Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Langkah Terlibat dalam Perkembangan Kerjaya

10 Langkah Terlibat dalam Perkembangan Kerjaya

Perkembangan kerjaya ditakrifkan sebagai proses menaiki tangga profesional dalam kehidupan kerja seseorang individu. Ini semua tentang memanfaatkan kerjaya anda sepenuhnya dengan mencari peluang baharu, menghadapi cabaran profesional, dinaikkan pangkat dan hanya bergerak ke hadapan langkah demi langkah.

Apakah Kemajuan Kerjaya?

Sesetengah orang percaya bahawa menukar pekerjaan untuk kemajuan profesional mereka adalah kemajuan kerjaya. Ia tidak sepenuhnya betul. Sesetengah individu kekal dalam syarikat yang sama selama beberapa tahun dan terus menerima tanggungjawab, kejayaan dan kepuasan yang lebih besar.

Ini juga kemajuan kerjaya kerana gaji dan faedah anda bertambah baik dan meningkat. Ringkasnya, kemajuan kerjaya bukan sahaja tentang mencari pekerjaan yang lebih baik tetapi juga peningkatan dalam gaji dan tanggungjawab. Ia juga termasuk meninggalkan pekerjaan anda dan memulakan syarikat anda.

Perkembangan kerjaya ialah evolusi sepanjang hayat yang dipengaruhi oleh banyak perkara. Sebagai contoh, pekerjaan yang anda pegang, pengalaman yang anda peroleh di dalam dan di luar tempat kerja, latihan yang anda terima dan kejayaan yang anda capai pada titik penting dalam kerjaya anda.

Perkembangan kerjaya yang berjaya adalah penting bagi mana-mana orang kerana aspirasi sepanjang hidupnya bergantung padanya. Beberapa faktor dan elemen mempunyai kesan langsung dan tidak langsung terhadap kemajuan kerjaya dan boleh membantu untuk mendaki tangga kejayaan dengan mudah dan cepat.

10 Langkah kemajuan kerjaya 

Perkembangan kerjaya, dengan kata lain, menggariskan laluan yang harus diikuti untuk mencapai matlamat yang ditetapkan. Langkah-langkah yang terlibat dalam proses ini termasuk

1. Kenal pasti matlamat kerjaya anda 

Langkah pertama yang terlibat dalam kemajuan kerjaya ialah mengenal pasti kerjaya ideal atau pekerjaan impian anda, matlamat profesional utama anda dan apakah sasaran yang ingin anda capai. Ia melibatkan memahami diri anda dengan menjawab beberapa soalan mudah, contohnya, apakah perkara yang anda mahir, apakah pencapaian terbaik anda, kemahiran, pengetahuan, kualiti, kekuatan dan kelemahan.

Sekarang kenal pasti kerjaya impian anda dengan bertanya kepada diri sendiri apakah yang anda ingin lakukan untuk hidup dan jenis pekerjaan yang anda tidak mahu lakukan sama sekali, apakah matlamat anda? Adakah ia akan mendapat gaji yang baik, pengiktirafan, kuasa, pencapaian, dsb.?

Sebaik sahaja anda menemui jawapannya, proses pemikiran anda akan menjadi jelas. Anda kini boleh mula mencari pekerjaan yang akan menyelaraskan personaliti dan kemahiran anda dengan pekerjaan impian.

2. Bersedia untuk kemajuan kerjaya 

Selepas membuat rancangan kerjaya, sudah tiba masanya untuk mengetahui sejauh mana kelayakan anda untuk pekerjaan itu. Adakah anda mempunyai kelayakan, pendidikan dan set kemahiran yang betul atau adakah anda memerlukan latihan tambahan atau kemas kini tentang pengetahuan anda untuk mencapai peringkat seterusnya dalam kerjaya anda?

Jika anda masih memerlukan pengetahuan dan kemahiran tambahan, inilah masanya untuk menjadi mahir. Sesuaikan resume anda berdasarkan peranan yang anda cari supaya apabila anda menghantarnya kepada majikan dan perekrut, ia boleh menyerlahkan butiran yang anda mahu dia lihat.

3. Tentukan syarikat yang ideal

Ini merupakan langkah penting dalam kemajuan kerjaya kerana anda ingin menyertai organisasi di mana kemajuan kerjaya anda akan menjadi optimum.

Selidik industri dan ketahui tentang syarikat yang anda ingin bekerja. Kenal pasti sama ada mereka mempunyai peluang untuk kemajuan dan akhirnya boleh meningkatkan perkembangan kerjaya anda.

Anda ingin bekerja untuk syarikat yang akan menawarkan anda banyak peluang untuk kemajuan kerjaya dan bukan di tempat yang tiada skop untuknya.

4. Menggunakan sambungan 

Inilah masanya untuk menggunakan sebarang sambungan jika anda ada kerana sambungan memang penting, dan ia boleh membantu anda mendapatkan pekerjaan yang baik.

Jika tidak maka percayalah pada kebolehan anda dan pergi melalui saluran biasa untuk mencapai sasaran anda di mana peluang kemajuan kerjaya akan menjadi paling tinggi.

5. Tetapkan garis masa 

Anda telah mendapat pekerjaan impian anda dan sekarang adalah masa untuk menetapkan garis masa dan pencapaian supaya anda boleh berada di landasan yang betul.

6. Gunakan program syarikat 

Kebanyakan organisasi mempunyai program formal yang akan membantu pekerja dalam kemajuan kerjaya. Fahami dan kejar mereka untuk menjadikan jalan anda lancar dan mudah

7. Miliki laluan anda 

Setiap individu adalah berbeza, dan adalah penting untuk mengukir laluan kemajuan kerjaya yang sesuai dengan keperluan peribadi anda dan memenuhi keinginan anda.

8. Ambil kesalahan dan pujian di atas dagu 

Adalah penting untuk bertanggungjawab atas tindakan anda, sama ada kejayaan atau kegagalan. Terima pujian untuk pencapaian anda dan akui kesilapan telah dibuat sekiranya berlaku hasil yang buruk. Akauntabiliti akan mencerminkan secara positif dan membantu dalam kemajuan kerjaya

9. Bersiaplah 

Jangan ambil mudah dan anggap bahawa anda akan mencapai matlamat anda dalam masa yang ditetapkan. Ini adalah zaman persaingan yang sengit, dan anda perlu meningkatkan permainan anda jika anda berminat dengan kemajuan kerjaya pada kadar yang baik.

Gunakan setiap peluang yang datang dan tunjukkan kepada pihak atasan bahawa anda sudah bersedia untuk memikul lebih banyak tanggungjawab

10. Berhenti menetap 

Jangan sekali-kali menyelesaikan dan jika anda fikir syarikat sekarang tidak dapat membantu dalam perkembangan kerjaya mula mencari pekerjaan lain seperti ini. masa yang sesuai untuk meneruskan.

Bagaimana untuk meningkatkan kemajuan kerjaya?

10 Langkah Terlibat dalam Perkembangan Kerjaya

Terdapat pelbagai cara seseorang itu boleh meningkatkan kecekapan kemajuan kerjaya, dan beberapa daripadanya disenaraikan di bawah:

1. Pementoran 

Pementoran ialah kaedah penting untuk meningkatkan kemajuan kerjaya. Adalah penting untuk mencari mentor yang sesuai dengan anda dan terbukti sesuai. Dalam membimbing kedua-dua mentor dan mentee menetapkan jangkaan dan piawaian persatuan mereka.

Mereka mempunyai hubungan fleksibel yang kurang formal. Perkongsian pengetahuan adalah aspek penting dalam pementoran dalam perkembangan kerjaya di mana kedua-duanya mendapat manfaat bersama melalui persatuan mereka. Mentor juga membantu mentee dalam menetapkan matlamat yang realistik dan memastikan mentee mengikuti proses perancangan yang berkesan yang akan membuktikan keberkatan dalam kemajuan kerjaya.

Ia adalah mentor yang boleh mengemudi anda dengan jayanya melalui koridor buta kerjaya profesional anda. Dia menawarkan nasihat yang bertindak sebagai kuasa panduan dalam menghadapi cabaran sepanjang perjalanan. Kata-katanya membuktikan rahmat semasa latihan temu duga, memperoleh pandangan pengurusan, dan menghadapi cabaran industri.

2. Coaching 

Coaching sering dikelirukan dengan mentoring kerana kedua-duanya agak serupa dan sering dianggap sebagai sisi syiling yang sama. Terdapat juga beberapa perbezaan antara keduanya.

Kejurulatihan ialah cara yang bermakna untuk meningkatkan kemajuan kerjaya dan telah membantu ramai orang dalam usaha mereka. Ia mempunyai struktur yang ditetapkan dan lebih formal daripada bimbingan. Jurulatihlah yang membantu pekerja dalam mengembangkan dan meningkatkan kebolehan, pengetahuan dan kemahiran supaya mereka boleh berdikari.

Merekalah yang menetapkan haluan dan standard persatuan bersama-sama dengan jangkaan dan masa setelah mempertimbangkan banyak faktor.

3. Rangkaian 

Rangkaian dianggap sebagai salah satu cara yang paling berkesan untuk meningkatkan kemajuan kerjaya kerana ia membantu seseorang dalam mencari peluang untuk mendapatkan keterlihatan dan berhubung dengan orang yang boleh membantunya dalam usahanya.

Istilah rangkaian adalah mengenai pertukaran maklumat dan menjalinkan hubungan yang akan menguntungkan pihak yang terlibat. Ia boleh bersama orang dalam organisasi, dalam industri anda dan juga di luar bidang minat anda.

Terdapat banyak cara untuk rangkaian berjaya. Ia termasuk menghadiri acara, persidangan, seminar, resepsi, pameran perdagangan, membina hubungan melalui saluran dalam talian, dan juga membawa seseorang keluar untuk makan tengah hari atau minum.

Peluang rangkaian ada di sekeliling anda setiap hari, cuma genggam dengan cepat. Pakar dalam perkembangan kerjaya percaya bahawa rangkaian telah sangat berjaya dan akan membayar dividen sepanjang kerjaya anda jika anda dapat mengekalkan hubungan tersebut.

Ia juga membantu dalam meningkatkan set kemahiran anda, bertemu bakal mentor, mengekalkan jari di pasaran kerja, kekal berhubung dengan aliran terkini dan memperoleh akses kepada sumber penting yang akan meningkatkan dan memupuk kemajuan kerjaya.

4. Latihan dan Pembangunan 

Kaedah lain untuk meningkatkan kemajuan kerjaya adalah melalui program latihan dan pembangunan. Program ini termasuk kursus latihan yang akan membantu dalam meningkatkan kemahiran sedia ada dan dalam beberapa kes membangunkan kemahiran atau bidang kepakaran baharu.

Terdapat pelbagai cara latihan, contohnya, latihan berpasukan, perbincangan kumpulan, syarahan, manual pengajaran, video dan contoh praktikal. Seorang pekerja juga boleh memperoleh pengalaman dan pengetahuan yang diperlukan dengan membayangi rakan sekerja atau rakan sebaya yang pakar dalam bidang itu atau boleh juga melalui kursus dalam talian yang tersedia untuk meningkatkan pengetahuan anda.

Satu lagi pilihan penting untuk latihan untuk meningkatkan kemajuan kerjaya adalah dengan mengupah pakar yang akan menawarkan latihan yang diperlukan secara formal.

5. Bertanya mengenainya 

Salah satu cara yang paling mudah untuk meningkatkan kemajuan kerjaya ialah dengan bertanya mengenainya. Bercakap mengenainya dengan jabatan HR, pengurus, atasan terdekat atau rakan sebaya supaya anda boleh mendapatkan idea yang adil tentang laluan yang perlu diikuti.

Ingat bahawa dengan ingin tahu dan bertanya secara langsung tentang prospek kemajuan kerjaya anda, anda menunjukkan pendekatan yang bersemangat. Ia mencerminkan kesungguhan anda untuk maju dan mendaki tangga kejayaan.

Organisasi yang melihat masa depan akan menggalakkan kemajuan kerjaya anda dan menawarkan pilihan yang sesuai supaya anda boleh membuktikan diri anda.

Kelebihan 

Kelebihan kemajuan kerjaya adalah seperti berikut:

 • Peluang kemajuan kerjaya memberi rasa tujuan kepada pekerja.
 • Ia meningkatkan prospek pendapatan anda
 • Ia membantu pekerja untuk terlibat
 • Ia meningkatkan kepuasan kerja dan semangat kerana dia tahu bahawa dia berada di landasan yang betul dalam kehidupan profesionalnya
 • Ia meningkatkan produktiviti pekerja
 • Ia membantu memperoleh set kemahiran yang lebih luas
 • Perkembangan kerjaya memberi peluang baharu pekerja untuk menemui minat dalam syarikat yang akan membantunya untuk bergerak ke hadapan dan mencapai keputusan yang lebih baik dalam kehidupan profesionalnya
 • Ia adalah satu perjalanan yang akan membuatkan pekerja sibuk. Dia tidak akan mempunyai masa yang cukup untuk memikirkan perkara yang tidak perlu dan menjadi tertekan
 • Ia membantu dalam peralihan pekerjaan yang logik
 • Ia meningkatkan kemahiran membuat keputusan anda
 • Perkembangan kerjaya membantu pekerja dalam mencapai pertumbuhan kewangan
 • Menawarkan peluang kemajuan kerjaya untuk pekerja adalah penting bagi majikan kerana ia akan membantu organisasi dalam pengekalan pekerja. Ini akan menjimatkan wang, masa dan usaha mereka untuk mengupah dan melatih pekerja baharu

Kesimpulan

Perkembangan kerjaya secara ringkas merujuk kepada perjalanan yang dilalui seseorang sepanjang hayatnya untuk mencapai matlamat yang diingini. Ia adalah proses untuk membuat kemajuan kepada sesuatu yang lebih baik dan bukan perjalanan akhir atau mencapai matlamat dan objektif anda.

Catat Ulasan for " 10 Langkah Terlibat dalam Perkembangan Kerjaya "