Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pengurangan Tekanan - 27 Perkara Mudah Yang Boleh Anda Lakukan


Pengurangan Tekanan - 27 Perkara Mudah Yang Boleh Anda Lakukan
\
Tekanan mempengaruhi seluruh orang, badan, fikiran, perasaan, dan tingkah laku-Nya, dan sama seperti gejala-gejala dapat mengambil banyak bentuk, jadi terdapat banyak tindakan mudah yang dapat anda lakukan untuk menghilangkan gejala ini.

Senarai seperti berikut:

1. Mengambil Tekanan

Tanyakan pada diri sendiri, "Adakah saya tertekan, atau adakah saya menolak?"
Dengan membuat keputusan secara sedar untuk bertindak atas situasi anda, anda akan merasa lega bahawa keadaan yang tidak menyenangkan ini akan berubah, sehingga anda akan segera merasakan manfaatnya.

2. Chunk Down

Chunking down membantu anda menentukan apa masalahnya. Ini membantu anda membahagikan masalah yang menyebabkan anda stres menjadi bahagian yang lebih kecil dan oleh itu lebih mudah dikendalikan. 

Anda kemudian boleh mencari penyelesaian, pilihan dan cara ke depan. Ini adalah teknik penyelesaian masalah yang baik.

3. Bercakap dengan Seseorang

Masalah yang dikongsi adalah masalah dibahagi dua, senang bercakap. Membicarakannya dengan rakan atau orang yang ingin mendengar, yang tidak akan menilai atau memberikan nasihat, sering kali dapat membantu menguraikan fikiran dan menjelaskan perspektif anda dan membantu anda mengambil tindakan yang sewajarnya untuk menghilangkan tekanan.

4. Tuliskan - Biarkan

Tuliskan surat kepada diri sendiri atau orang lain, tanpa mempostingnya, tetapi cari kaedah untuk mengeluarkan pemikiran dan perasaan sebenar anda di atas kertas. 

Anda kemudian boleh menghancurkannya jika anda mahu, itu adalah bentuk pelepasan, yang kemudian anda dapat menindaklanjutinya dengan rancangan untuk menyelesaikan masalah anda.

5. Minta Bantuan Profesional

Dapatkan DVD hipnoterapi atau cari ahli hipnoterapi untuk membantu anda memfokuskan kembali pada relaksasi dan menghilangkan tekanan.

6. Berhenti Menunda-nunda

Penangguhan itu sendiri adalah penyebab tekanan, Menghilangkan penundaan dari hidup anda. Jangan menangguhkan perkara sehingga esok. Lakukan mereka hari ini. Buat mentaliti "LAKUKAN SEKARANG".

7. Jangan takut untuk menyatakan TIDAK

Ubah Dinamik keadaan anda. Sekiranya anda dapat belajar bagaimana menjadi lebih tegas, ini akan membolehkan anda mengatakan apa yang anda fikirkan dan bertindak seperti yang anda mahukan. Bayangkan betapa tertekannya keadaan ini yang akan membuatkan anda merasa.

8. Beri pilihan kepada diri sendiri

Ubah faktor tekanan yang anda boleh dan kuatkan kemampuan anda untuk menghadapi faktor-faktor yang tidak dapat anda ubah. Jadilah kreatif, cari kompromi, Rangka masalah dan cari jalan keluar yang menghasilkan hasil yang boleh menang.

9. Mengundurkan diri dari situasi tersebut

Buat jarak antara anda dan tekanan. Berjalan pergi dan cari tempat yang tenang walaupun ia berada di dalam kereta atau bilik mandi anda. Tarik nafas dalam-dalam dan bayangkan diri anda jauh, jauh dari situ. Lihat tekanan untuk apa sebenarnya. 

Lihatnya kecil dan terkawal dibandingkan dengan gambar yang lebih besar dan melihat berapa banyak yang anda rasa lebih tenang.

10. Urus Masa Anda - Jadilah Teratur

Pengurusan masa membolehkan anda merancang dan mengatur kehidupan anda untuk memberi lebih banyak ruang dan peluang kepada diri sendiri. 

Ini melibatkan perancangan, perwakilan, menetapkan agenda dan tidak membuang masa melakukan perkara-perkara yang tidak perlu atau membimbangkan perkara-perkara yang tidak dapat anda kendalikan.

11. Mulakan hari dengan yakin diri

Bersiaplah untuk hari yang akan datang, malam sebelumnya. Oleh itu, anda tidak akan tergesa-gesa pada waktu pagi dan memulakannya dengan teruk.

Jangan bergantung pada ingatan anda (ini adalah perkara pertama yang harus dilalui semasa anda mengalami tekanan). Tuliskan janji temu, senarai perkara, arahan dan senarai belanja. Buat pesanan daripada kekacauan.

12. Jangan terlambat

Beri diri anda lebih banyak masa untuk melakukan sesuatu agar anda tidak tertekan. Bangun sedikit lebih awal, tinggalkan sedikit lebih awal untuk temujanji.

13. Fokus

Lakukan satu perkara pada satu masa dan lakukan dengan baik, fokus pada pekerjaan yang ada dan lupakan semua perkara lain yang harus anda lakukan.

14. Luangkan masa masa untuk

Luangkan Diri sendiri, setiap hari, masa peribadi untuk kedamaian, ketenangan dan renungan.

15. Mempunyai pandangan yang optimis terhadap dunia

Mengharapkan perkara yang betul, mengharapkan orang menjadi baik. Anda mungkin dapat itulah yang berlaku!

16. Belajar untuk Bertoleransi

Ingatlah bahawa kebanyakan orang melakukan yang terbaik yang mereka dapat. Cari di dalam diri anda untuk bertoleransi dan memahami. Orang membuat kesilapan. Terimalah hakikat bahawa kita hidup di dunia yang tidak sempurna.

17. Lakukan Senaman Berkala Latihan

banyak mengatasi gejala fizikal dan emosi tekanan dan dapat membuat anda merasa lebih baik terhadap diri sendiri. Rasa sihat dapat membawa peningkatan harga diri dan imej diri serta meningkatkan keyakinan. 

Apabila keyakinan dan harga diri kita diangkat, persepsi kita terhadap diri kita berubah sepenuhnya dan menjadi lebih positif.

18. Menjadikan senaman menyeronokkan

Jangan mengabaikan aspek mental dan emosi semasa melakukan senaman biasa. Meluangkan masa untuk melakukan sesuatu yang menggembirakan hanya membuat anda merasa senang, jadi jika anda merasa tertekan dan tidak yakin sama ada untuk bersenam atau tidak, cukup ingatkan diri anda bagaimana perasaan anda selepas itu.

19. Keluar dan Berjalanlah, - Bernafas dengan Udara Segar

Sekiranya anda bekerja di pejabat dengan penyaman udara, keluarlah dan kosongkan kepala anda. Berjalan-jalan dan Isi paru-paru anda dengan Udara. Cubalah beberapa Teknik Pernafasan Dalam, yang memberi tenaga dan menyegarkan minda dan badan anda. 

Latihan sederhana ini juga melepaskan hormon yang mempengaruhi mood anda, mewujudkan kerangka minda yang lebih santai dan positif dan melepaskan tekanan fizikal dari badan.

20. Perlakukan diri anda - Mempunyai sesuatu yang dinanti-nantikan 

Menjauhkan diri dari semuanya, walaupun hanya untuk satu hari. Lebih baik lagi, rehat hujung minggu secara berkala dan jangan pernah bekerja dengan anda. Pastikan anda menempah percutian yang sewajarnya setiap tahun untuk mengisi semula bateri anda, tidak kira dimana sahaja, lakukan saja.

21. Belajar untuk menggunakan Tindak Balas Relaksasi badan anda

Bayangkan, lega dengan ketukan - sesuatu yang dapat anda alami setiap kali anda memerlukannya, sesuatu yang akan menghilangkan semua tekanan dari badan anda dan mengembalikan kilauan ke fikiran anda.

Anda boleh menggunakan hipnosis untuk mencetuskan kesan semula jadi yang luar biasa ini, yang akan membebaskan hormon dan neurotransmitter yang membanjiri badan dan fikiran dengan relaksasi pembersih yang bersih. Anda berhutang untuk merasakan kelegaan yang anda dapat dengan serta-merta, jadi pelajari teknik ini.
  • Jadikan Relaksasi sebagai rutin harian anda. Amalan berikut akan membantu anda berehat dan bersantai.
  • Teknik relaksasi dan visualisasi berpandu: dapatkan CD atau DVD
  • Meditasi: Membawa ketenangan dalam hidup anda
  • Relaksasi Otot Progresif:mendalam, santai secara fizikal
  • Urut / Aromaterapi yang: Teruskan, manjakan diri anda
  • Yoga; campuran meditasi dan gerakan lembut dan meregangkan
  • Shiatsu; Mengimbangkan tenaga dan sangat santai
Kaedah dan terapi lain termasuk; Tangki terapung, Reiki, urutan kepala India, Thai Chi dan Refleksologi. Lakukan kajian anda dan cuba beberapa perkara dan temukan rawatan yang paling sesuai untuk anda.

22. Makan dengan Betul - Makanan bukan sekadar bahan bakar

Luangkan masa dalam jadual anda untuk makan dengan betul dan luangkan masa untuk menikmati makanan anda ketika anda memakannya. 

Jangan hanya membuang makanan dan membuangnya untuk pertemuan seterusnya, memberi peluang kepada sistem pencernaan anda dengan makan perlahan-lahan dan berehat selepas makan.

23. Makanlah dengan sihat

Menjaga kesihatan anda dengan makan makanan seimbang yang masuk akal. Makan sarapan pagi untuk mulakan hari anda. Sekiranya anda perlu, buat tabiat makan baru yang baik. 

Pastikan gaya hidup anda berubah sesuai dengan keperluan sebenar anda. Pemakanan yang buruk akan melemahkan daya tahan anda terhadap penyakit dan membiarkan gejala tekanan lain berkembang.

Ketepikan kopi dan teh. (kafein tidak membantu anda untuk berehat)

24. Mandi air panas

Selamat berendam pada waktu malam untuk menghilangkan ketegangan di badan anda sebelum tidur

25. Pastikan anda mendapat tidur yang cukup

Ini penting. Anda akan bangun dengan rasa segar dengan lebih banyak tenaga dan dapat berfungsi lebih baik sepanjang hari.

26. Menikmati saat-saat

Cari sesuatu yang membuat anda tersenyum atau ketawa terbahak-bahak. Ketawa adalah jawapan kepada tekanan, kerana sukar untuk stres dan cemas ketika anda bersenang-senang!

27. Ingatlah untuk Menikmati Kehidupan

Setiap hari, luangkan masa untuk melakukan sesuatu yang anda nikmati.

Belajar untuk hidup satu hari pada satu masa dan ambil setiap hari semasa anda menemuinya. Hidup hanya berpusing sekali, ia cukup singkat dan anda harus menghargai apa yang baik di dalamnya.

Catat Ulasan for "Pengurangan Tekanan - 27 Perkara Mudah Yang Boleh Anda Lakukan"