenderung menyalahkan penunggang kereta. Kenyataannya tidak semestinya demikian kerana ia boleh menjadi kesalahan pejalan kaki.

3. SIFAT-SIKAP YANG LEBIH DILIHAT DENGAN FAKTA

Apabila seseorang mendengar ceramah orang lain, dia akan menerima dua (2) perkara: Kandungan ceramah dan sifat-sifat apa yang ada pada orang itu.

Contoh:

Apabila doktor bercakap mengenai masalah kesihatan, dia akan lebih yakin daripada anda yang bukan doktor, walaupun pada hakikatnya apa yang dikatakan doktor itu salah dan anda betul.

Mengapa ia boleh berlaku? Ia berlaku kerana sifat-sifat yang melekat pada doktor lebih ketara daripada kenyataan sebenarnya.

4. KESAN DOMINASI

Ketidaksetiaan atau kedudukan yang cenderung diberikan oleh pemberi untuk menguatkan perintah yang telah dikeluarkannya. Ia berlaku kerana arahan yang diterima bukan hanya melihat isi perintah tetapi dia juga melihat siapa yang memberikan perintah tersebut.

Contoh:

Bagi pengurus yang dihormati, kehadiran-Nya telah membuat semua urusan pekerjaan berjalan dengan baik, dan pujian daripadanya dapat ditafsirkan sebagai perintah oleh orang bawahannya.

5. TANGGUNGJAWAB MENGHASILKAN PREJUDICE

Respons terhadap arahan akan mengikut pandangan penerima.

Contoh:

Perintah dari anda untuk mempermudah prosedur akan dianggap sebagai kerumitan tambahan bagi pekerja bawahan anda.

6. BARISAN BAHASA DAN PEMAHAMAN

Banyak atau lebih bahan yang dapat diserap oleh seseorang akan bergantung pada kemampuan mereka untuk bercakap dan memahami maklumat tersebut.

Contoh:

Bahasa pengumuman HRD kepada pekerja selalunya tidak berkaitan dengan tahap kefahaman pekerja yang paling rendah.

7. KESALAHAN TAFSIRAN

Orang mempunyai kecenderungan untuk menghubungkan beberapa maklumat yang serupa agar kelihatan konsisten atau tidak. Sekiranya terdapat konsistensi maka maklumat itu akan diterima sebagai kebenaran.

Contoh:

Bulan lalu anda diumumkan sebagai pengurus kilang baru, dan secara tidak sengaja, pengeluaran kilang bulan ini telah menurun. Sebilangan orang akan menganggap bahawa itu adalah petanda bahawa anda tidak begitu sesuai dengan pengurus. Dengan kata lain, sebilangan orang menganggap bahawa itu adalah penolakan terhadap anda sedangkan kenyataannya mungkin tidak seperti itu.

8. PERBEZAAN DALAM NILAI DAN HABIT

Perbezaan nilai dan tabiat syarikat boleh menyebabkan perbezaan tafsiran dan penghayatan maklumat dan situasi.

Contoh:

Di IBM Indonesia, pekerja junior akan memanggil pekerja yang lebih senior dengan memanggil "Tuan" dan memanggil pemandu dengan panggilan "Mr". Tetapi di tempat saya bekerja sekarang, sebaliknya. Pekerja kanan akan dipanggil "Mr" dan seorang pemandu akan disebut sebagai "Tuan".

Sekiranya Ada, Dan Lalu Bagaimana Membuat Kemajuan Dengan Komunikasi Positif?


8 Kesalahan Asas Dalam Komunikasi

Gunakan enam teknik ini untuk menyampaikannya dengan pantas, seperti berikut:

1. Anda dapat mengetahui apa sahaja tanpa menyertainya.

Selepas itu, kenali permintaan yang luar biasa dan penjelasan yang menggelikan dengan reaksi, misalnya:
  • "Itu adalah pemikiran yang menarik."
  • "Itu adalah permintaan novel."
  • "Pertanyaan yang menarik."
Gunakan ini sebagai peluang untuk memahami apa yang dinyatakan oleh individu lain. Dan selepas itu, teruskan ke subjek yang berbeza tanpa berusaha untuk bersaing.

2. Orang menilai orang lain dengan aktiviti mereka. 

Ini menunjukkan bahawa anda akan diputuskan oleh pemerhatian yang anda buat dengan kata-kata dan aktiviti anda. Sebagai contoh, jika anda menunjukkan kemarahan, walaupun anda merasa sebaliknya, anda akan dinilai tidak ramah. 

Sekiranya anda terdengar tidak berdaya, walaupun merasa lain, anda akan dianggap tidak mencukupi. Dengan cara ini, pilih aktiviti dan kata-kata yang menyampaikan kesan yang perlu anda buat.

3. Orang menilai sendiri dengan harapan mereka. 

Sejauh ini, kenali bahawa aktiviti atau kata-kata individu lain betul dan sesuai (seperti yang diperhatikan oleh individu lain). Walau apa pun, apabila tingkah laku seseorang kelihatan konyol, individu itu kemungkinan besar percaya bahawa ia disokong.

4. Semua orang berhemah tinggi dan berhati-hati. Strategi memperoleh lebih dari sekadar antagonisme. 

Ini adalah pendekatan yang paling ideal untuk memulakan wacana secara konsisten. Semua perkara dipertimbangkan, tidak ada yang perlu meminta maaf kerana bertimbang rasa. Pada saat anda menghampiri orang lain dengan penuh rasa hormat, anda menetapkan standard bagaimana anda perlu ditangani.

5. Setiap orang mempunyai pemikiran penting. 

Semua orang adalah pakar di beberapa zon. Semua orang mempunyai hadiah istimewa. Pelopor yang kuat membolehkan orang lain melampaui jangkaan untuk menyampaikan pemikiran mereka. Mereka mengemukakan pertanyaan. Mereka menunjukkan intrik. Mereka menjadikan individu lain sebagai bintang dalam perbincangan mereka.

6. Ketahuilah bahawa anda secara umum dapat membiasakan diri dengan keperluan, keperluan, dan keadaan orang lain. 

Kemukakan pertanyaan. Cari urusan. Berfikiran positif. Tindak balas yang cepat selalu menimbulkan sentimen pendamaian. Mulakan dengan berwawasan dan cuba melihat sepenuhnya.

Oleh itu, lapan (8) kesalahan yang harus anda hindari menjalin hubungan baik dengan pekerja bawahan anda dan persekitaran di sekitar anda.

Mudah-mudahan, artikel ini memberi manfaat dan menambah pengetahuan anda.

Catat Ulasan for "8 Kesalahan Asas Dalam Komunikasi"