Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Motivasi Membuat Anda Mengejar Impian Anda

 

bagaimana-motivasi-membuat-anda-mengejar-impian-anda

Bagaimana Motivasi Membuat Anda Mengejar Impian Anda

1. Tentukan Misi Anda

Fikirkan semua perkara yang ingin anda laksanakan sepanjang hayat anda. Bukan hanya perkara yang besar, berani, dan berani tetapi juga perkara yang lebih kecil, tetapi tetap penting. 

Berapakah berat badan ideal anda sekiranya ada yang mungkin? Tempat apa yang ingin anda lawati sekiranya anda mempunyai dana tanpa had untuk melakukannya?

Siapa yang ingin anda temui? Bayangkan diri anda dengan rumah yang anda mahukan; kereta itu; kehidupan sosial. Terangkan jenis orang yang ingin anda lalui dalam persekitaran impian tanpa had. Mula menulis.

"Pensil dan impian boleh membawa anda ke mana sahaja." - Joyce A. Myers

Walaupun otak kanan kreatif anda didorong untuk melambung dengan bebas, otak kiri anda, bahagian analitik, eksekutif, mungkin berfikir, "Saya tidak pasti ini perkara mungkin." 

Anda mesti menangguhkan kepercayaan anda tentang apa yang mustahil cukup lama untuk membolehkan kreativiti, spontaniti, dan imaginasi anda mula menunjukkan apa yang mungkin. Anda harus mengganti perkataan seperti "Saya tidak dapat", "Saya tidak pernah" atau "Saya tidak dapat" dengan "Saya mahu" dan "Saya akan".

Sekiranya anda terlalu rasional dalam proses asas ini, anda akan sangat membatasi kemampuan anda untuk memanfaatkan kekuatan potensi dalaman anda.

Adakah anda ingin menghabiskan seminggu di pulau tropika yang terpesona? Mungkin anda mahukan lebih banyak wang kerana "masih ada bulan yang tersisa di akhir wang"! Mungkin anda ingin membawa anak-anak anda ke Disneyland? 

Adakah anda pernah bermimpi untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Bagaimana dengan bertemu lelaki atau wanita yang sempurna? Bagaimana dengan ini: adakah anda ingin mendaki Gunung Everest, membeli kereta baru, atau menyumbang kepada yang kurang bernasib baik dengan cara yang murah hati? 

Ini hidup anda sehingga berani bermimpi! Berhubung dengan perkara-perkara yang, jauh-jauh, anda ingin, miliki, atau lakukan. Berusaha untuk mendapatkannya!

Tuliskan pada sehelai kertas, dalam jurnal atau buku nota, semua yang anda mahu, memiliki, atau lakukan. Anda tidak perlu tahu "bagaimana", hanya berusaha mengembangkan dan merancang "apa".

Walaupun proses ini akan menyebabkan anda mencari jauh, ganjarannya dapat mengubah hidup. Sekiranya anda serius untuk memperbaiki keadaan anda sekarang atau jika anda mempunyai impian yang terlalu malu untuk anda ungkapkan, gunakan kuasa pilihan anda dan bertindaklah sekarang!

Dengan menentukan gambaran besar, misi hidup anda, anda akan mengambil langkah penting pertama anda untuk mewujudkannya.

2 Tetapkan ETA Sekarang, tulis di sebelah setiap item dalam senarai anda, tulis Anggaran Masa Ketibaan (ETA)

Berapa lama anda fikir perlu untuk mencapai setiap impian anda? Anda mungkin menulis, di sebelah beberapa yang lebih kecil, satu bulan, tiga bulan, atau enam bulan. 

Ini disebut sebagai jarak pendek. Anda boleh mengkategorikan item lain sebagai jarak sederhana dengan menulis satu tahun, dua tahun, atau tiga tahun di sebelahnya. Apa sahaja yang anda percaya akan membawa anda lima tahun atau lebih yang kami sebut jangka panjang. Kira ETA anda dengan cepat dan kasar.

3. Tujuh Kawasan yang Berjaya

"Mimpi adalah apa yang anda 'ingin' memiliki; matlamat adalah apa yang anda 'berhasrat' untuk mewujudkannya." - Denis Waitley

Sekarang, mari kita nyata. Sudah tiba masanya untuk membuat beberapa tujuan jarak pendek yang spesifik yang akan mula mendorong anda ke arah misi anda dalam hidup. Sekiranya anda ingin mengubah impian anda menjadi kenyataan, ada dua perkara penting yang perlu dipertimbangkan.

Yang pertama adalah - Matlamat mesti ditulis

Matlamat mesti di internalisasi dan ditentukan dengan jelas dalam imaginasi. Akan tetapi, menulis dengan mengkristal pemikiran dan pemikiran mendorong tindakan. Oleh itu, semasa anda menulis tujuan anda, anda akan membolehkan RAS anda terkunci dengan lebih tepat ke destinasi yang anda inginkan.

Asas kedua adalah - Matlamat mesti spesifik

Semua orang yang menghasilkan perkara hebat dalam hidup mempunyai satu kesamaan: mereka semua tahu dengan tepat apa yang mereka mahukan. Undang-undang yang sama yang mengawal kejayaan mereka juga mengawal undang-undang anda. 

Inilah sebabnya mengapa anda mesti mengetahui dengan tepat apa yang anda mahukan sekiranya anda akan menerimanya. Masalah yang dihadapi oleh kebanyakan orang ketika berusaha mewujudkan tujuan mereka ialah mereka tidak tahu apa yang mereka mahukan; oleh itu, mereka tidak boleh spesifik ketika menamakannya.

Inilah matlamat yang sering saya lihat: "Saya mahu bahagia." Begitu juga dengan kuda jiran anda! Dia gembira jika mendapat tepukan di leher, gosok ke bawah, dan sebiji rumput kering sesekali!

Catat Ulasan for " Bagaimana Motivasi Membuat Anda Mengejar Impian Anda"