Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ketika Melangkah Susah, 2 Rahasia Tidak Hilang Motivasi


Ketika Melangkah Susah, 2 Rahsia Tidak Hilang Motivasi
image via freepik

Anda mungkin diberitahu, oleh pelatih dan atau ibu bapa anda, bahawa kerja keras adalah kunci kejayaan. Anda telah melihat atlet profesional menyatakan bahawa kerja keras telah menjadikan mereka begitu kuat. Dan anda mungkin pernah membaca ungkapan motivasi yang tidak terkira banyaknya yang memaparkan kebaikan kerja keras.

Psikologi sukan dan prestasi Ketika berjalan menjadi sukar, 2 rahsia untuk tidak kehilangan motivasi. Psikologi sukan sukan prestasi psikologi motivasi menurun motivasi Tetapi jika kerja keras adalah apa yang membolehkan anda mencapai matlamat, mengapa sebilangan atlet meninggalkan kerja keras dan kehilangan motivasi?

Terdapat beberapa sebab mengapa atlet berhenti bekerja keras dalam sukan mereka: terlalu banyak tekanan, kehilangan minat untuk bertanding, kecederaan yang membataskan potensi mereka, dan lain-lain, tetapi alasan terbesar atlet berhenti bekerja keras ialah mereka tidak melihat hasilnya dengan segera .

Sebagai contoh, mulakan musim selepas tahun sebelumnya yang mengecewakan, tetapi anda ulangi bahawa musim ini akan berbeza. Tetapi setelah prestasi yang buruk, motivasi anda menurun. Keamatan anda dalam latihan menurun. Anda mula mempersoalkan adakah perlu bekerja keras dan anda mula membongkar semua kepercayaan positif.

Malangnya, sebilangan atlet tidak memahami bahawa kejayaan bukan hanya masalah kerja keras: ia adalah masalah kerja keras dalam tempoh yang signifikan dengan sikap mental yang betul. Untuk mengekalkan motivasi, dan kesabaran anda, melalui naik turun, Anda harus kuat mental dan tekad.

Mari kita lihat dua petua untuk melakukan ini:
  • Anda perlu berlatih untuk menggambarkan pencapaian matlamat dan mencapainya setiap hari. Ini dapat membantu anda belajar menggunakan teknik hipnosis diri untuk melakukan ini.
  • Anda harus percaya bahawa kerja keras anda akan terbayar pada akhirnya dan untuk melakukan ini, anda harus berusaha mengenali dan mengubah kepercayaan anda yang terhad. Teknik ini dipanggil penyusunan semula kognitif dan ahli psikologi sukan anda dapat mengajar anda bagaimana melakukannya dengan berkesan!
  • Sentiasa ingat analogi ini: mencapai matlamat anda seperti perjalanan panjang. Adalah mustahak untuk dapat menyelesaikan perjalanan, berhenti dari semasa ke semasa untuk mengisi minyak dan mungkin, membersihkan tingkap. Selepas itu, mesin siap dimulakan semula, lebih kuat dari sebelumnya.
Oleh itu, bersikaplah fleksibel dan jangan takut penurunan motivasi, tetapi aturlah dengan bijak sambil menumpukan pandangan anda pada jangka sederhana dan panjang (bukan hanya dalam jangka pendek). Dan dengan sokongan mental yang betul ... kerja keras anda akan terbayar.

Terus maju dan semoga berjaya!

Catat Ulasan for "Ketika Melangkah Susah, 2 Rahasia Tidak Hilang Motivasi "