Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimanakah Etika Kerja Syarikat Anda Boleh Dipertingkatkan?

Bagaimanakah Etika Kerja Syarikat Anda Boleh Dipertingkatkan?
credit:instagram@zairointernational

Menurut penyelidikan, firma yang paling berjaya adalah mereka yang menjadikan etika kerja sebagai komponen utama strategi mereka untuk mencapai matlamat dan objektif mereka. 

Tetapi kita tidak boleh mengabaikan hakikat bahawa walaupun firma yang paling berjaya dengan budaya etika yang kukuh mempunyai individu yang mempamerkan tingkah laku, sikap dan corak membuat keputusan yang mungkin memerlukan sedikit pengubahsuaian.

Akibatnya, soalan yang anda semua perlu tanya sekarang ialah sama ada anda boleh meningkatkan budaya etika syarikat anda. Pertama sekali, salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan etika organisasi di kalangan pekerja anda adalah dengan memimpin melalui teladan.

Pekerja kerap berminat untuk melihat dan memahami sejauh mana anda menjalankan dan mematuhi norma etika yang telah anda tetapkan.

Berikut ialah lima langkah penting yang boleh anda ambil untuk meningkatkan etika syarikat anda:

5 Cara Utama untuk Meningkatkan Etika Kerja Syarikat, yaitu:

1. Komunikasi Berkesan dalam Etika Kerja

Dalam organisasi yang ideal, komunikasi sentiasa berkesan apabila pandangan semua orang tidak diabaikan atas apa jua sebab. Untuk mencapai matlamat ini, adalah perlu untuk memastikan anda memupuk budaya korporat di mana pekerja mempunyai kebebasan untuk bercakap terus terang kepada pengurus dan individu lain dalam jawatan kepimpinan.

Komunikasi yang berkesan lebih kepada mewujudkan persekitaran yang selesa yang membolehkan pekerja melaporkan sebarang bentuk tingkah laku yang tidak beretika serta membolehkan pengurus memberitahu pekerja dengan jelas tentang tingkah laku beretika yang diharapkan daripada mereka.

Dalam kebanyakan kes, pekerja sentiasa teragak-agak dalam menyampaikan salah laku sedemikian kerana mereka merasakan bahawa mungkin tiada apa yang boleh dilakukan oleh pihak atasan mereka. 

Keengganan juga boleh disebabkan oleh mereka takut dihakimi, atau diabaikan apabila mereka melaporkan sebarang kes pelanggaran berkaitan kelakuan beretika.

Keengganan sedemikian yang biasanya membawa kepada penciptaan persekitaran kerja yang tidak sihat dan berisiko.

2. Menguatkuasakan Nilai dDisiplin

Adalah satu pembohongan yang nyata untuk menyatakan bahawa semua pekerja hanya boleh mematuhi etika tanpa perlu menghadapi tindakan tatatertib. Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah memastikan semua dasar tatatertib yang termaktub dalam kod etika dikuatkuasakan sewajarnya kepada mana-mana pesalah tanpa mengira kedudukan atau pangkat mereka dalam organisasi.

Jika dalam apa jua keadaan, anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk melakukan ini, anda juga boleh mewakilkan tugas kepada ketua jabatan atau penyelia. Tetapi pada masa yang sama pastikan anda memahami dokumentasi dan alasan untuk hukuman sedemikian sekiranya pekerja memutuskan untuk menyaman anda kerana mengambil tindakan sedemikian.

Dengan cara ini, orang lain akan dapat melihat dan mengiktiraf betapa seriusnya organisasi berkenaan dalam menguatkuasakan kod tingkah laku dan seterusnya belajar daripada situ dan seterusnya meningkatkan tingkah laku pekerja secara keseluruhan di seluruh lembaga.

3. Pemerkasaan dalam Etika Kerja

Jika anda ingin mendapatkan yang terbaik daripada pekerja anda berkaitan dengan peningkatan moral kerja, anda perlu memperkasakan mereka dari semasa ke semasa. Pemerkasaan melibatkan sejumlah besar isu, dan salah satu daripadanya ialah latihan.

Anjurkan seminar latihan di mana anda menjemput pakar untuk mendidik mereka tentang cara menangani masalah. Anda juga boleh menghantar mereka ke seminar yang dijalankan di luar organisasi dan memberi mereka peluang untuk berkongsi apa yang telah mereka pelajari dengan pekerja lain yang tidak menghadiri seminar tersebut. Ia sangat membantu, terutamanya apabila ia melibatkan perubahan sikap dan meningkatkan tahap tenaga pekerja.

Anda juga perlu memberi ruang dan kebebasan kepada pekerja untuk menjalankan isu berkaitan kerja lain yang diwakilkan kepada mereka tanpa mengganggu proses tersebut. Ia menggambarkan bahawa anda mempunyai keyakinan terhadap kebolehan mereka untuk menyampaikan dan membuat keputusan yang betul.

Memperkasakan pekerja anda juga membantu dalam meningkatkan kecekapan, yang penting terutamanya berkaitan tanggungjawab peribadi. Kebanyakan pekerja akan berasa sangat dipegang dan dengan itu melihat keperluan untuk menjadi cekap dan produktif dalam melaksanakan tugas mereka.

4. Tetapkan Tugas dan Tarikh Akhir

Adalah penting untuk memastikan anda menetapkan garis masa yang jelas untuk mencapai matlamat, objektif dan tugasan tertentu. Pekerja harus membantu dalam mencapai ini kerana sasaran ini mendorong mereka untuk mencapai matlamat dan objektif yang ditetapkan dalam masa. 

Sebaik sahaja anda mencipta budaya memastikan setiap elemen mengenai kerja atau projek pekerja diberi tarikh akhir yang ditetapkan, anda akan melihat perubahan berkenaan prinsip kerja yang dipertingkatkan.

Ingat bahawa mencapai sasaran juga penting dalam memastikan anda menetapkan bola bergolek supaya anda tidak mempunyai tunggakan yang akan menghalang kecekapan untuk menyampaikan perkara yang perlu dilakukan oleh syarikat dalam tempoh yang diperlukan.

Tetapi yang paling penting anda perlu memahami bahawa menetapkan sasaran dan memenuhi tarikh akhir adalah kemahiran pengurusan masa yang diperoleh dan dilaksanakan.

5. Perubahan

Terdapat keadaan apabila tingkah laku pekerja anda yang tidak beretika nampaknya tidak boleh berubah tanpa mengira pendekatan yang anda ambil untuk menguatkuasakan dasar kod etika anda. 

Dalam kes ini, terdapat keperluan untuk mengubah suai dasar memandangkan sebahagian daripadanya telah sama ada menjadi usang atau tidak boleh hanya menghasilkan perubahan yang diingini. Apa yang anda perlu lakukan ialah melaraskan atau mengubah beberapa peraturan dan prosedur ini walaupun ia bermakna mengganggu operasi yang menjimatkan wang atau masa.

Anda perlu ingat bahawa ada kalanya adalah perlu jika kerugian jangka pendek dibayangi oleh peningkatan ketara dalam status jangka panjang organisasi. Jangan takut untuk membuat perubahan drastik jangka pendek selagi anda yakin ia akan membantu syarikat anda untuk membina reputasi yang berkekalan.

Pemikiran Akhir tentang Etika Kerja yang Teguh

Apabila berusaha untuk meningkatkan etika organisasi anda, anda mesti berhati-hati dalam semua tindakan anda untuk memastikan anda mencapai kesan yang diingini. Ada kalanya anda mungkin percaya anda mengambil langkah yang boleh diterima untuk meningkatkan semangat kerja di kalangan pekerja anda, hanya untuk mendapati bahawa isu itu telah menjadi lebih teruk.

Akibatnya, sentiasa pastikan anda membuat pilihan termaklum supaya anda tidak membuang terlalu banyak masa, tenaga dan sumber untuk mengukuhkan standard moral pekerja anda.

Catat Ulasan for " Bagaimanakah Etika Kerja Syarikat Anda Boleh Dipertingkatkan?"