Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pengurusan Kerjaya: Maksud, Proses dan Objektif

Pengurusan Kerjaya: Maksud, Proses dan Objektif

Pengurusan kerjaya, secara ringkas, dirujuk sebagai perancangan berstruktur kerjaya profesional melalui pilihan peribadi. Ini adalah proses sepanjang hayat yang juga termasuk memilih, menetapkan dan melukis strategi untuk mencapai matlamat peribadi.

Apakah itu Pengurusan Kerjaya?

Pengurusan kerjaya ialah keupayaan merancang dan menjalankan kerjaya anda secara proaktif dan strategik. Ia adalah mengenai meningkatkan kesedaran diri supaya seseorang mengetahui keutamaan, keutamaan, nilai kerja serta kekuatannya untuk mempunyai idea yang tepat tentang matlamat masa depannya.

Dalam dunia yang cepat berubah ini, pengambilan pengurus mencari dua perkara dalam diri pekerja.

Yang pertama ialah mereka boleh menetapkan matlamat dan mempunyai keupayaan untuk mengejar mereka dan berjaya. Kedua, mereka mempunyai kemahiran taktikal yang diperlukan untuk melakukan tindakan yang sesuai, contohnya, penyelesaian masalah, membuat keputusan dan rangkaian, dan lainnya.

Komponen Sistem pengurusan kerjaya

Komponen utama sistem pengurusan kerjaya adalah seperti berikut:

 • Sokongan daripada pengurusan atasan
 • Berkala penilaian kemahiran dan pengetahuan
 • Enrolmen terbuka
 • Penglibatan penuh penyelia dan pengurus dalam proses
 • Penyelarasan dengan aktiviti yang berkaitan dengan sumber manusia
 • Menggunakan pengurus daripada sumber manusia sebagai perunding
 • Penilaian program secara berkala
 • Tanggungjawab kejayaan
 • Maklum balas realistik berkaitan dengan kemajuan kerjaya 

Proses pengurusan kerjaya

The proses pengurusan kerjaya adalah mengenai pelaburan sumber untuk mencapai matlamat dan objektif anda. Ia merangkumi beberapa konsep yang diterangkan di bawah-

1. Kesedaran 

kendiri Ini adalah langkah pertama dalam sistem pengurusan kerjaya dan menyediakan introspeksi diri. Apakah minat anda, apa yang penting untuk anda, apakah perkara yang anda hargai, apakah perkara yang anda suka, apakah kemahiran unik anda dan lain-lain adalah beberapa soalan yang perlu dijawab dalam fasa ini untuk menemui perkara khusus tentang diri anda.

Semua soalan ini adalah cara untuk mencari nilai, sifat, minat dan kemahiran anda supaya seseorang boleh menetapkan matlamatnya untuk masa depan.

2. Penerokaan kerjaya/perancangan pembangunan kerjaya 

Perancangan pembangunan kerjaya atau penerokaan kerjaya ialah proses berulang yang merangkumi langkah-langkah berikut:

Nilai kerjaya – Adalah penting untuk menyatupadukan nilai kerja dengan nilai kehidupan keseluruhan untuk mengetahui perkara yang perlu untuk anda dalam kehidupan. Nilai kerjalah yang bertindak sebagai tenaga pembimbing dan membantu memberi tumpuan kepada perkara penting. 

Individu yang gembira dan berpuas hati dalam kehidupan peribadi akan cepat mencapai produktiviti yang lebih baik. Ingat, nilai kerja terus berubah pada selang waktu, dan menjadi penting untuk terus menilai semula nilai tersebut secara berkala untuk kejayaan pekerjaan secara keseluruhan.

Keutamaan kerja - Keutamaan kerja memainkan peranan penting dalam perancangan pembangunan kerjaya. Ia adalah pilihan peribadi, dan adalah wajar bagi dua orang untuk mempunyai pilihan kerja yang berbeza dalam kehidupan. Gali lebih dalam untuk menilai dan mengenal pasti pilihan kerja dan, jika perlu, gunakan bantuan alat penilaian untuk tujuan anda.

Kekuatan – Fahami kekuatan anda jika anda berminat dalam penerokaan kerjaya/perancangan pembangunan kerjaya. Cari kualiti positif seperti pekerja keras, berorientasikan perincian, kemahiran komunikasi yang sangat baik, dan juga ciri khusus seperti mahir membuat keputusan, kemahiran insaniah, dan lainnya. untuk mengembangkan potensi penuh anda. Lebih spesifik kebolehan dan kualiti anda, lebih banyak anda akan berjaya dalam temuduga kerja.

Kelemahan – Sama seperti kekuatan, ia juga penting untuk mengenal pasti kelemahan anda jika anda berminat dalam penerokaan kerjaya/perancangan pembangunan kerjaya. Mengambil pengurus memberi perhatian khusus kepada kelemahan pemohon, dan selalunya salah satu soalan temuduga kerja ialah apakah yang anda anggap kelemahan anda. 

Pemahaman yang jujur ​​tentang kelemahan anda akan membantu anda mengatasinya tepat pada masanya supaya anda tidak malu dengannya pada bila-bila masa. Jangan terlalu mengkritik diri sendiri kerana langkah ini direka supaya seseorang boleh menarik perhatian kepada kelemahan yang dilihat dan mengambil langkah untuk menghapuskannya.

3. Pembelajaran sepanjang hayat 

Teknologi berkuasa dalam semua bidang kehidupan kita. Semua peranti teknikal seperti tablet, telefon dan komputer telah menjadi keperluan di tempat kerja dan sering menentukan cara kami mengurus kehidupan kerja kami.

Menyesuaikan diri dengan inovasi dan peranti yang sedang berjalan dengan mengemas kini kemahiran dan pengetahuan anda dengan kerap.

4. Rangkaian 

Salah satu aspek yang paling kritikal dalam penerokaan kerjaya/perancangan pembangunan kerjaya ialah rangkaian yang berkesan. Ia adalah aset penting yang boleh membawa kerjaya anda selangkah lebih jauh. Kembangkan dan asah keupayaan anda untuk berhubung dan berinteraksi dengan orang penting.

Membina hubungan yang baik dan kukuh akan memberi kesan langsung kepada peluang kerjaya pada masa hadapan.

Objektif

Objektif sistem pengurusan kerjaya adalah seperti berikut:

Objektif proses pengurusan kerjaya adalah untuk membantu dalam meningkatkan prestasi pekerja. Ia melibatkan mereka dalam mengenal pasti kekuatan dan kelemahan untuk menetapkan matlamat yang diingini. Ia juga menggalakkan pekerja menyedari keperluan untuk latihan dan menyediakan peluang yang mencukupi untuk pencapaiannya jika perlu.

Objektif proses pengurusan kerjaya adalah untuk mengintegrasikan dan menyelaraskan matlamat pekerja dengan matlamat organisasi. Ia membantu untuk mencari kesesuaian yang sesuai dalam organisasi dengan memadankan orang yang sesuai dengan profil kerja yang betul. 

Ia menggalakkan beberapa amalan seperti penggiliran dan pemindahan ke jabatan yang berbeza dalam organisasi untuk meningkatkan kecekapan dan produktiviti. Ia meningkatkan keupayaan pekerja sedia ada supaya terdapat sedikit keperluan untuk mengambil pekerja dari luar.

Objektif proses pengurusan kerjaya adalah untuk memaklumkan pekerja tentang pilihan kerjaya yang ada dalam organisasi. Ia juga membantu pekerja untuk mengenal pasti kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan untuk pekerjaan dalam senario semasa dan masa depan. Pengurusan kerjaya membantu membangunkan dan meningkatkan laluan kerjaya pekerja.

Objektif proses pengurusan kerjaya dari sudut pandangan majikan ialah memastikan ketersediaan kumpulan pekerja mahir dan cekap dalam organisasi.

Kelebihan 

Kelebihan pengurusan kerjaya adalah seperti berikut:

 • Program pengurusan kerjaya memastikan pembekalan bakat profesional secara tetap untuk memenuhi matlamat dan objektif sesebuah syarikat. Inventori perjawatan adalah salah satu kelebihan ketara Kelebihan
 • melaksanakan program pengurusan kerjaya dalam organisasi ialah ia menggalakkan perjawatan dari dalam syarikat.
 • Salah satu kelebihan penting dalam proses pengurusan kerjaya ialah ia membantu pekerja untuk menetapkan matlamat yang realistik
 • Program pengurusan kerjaya yang berkesan adalah ubat untuk menyelesaikan isu perjawatan.
 • Kelebihan melaksanakan program pengurusan kerjaya dalam organisasi ialah ia meminimumkan kadar pusing ganti pekerja dan meningkatkan pengekalan pekerja.
 • Proses pengurusan kerjaya menyediakan peluang yang lebih baik untuk pertumbuhan kerjaya kepada pekerja dalam sesebuah organisasi.
 • Pengurusan kerjaya adalah satu langkah ke arah yang betul kerana ia meningkatkan penglibatan pekerja dan kepuasan pekerja dalam sesebuah organisasi. Ini membawa kepada peningkatan motivasi pekerja.

Kelebihan melaksanakan program pengurusan kerjaya dalam organisasi ialah ia menggalakkan ekuiti pekerjaan melalui penempatan dan pemilihan yang sesuai semasa proses pengambilan. Ia menghapuskan amalan diskriminasi yang berkaitan dengan kenaikan pangkat dan kenaikan pangkat.

Kesimpulan

Pengurusan kerjaya ialah program berterusan dan berterusan yang meletakkan tanggungjawabnya kepada pekerja dan kesejahteraan mereka. Ia memastikan pembangunan dan pertumbuhan peribadi dengan membangunkan kecekapan supaya ia boleh membawa kepada peningkatan profesional dan pertumbuhan kerjaya.

Catat Ulasan for " Pengurusan Kerjaya: Maksud, Proses dan Objektif"