Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Berprestasi Baik Dalam Temu ramah


Petua Berprestasi Baik Dalam Temu ramah


Mengalu-alukan pelajar yang berminat untuk memperbaiki diri mereka untuk pengalaman temu ramah yang lebih baik. Berkaitan dengan perundingan, kami sangat menyedari masalah yang dihadapi oleh pelajar dari penemuduga dan sebaliknya. 

Oleh kerana kami tidak dapat mengubah sikap pewawancara, kami menawarkan petua kepada pemula dan beberapa petua kepada calon berpengalaman yang ingin melamar di firma baru setelah meninggalkan syarikat lama.

Untuk Penyegar:

Setelah menamatkan pengajian anda, jelaslah matlamat anda. Analisis diri anda dan fahami apa sebenarnya yang anda mahu lakukan. Dengan berbuat demikian, separuh daripada persiapan sudah selesai. Anda akan dapat menjawab dua soalan utama oleh pewawancara: "Apa tujuan anda?" dan "Ceritakan tentang diri anda". Selain daripada itu, 3 perkara utama yang harus anda fokuskan adalah:

Resume-Writing:

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan adalah Resume anda. Beri kepentingan dan fikirkan sebelum anda mengisinya. Jangan menyalin dari orang lain dan jujur ​​seperti yang anda boleh. Aspek lain yang tidak dapat anda paparkan seperti kurang peratus markah harus dinyatakan semasa wawancara. 

Ini akan menimbulkan kesan positif kepada penemuduga. Tetapi pastikan anda mendedahkan palsu resume anda pada awal wawancara itu sendiri. Terdapat salah faham dari pihak pelajar bahawa ini salah. Bukan!

Bayangkan anda hampir selesai dengan wawancara anda dan bahkan akan terpilih apabila anda menyedari sudah waktunya untuk menyatakan peratusan sebenar saya, dan anda melakukannya. 

Soalan seterusnya yang anda tanyakan adalah, "mengapa anda tidak mengungkapkannya pada awalnya?". Ini akan memberi kesan bahawa anda tidak akan setia kepada syarikat dan tidak boleh dipercayai. Ingatlah perkara ini dan mulakan perbualan dengan penemuduga.

Aspek kedua dalam menulis resume adalah kualiti. Pertimbangkan seorang pakar yang anda mahukan, seorang senior misalnya. Tulis terus ke titik daripada memukul belukar. Ini akan menjimatkan masa anda dan masa penemuduga juga. Resume yang menarik juga akan menarik perhatian perunding yang baik.

Kehadiran dan Bahasa Tubuh:

"Kesan pertama adalah kesan terbaik". Bahasa badan anda menggambarkan keadaan fikiran anda. Oleh itu, tenanglah seperti yang anda boleh. Apabila anda memasuki bilik temuduga, sambutlah HR dengan selamat pagi. 

Terima kasih orang yang menawarkan diri untuk duduk. Sebilangan besar penemuduga akan mempelajari keperibadian anda daripada kemahiran teknikal untuk pekerjaan yang berkaitan dengan MCA, MBA, dan B.Com misalnya. 

Hanya dalam bidang perisian, kemahiran teknikal akan diberikan nilai maksimum. Kami mendapat aduan daripada HR bahawa pelajar kelihatan sangat lembap dan tidak berminat semasa bercakap. Sama ada anda berminat dengan pekerjaan itu atau tidak tidak masalah sehingga anda menunjukkan diri anda dengan baik. 

Ingatlah perkara ini dan tumpukan perhatian pada bahasa badan anda. Ekspresi wajah harus tenang dan tersenyum sesekali tidak kira apa hasil wawancara. Akhir sekali, terima kasih kepada penemuduga lagi sebelum pergi.

Kemahiran Berkomunikasi:

Mempunyai kemahiran komunikasi yang baik sama pentingnya dengan kedudukan teratas dalam bidang anda. Merungut dan tergagap adalah perkara terburuk yang boleh anda lakukan dalam temu ramah. 

Ini berlaku sekiranya anda terlalu tegang atau tidak yakin dengan apa yang hendak disampaikan. Jangan terlalu memikirkan hasilnya dan hilangkan ketegangan anda. 

Tarik nafas panjang dan fikirkan sebelum anda menjawab. Anda boleh meluangkan masa tetapi jelas mengenai jawapan anda. Mempunyai pengetahuan asas mengenai tugas anda dan tanggungjawab anda. 

Sekiranya syarikat mempunyai laman web, lakukan kajian kecil mengenainya sebelum anda menghadiri wawancara. Ia pasti akan membantu anda.

Bagi Pelajar Berpengalaman: Pelajar yang berpengalaman mungkin tidak memerlukan banyak persediaan teknikal. Anda separuh dari temu duga hanya kerana anda mempunyai pengalaman kerja sebelumnya. 

Tetapi kami melihat sebilangan pelajar ditolak walaupun mempunyai kemahiran bekerja. Sebabnya ialah kurangnya kemahiran komunikasi. 

Harapan perekrut berubah sepenuhnya dalam kes pelajar yang berpengalaman. Bagaimanapun diketahui bahawa anda dapat bekerja dengan baik atas alasan teknikal. 

Tetapi mereka akan bertanya sama ada anda bersedia bekerja secara jangka panjang dan adakah anda boleh menjadikan mereka pelanggan yang baik atau tidak. Akan ada satu siri putaran dalam proses wawancara jika itu adalah MNC. Anda perlu bersabar.

Kami menemui ramai pelajar yang mengatakan bahawa mereka akan meninggalkan syarikat sekarang dan bergabung dengan syarikat lain sekiranya mereka ditawarkan gaji lebih banyak. Ini adalah jenis jawapan yang diberikan oleh pelajar berpengalaman ketika pewawancara bertanya, "berapa lama anda akan bekerja di syarikat kami?"

Pertama anda meninggalkan pekerjaan, anda sedang mempertimbangkan kenaikan gaji. Diterima! Tetapi sangat tidak matang untuk hanya memikirkan gaji. Bahkan sebelum anda memasuki syarikat, jika anda ingin meninggalkannya, apa yang lebih baik daripada yang lebih baru? 

Sebanyak penyegar memerlukan persiapan sebelum wawancara, anda juga melakukannya. Ingatlah perkara ini dan persiapkan dengan baik.

Kami menyebut beberapa contoh masa nyata pelajar yang menghadiri temuduga melalui perundingan kami. Kami berharap perbincangan ini dapat menghilangkan keragua mereka dan mengharapkan mereka dapat menunjukkan prestasi yang baik pada masa akan datang. Semoga berjaya!

Catat Ulasan for "Petua Berprestasi Baik Dalam Temu ramah"