Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mengatasi Tekanan Dan Kegelisahan


Mengatasi Tekanan Dan Kegelisahan

Seperti yang kita sedia maklum, Tekanan dan kegelisahan menempatkan individu di klinik secara konsisten. 

Adalah tidak normal untuk pergi ke pakar untuk menyatakan "Saya rasa saya mempunyai tekanan," namun Institut Kesihatan Nasional menyatakan bahawa 80% penyakit disebabkan oleh tekanan, secara langsung atau secara tersirat.

Hormon yang luar biasa, termasuk adrenalin, dihantar ke dalam darah anda ketika anda fokus dan berada di tepi. Mereka menyebabkan kenaikan tekanan peredaran darah, denyut jantung dan pernafasan yang lebih cepat, dan perubahan glikogen menjadi glukosa lebih cepat. 

Ini semua adalah perkara bermanfaat sekiranya anda memerlukan untuk melepaskan diri dari seekor beruang gunung yang mengasyikkan. Sungguh menyedihkan, apabila impak ini ditunda, seperti yang sering terjadi dalam kehidupan masa kini, kerangka tahan tidak digalakkan, dan tubuh mengalami perubahan negatif yang lain. 

Secara keseluruhan, sebahagian daripada hasil negatif dari tekanan yang ditangguhkan merangkumi keletihan, penderitaan otot dan sendi, kesedihan, kegelisahan, sakit otak, gangguan mental, dan rasa sedih. 

Tindak balas terhadap tekanan ini akan menjadikan tubuh anda memanfaatkan dan mengembangkan banyak daya hidup, yang boleh menyebabkan kekurangan fizikal dan mental. 

Tekanan Dan Kegelisahan

Di Universiti Stanford, siasatan terhadap 146 ujian kontemplasi telah selesai. Kesudahannya adalah bahawa perenungan itu berguna pada waktu latihan, namun pada asasnya mengurangkan kegelisahan sebagai ciri watak. 
Sebilangan besar peperiksaan menumpukan pada perenungan supranatural, namun kebanyakan strategi mungkin mempunyai hasil yang setanding. (Diumumkan dalam Jurnal Psikologi Klinikal 45: 957974, 1989.) 

Pada akhirnya, refleksi benar-benar dapat membantu anda melindungi diri anda daripada tekanan dan kegelisahan. Refleksi yang lebih mendalam mungkin mempunyai kesan yang paling menguntungkan, bagaimanapun, bayangkan senario di mana anda kekurangan masa, atau tidak pasti memikirkan cara berfikir. 

Tidak ada masalah. Terdapat dua kaedah mudah yang boleh anda pelajari dalam masa yang singkat, dan mulailah menggunakannya hari ini. 

Sebagai permulaan, terdapat refleksi pernafasan. Ia bermula dengan hanya menutup mata anda dan melepaskan ketegangan dari otot anda. Pada saat itu lepaskan renungan anda, sebanyak mungkin, dan tarik nafas secara mendalam melalui hidung anda, dengan fokus pada nafas anda. 

Pada saat renungan dan sensasi muncul, kenali mereka, dan kembalikan perhatian anda mengenai nafas anda semasa ia keluar dan masuk. Iaitu ia. Lakukan ini selama lima atau sepuluh minit.

Teknik kedua adalah meditasi kesedaran. Apabila anda mengalami tekanan dan kegelisahan, hentikan apa sahaja yang anda lakukan, dan tarik nafas dalam-dalam. Kemudian awasi fikiran anda sehingga anda mengenal pasti apa yang mengganggu anda. 

Mungkin anda risau akan sesuatu? Mungkin ada surat yang perlu anda tulis, atau leher anda mungkin sakit. Cuba kenal pasti setiap kerengsaan kecil.

Kemudian lakukan sesuatu dengan tekanan ini. Buat panggilan yang ada di fikiran anda, ambil aspirin, masukkan perkara pada senarai esok. Mungkin yang terbaik yang boleh anda lakukan ialah menyedari bahawa tidak ada yang boleh anda buat sekarang. Jaga setiap kerengsaan, sehingga anda dapat melepaskannya. Keresahan anda akan segera hilang.

Berlatih, dan anda akan menjadi lebih baik dalam mencari apa yang berada di bawah permukaan kesedaran, mengganggu anda. 

Sebaik sahaja anda menangani perkara ini, tutup mata, tarik nafas panjang, dan anda akan berasa lebih santai dan dapat berfikir dengan jelas. Cubalah sekarang. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan anda.

Catat Ulasan for "Mengatasi Tekanan Dan Kegelisahan"