Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Jenis Kreativiti

4 Jenis Kreativiti

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, istilah "kreativiti" telah mendapat banyak tarikan. Apabila bercakap mengenai pengambilan pekerja, salah satu kualiti terpenting yang dicari oleh majikan ialah kreativiti. 

Kreativiti mempunyai peranan yang sangat penting dalam hampir setiap aspek kehidupan, daripada memberi makan bayi kepada hampir setiap aspek perniagaan.

Akibatnya, adalah penting untuk memahami apa itu kreativiti dan bagaimana ia dipengaruhi oleh psikologi. Sukar untuk belajar dan memahami kreativiti. Ia adalah salah satu perkara yang paling sukar untuk diteliti oleh ahli psikologi. 

Walau bagaimanapun, anda akan belajar tentang psikologi kreativiti dalam esei ini, termasuk bagaimana ia berlaku, bentuk kreativiti yang berbeza, dan sebagainya.

Sebagai permulaan, mari kita takrifkan istilah kreativiti untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenainya. Tiada definisi kreativiti yang dipersetujui. 

Walau bagaimanapun, kreativiti adalah satu kaedah untuk menghasilkan sesuatu yang baru dan berbeza yang mempunyai nilai tertentu, atau melakukan perkara yang membosankan yang sama atau perkara baru dengan cara baru menggunakan pendekatan baru yang unik itu sendiri untuk mencapai keputusan yang lebih baik / positif atau semata-mata untuk meningkatkan perniagaan. Berikut adalah dua komponen utama kreativiti.

Kreativiti mempunyai dua komponen utama:

1. Keunikan

Kaedah atau konsep mestilah novel dan asli. Ia tidak sepatutnya menjadi kesinambungan daripada apa-apa yang telah wujud. Walau bagaimanapun, pendekatan dan idea semasa mungkin digunakan sebagai inspirasi untuk mencipta sesuatu yang baharu dan tersendiri.

2. Kepraktisan

Satu lagi aspek penting dalam kreativiti ialah kebolehgunaannya. Idea kreatif mesti berfungsi dan memberikan hasil, atau keseluruhan usaha akan menjadi sia-sia.

Selalunya, orang bingung tentang bagaimana kreativiti berlaku. Kreativiti sesetengah orang datang secara semula jadi kepada mereka, manakala yang lain mesti menghabiskan masa berjam-jam di jalan raya atau di atas gunung untuk menghasilkan satu idea. 

Dalam perenggan yang berikut, anda akan memahami apabila kreativiti berlaku dan jenis orang yang dianggap kreatif.

Orang yang kreatif menimbulkan pemikiran, ingin tahu, dan mempunyai pelbagai pemikiran yang luar biasa. Individu ini selalunya tidak tahu apa yang mereka lakukan atau betapa pentingnya inovasi. Akibatnya, mereka sering mencipta pemikiran baru yang mengejutkan orang lain.

Orang yang telah membuat penemuan peribadi yang penting, yang melihat dunia melalui pandangan baharu, dan yang mempunyai pandangan yang bijak. Orang-orang ini menghasilkan penemuan yang luar biasa yang mereka tidak beritahu seluruh dunia.

Orang yang melakukan perkara yang menakjubkan dan terkenal di seluruh dunia. Kumpulan ini termasuk pencipta dan artis.

Orang yang kreatif mempunyai pelbagai ciri yang mempengaruhi keupayaan mereka untuk berfikir secara kreatif. Berikut adalah beberapa ciri orang kreatif.

Kualiti Orang Kreatif

1. Mereka kreatif 

Cenderung mempunyai sejumlah besar tenaga fizikal dan juga mental. Mereka menggunakan tenaga mereka untuk mencipta idea baharu. Mereka ini menghabiskan banyak masa dalam kesendirian untuk introspeksi dan berfikir.

2. Mereka cerdas

Adalah dipercayai bahawa kecerdasan memainkan peranan utama dalam kreativiti. Menurut kajian, IQ tinggi adalah penting untuk kreativiti. Walau bagaimanapun, tidak semua orang yang mempunyai IQ tinggi adalah kreatif. 

Untuk menjadi kreatif, orang harus bijak dan mereka juga harus mempunyai sikap seperti kanak-kanak untuk melihat sesuatu.

3. Disiplin

Kebanyakan orang mempunyai tanggapan yang salah bahawa kreativiti berlaku tanpa diduga. Oleh itu, mereka biasanya menghabiskan masa mereka duduk-duduk dan menunggu kreativiti berlaku kepada mereka.

Aren Dietrich telah mengklasifikasikan kreativiti dalam empat domain menggunakan empat mod pemprosesan diskret seperti emosi, kognitif, sengaja dan spontan. Beliau mencipta kuadran jenis kreatif menggunakan empat ciri ini.

Dalam perenggan berikut, empat jenis kreativiti dibincangkan dan dijelaskan.

4 Jenis Kreativiti

4 Jenis Kreativiti

1. Kreativiti Sengaja dan Kognitif

Orang yang memiliki ciri-ciri sengaja dan kognitif adalah bertujuan. Mereka mempunyai sejumlah besar pengetahuan tentang subjek tertentu dan menggabungkan kemahiran dan keupayaan mereka untuk menyediakan tindakan untuk mencapai sesuatu. Kreativiti jenis ini dibina apabila orang bekerja untuk masa yang sangat lama di kawasan tertentu.

Orang yang termasuk dalam kategori kreativiti jenis ini biasanya mahir dalam penyelidikan, penyelesaian masalah, penyiasatan dan eksperimen. Kreativiti jenis ini terletak di korteks prefrontal otak, iaitu di bahagian hadapan otak. 

Jenis orang kreatif ini menghabiskan banyak masa setiap hari untuk menguji untuk membangunkan penyelesaian baharu.

Thomas Alva Edison ialah satu contoh yang menonjol bagi jenis orang kreatif ini. Dia menjalankan percubaan demi percubaan sebelum mencipta elektrik, mentol lampu, dan telekomunikasi. Oleh itu, kreativiti yang disengajakan dan kognitif memerlukan banyak masa, dedikasi dan pengetahuan yang banyak tentang subjek tertentu.

2. Kreativiti Sengaja Dan Emosi

Orang yang dikategorikan sebagai sengaja dan beremosi membiarkan kerja mereka dipengaruhi oleh keadaan emosi mereka. Jenis orang kreatif ini sangat emosional dan sensitif. 

Individu ini lebih suka masa yang agak sunyi dan peribadi untuk bermuhasabah dan mereka biasanya mempunyai tabiat menulis diari. Walau bagaimanapun, mereka sama-sama logik dan rasional dalam membuat keputusan.

Kreativiti mereka sentiasa merupakan produk seimbang daripada pemikiran emosi dan tindakan logik yang disengajakan. Kreativiti jenis ini terdapat di bahagian amygdala dan korteks cingulate otak manusia. Amygdala bertanggungjawab untuk emosi manusia manakala korteks cingulate membantu dalam pembelajaran dan pemprosesan maklumat. 

Kreativiti jenis ini berlaku kepada orang secara rawak. Detik-detik itu biasanya dirujuk sebagai "a-ha!" detik apabila seseorang tiba-tiba memikirkan penyelesaian kepada beberapa masalah atau memikirkan beberapa idea inovatif.

Sebagai contoh, terdapat situasi apabila anda berasa rendah diri dan emosi yang mengalihkan perhatian anda daripada kerja anda. Dalam situasi seperti itu, anda harus mengambil masa 5 minit dan tunjukkan perkara yang membuat anda sedih dan ketepikan dan fokus pada kerja yang ada. 

Ia akan membantu anda untuk mendapatkan hasil yang diperbaiki dan anda akan menyelesaikan kerja dengan mudah. Seseorang harus mencari "masa tenang" untuk kreativiti yang disengajakan dan emosi berlaku kepada mereka.

3. Kreativiti Spontan dan Kognitif

Adakalanya anda menghabiskan masa yang lama untuk memecahkan masalah tetapi tidak dapat memikirkan sebarang penyelesaian. 

Sebagai contoh, apabila anda ingin membuat jadual selama sebulan untuk menyiapkan kerja, tetapi anda tidak dapat memikirkan apa-apa cara yang mungkin dan apabila anda menonton televisyen dan mempunyai masa santai anda dan tiba-tiba anda memikirkan penyelesaian dan semuanya jatuh pada tempatnya. 

Kes yang sama berlaku dengan saintis hebat Isaac Newton. Dia mendapat idea tentang hukum graviti apabila sebiji epal memukul kepalanya semasa dia sedang duduk di bawah pokok dan berehat.

Ini adalah "Eureka!" detik-detik untuk Newton dan contoh cemerlang orang yang spontan dan kognitif. Kreativiti jenis ini berlaku apabila seseorang mempunyai pengetahuan untuk menyelesaikan pekerjaan tertentu, tetapi dia memerlukan inspirasi dan petunjuk untuk berjalan ke arah jalan yang betul. 

Kreativiti jenis ini biasanya berlaku pada masa yang paling menyusahkan, seperti, semasa anda berada di atas katil bersama pasangan anda atau sedang mandi. Kreativiti spontan dan kognitif berlaku apabila minda sedar berhenti bekerja dan pergi berehat dan minda bawah sedar mendapat peluang untuk bekerja.

Selalunya, orang kreatif jenis ini berhenti berfikir secara sedar apabila mereka perlu melakukan pemikiran "di luar kotak". Dengan melibatkan diri dalam aktiviti yang berbeza dan tidak berkaitan, minda bawah sedar mendapat peluang untuk menghubungkan maklumat dengan cara baharu yang memberikan penyelesaian kepada masalah. 

Oleh itu, untuk membiarkan jenis kreativiti ini berlaku seseorang harus berehat dari masalah dan pergi untuk membiarkan minda sedar mengatasi.

4. Kreativiti Spontan Dan Emosi 

Kreativiti spontan dan emosi berlaku di bahagian "amygdala" otak manusia. Amygdala bertanggungjawab untuk semua jenis pemikiran emosi dalam otak manusia. Idea dan kreativiti spontan berlaku apabila otak sedar dan Prefrontal sedang berehat. 

Kreativiti jenis ini kebanyakannya ditemui dalam artis yang hebat seperti pemuzik, pelukis, dan penulis. Jenis kreativiti ini juga berkaitan dengan "epiphanies".

Epiphany ialah kesedaran tiba-tiba tentang sesuatu. Kreativiti spontan dan emosi bertanggungjawab untuk penemuan saintifik, penemuan agama dan juga falsafah. Ini membolehkan orang yang tercerahkan untuk melihat masalah atau situasi dengan sudut pandangan yang berbeza dan lebih mendalam.

Detik itu ditakrifkan sebagai detik yang jarang berlaku apabila penemuan hebat berlaku. Tidak perlu mempunyai pengetahuan khusus untuk kreativiti "spontan dan emosi" berlaku tetapi perlu ada kemahiran seperti menulis, muzik atau artistik. Kreativiti jenis ini tidak boleh diperolehi dengan mengusahakannya.

Catat Ulasan for " 4 Jenis Kreativiti "