Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Apakah Pengurusan Kemarahan? Bagaimana Menguruskannya?

Apakah Pengurusan Kemarahan? Bagaimana Menguruskannya?

Terkejut melihat sesetengah orang kekal tenang dalam situasi yang paling tidak menyenangkan di mana anda boleh hilang sabar? Adakah anda juga mahu mempunyai kawalan sedemikian terhadap kemarahan anda? Kemudian anda perlu mempelajari teknik pengurusan kemarahan.

Kemarahan adalah ekspresi semula jadi emosi. Seperti kegembiraan, kesedihan, keganasan adalah reaksi yang menggoda. Tidak salah untuk marah, tetapi apabila kemarahan ini menjadi melampau, itu memang berbahaya.

Orang mempunyai cara yang berbeza untuk menyatakan kemarahan mereka. Ada yang lebih suka berdiam diri, tetapi ada yang berkelakuan kasar, mengeluarkan kata-kata kasar, dan kadangkala terlibat dalam huru-hara.

Orang ramai berasa bersalah kerana tingkah laku agresif mereka terhadap orang yang mereka sayangi.

Tetapi anda tidak boleh menarik balik kata-kata anda. Jadi ia akan membantu jika anda mengawal emosi anda. Keagresifan boleh menyebabkan kemurungan. Pada masa tertentu, orang menyedari bahawa mereka perlu mengawal kemarahan mereka.

Itulah sebabnya pengurusan kemarahan mempunyai peranan penting dalam kes sedemikian.

Tetapi bagaimana seseorang boleh menguruskan kemarahan mereka dalam situasi yang menggoda? Anda boleh memanggilnya kit pengurusan kemarahan yang membantu mereka melakukannya. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pengurusan kemarahan, teruskan membaca keseluruhan artikel.

Apakah Pengurusan Kemarahan?

Berurusan dengan emosi negatif seperti kemarahan sendiri boleh menjadi segelintir, kadang-kadang.

Apabila ketidakupayaan untuk menangani kemarahan mula menjejaskan kerja dan kehidupan peribadi anda, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan bantuan profesional dan menguruskan kemarahan anda sebelum ia terbukti menjadi bencana.

Menguruskan kemarahan anda harus dianggap sebagai satu proses dan bukannya menganggapnya sebagai masalah sekali sahaja.

Objektif utama pengurusan kemarahan adalah untuk mengurangkan pencetus yang boleh menyebabkan seseorang bertindak agresif atau ganas kerana kemarahan mereka. Walaupun adalah mustahil untuk mengelakkan mana-mana orang atau situasi yang boleh mencetuskan seseorang secara negatif, kemahiran pengurusan kemarahan boleh membantu anda menangani kerja dengan berkesan.

Mendapatkan sokongan profesional kesihatan mental adalah dinasihatkan dan mungkin terbukti lebih membantu daripada menangani pengurusan kemarahan sendiri.

Dua sebab penting untuk kemarahan

Sebab dalaman seperti kekecewaan, kekurangan kejayaan, ketidakupayaan untuk menghadapi ketidakadilan, dan lainnya.

Sebab luaran seperti penghinaan awam, kehilangan harta benda atau kekayaan, buli, dan lainnya.

Kemarahan dalam diri seseorang mungkin nyata dalam cara dalaman dan luaran .

Gejala kemurungan, merajuk dan berada dalam mood yang tidak baik secara amnya adalah beberapa cara kemarahan menjelma secara dalaman. Tingkah laku agresif dan ganas, hujah lisan dan tantrum adalah beberapa manifestasi luaran kemarahan.

Kedua-dua manifestasi dalaman dan luaran memudaratkan kesihatan mental anda dan boleh mempengaruhi kehidupan profesional dan peribadi anda. Walau bagaimanapun, menguruskan kemarahan anda bukanlah isu yang bermasalah, tetapi ia perlu berterusan dan boleh dikuasai dengan bantuan daripada profesional jika diperlukan.

Pengurusan kemarahan bukan sahaja membantu anda mengawal kemarahan anda dengan lebih baik tetapi juga membantu anda mengenal pasti cara untuk menyalurkan kemarahan anda ke arah yang tidak merosakkan. 

Orang yang mengikuti kelas pengurusan kemarahan digalakkan untuk mengenal pasti pencetus yang menyebabkan mereka bertindak balas secara negatif dan berhati-hati apabila pencetus sedemikian muncul.

Tujuan Pengurusan

Kemarahan Pengurusan kemarahan pada asasnya adalah untuk orang yang tidak dapat mengawal kemarahan mereka terhadap sesuatu.

Apabila berlaku apa-apa yang mereka tidak suka, mereka menjadi agresif dan berkelakuan kasar. Kursus pengurusan kemarahan membantu mereka merehatkan otak dan badan.

Keagresifan ialah tindak balas daripada tekanan, tekanan, dan kebimbangan, tidak selalu. Serangan itu boleh merosakkan sesuatu. Sebelum kehilangan segala-galanya, lebih baik untuk mengawalnya.

3 Langkah Mengawal Kemarahan Anda

Apakah Pengurusan Kemarahan? Bagaimana Menguruskannya?

Kemarahan atau tingkah laku agresif kadangkala bermakna orang itu menghadapi masalah. Tetapi rasa bersalah selepas bersikap keras terhadap orang mendorong mereka lebih ke dalam kemurungan.

Langkah Pertama

 • Untuk menyelesaikan masalah, adalah penting untuk mengetahui di mana punca masalah itu.
 • Orang itu harus mempunyai idea yang jelas tentang apa yang sangat mengganggu mereka. Ia boleh menjadi masalah keluarga, masalah kewangan, tekanan, penghinaan, penolakan, kesedihan, kesunyian. Pastikan anda tahu ia adalah akarnya.

Langkah Kedua

 • Sekarang setelah anda melihat masalahnya, adalah penting untuk keluar daripada perkara yang mengganggu anda.
 • Rehatkan fikiran. 

Berikut ialah petua untuk berehat:

 • Lakukan perkara yang anda suka
 • Dengar muzik pada masa lapang anda
 • Jangan bertindak balas segera
 • Cuba bercakap dengan seseorang yang boleh dipercayai tentang perasaan anda atau apa sahaja yang anda alami
 • Jika anda tidak mahu berkongsi dengan seseorang, berlatih menulis dalam diari, kerana ia akan melepaskan kemarahan anda.
 • Cuba melibatkan diri dalam latihan. Luangkan sedikit masa untuk meditasi. Ia akan menenangkan dalaman anda.
 • Bangun awal, pergi jalan-jalan. Makan secara sihat, jangan fikirkan pengalaman buruk, tonton video lucu, luangkan masa bersama keluarga dan rakan anda

Langkah Ketiga

Jika ada sesuatu yang membuat anda marah, tarik nafas dalam-dalam, dan tunggu sebentar untuk bertindak balas. Beri masa untuk diri sendiri. Terdapat beberapa kursus pengurusan kemarahan yang boleh anda sertai.

Sekarang, mari kita lihat beberapa teknik terbaik pengurusan kemarahan di sini.

Bagaimana Menguruskan Kemarahan Anda?

1. Kenal pasti pencetus

Terdapat pelbagai situasi dan orang yang boleh menyebabkan kemarahan yang besar pada sesetengah orang.

Walau bagaimanapun, keadaan luaran tidak boleh dipersalahkan untuk tingkah laku seseorang. Mengenal pasti pencetus adalah langkah pertama ke arah pengurusan kemarahan kerana ia membantu seseorang memahami diri mereka dengan lebih baik dan mengelakkan pencetus apabila boleh.

Jika ia tidak dapat dielakkan, mengawal impuls seseorang adalah satu pilihan. Contohnya, jika terperangkap dalam kesesakan lalu lintas dan lewat ke tempat kerja menyebabkan kemarahan yang melampau bagi seseorang, mereka boleh bermula awal dari rumah atau mengambil laluan lain yang kurang sesak.

Banyak sebab boleh mengganggu anda, tetapi anda dicadangkan supaya kekal tenang dan tenang. Pengurusan Kemarahan adalah isu sebenar, dan orang ramai mengambil mudah, tetapi ia kadangkala boleh membahayakan. Jadi cuba fahami perkara-perkara yang mencetuskan kemarahan anda dan membuat anda kecewa.

2. Memahami punca kemarahan

Pelbagai sebab boleh menyebabkan kemarahan dalam diri seseorang. Sebagai contoh, jika seseorang itu marah apabila melihat ketidakadilan atau hak seseorang dicabuli, kemarahan mereka bukanlah masalahnya.

Namun, keadaannya begitu; langkah boleh diambil untuk membetulkan keadaan, bukan keadaan emosi mereka. Walau bagaimanapun, jika keadaan seperti lalu lintas menyebabkan kemarahan, kelaparan dan kesusahan yang melampau, ia biasanya negatif, dan cengkaman terhadap keadaan emosi seseorang melalui pengurusan kemarahan adalah perlu.

Kadang-kadang orang tidak dapat membezakan antara punca mereka dan sesuatu yang mengganggu mereka. Orang ramai perlu memahami apa sahaja yang anda lalui harus ditangani dengan bijak. Untuk itu, orang ramai harus memahami sebab yang menyebabkan kemarahan.

Ia boleh disebabkan oleh seseorang, sesuatu; anda perlu tahu tujuan khusus. Ini akan membantu anda menenangkan diri dan menjauhkan diri daripada apa-apa yang mengganggu anda.

3. Menjauhkan diri daripada situasi

Adalah tidak praktikal untuk mengelakkan setiap situasi negatif yang boleh membuat anda marah. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menjauhkan diri daripada sebarang kes jika anda tahu ia boleh membuat anda bertindak balas secara negatif.

Sebagai contoh, anda boleh berehat daripada pertengkaran atau perdebatan yang hangat jika anda tahu sebenarnya bahawa reaksi anda terhadap situasi tersebut akan menjadi melampau. Anda boleh mewajarkan untuk mengelakkan pertikaian dengan mengatakan bahawa anda tidak cuba untuk mengelakkan subjek tetapi menyelesaikan masalah pengurusan kemarahan anda.

Berehat untuk kesejahteraan dan kesihatan anda adalah wajar, dan tiada siapa yang sepatutnya tidak bersetuju dengan perkara ini. Daripada membawa perbualan hangat ke tahap di mana keadaan akan menjadi lebih buruk, lebih baik untuk meluncur ke belakang. 

Anda boleh menangani isu itu kadang-kadang kemudian mungkin anda boleh melupakannya sepenuhnya, tetapi hanya bertengkar dan marah sepanjang masa bukanlah penyelesaian.

4. Latihan fizikal

Kemarahan boleh memberi anda sentakan kemarahan yang boleh disalurkan secara produktif.

Bersenam atau sebarang aktiviti fizikal boleh menjadi salah satu cara untuk melakukannya. Seseorang boleh berjalan-jalan, pergi ke gim atau berjoging untuk menggunakan semua tenaga yang merupakan hasil sampingan daripada kemarahan. 

Melakukan senamrobik dikatakan dapat mengurangkan tahap tekanan yang juga boleh membantu dalam mengelakkan kemarahan yang disebabkan oleh tekanan dan kekecewaan.

Melegakan kemarahan dan tekanan anda boleh menjadi mudah hanya jika anda akan mengambil inisiatif untuk membetulkannya. Senaman yang kerap boleh dianggap sebagai salah satu teknik terbaik untuk mengawal kemarahan dan kekecewaan. 

Luangkan sekurang-kurangnya 30 minit daripada jadual sibuk anda dan bersenam, sebaik-baiknya pada waktu pagi. Atau anda boleh mengambil masa 20 minit dan pergi ke jalan raya, berjoging menekankan otot betis anda dan menggerakkan seluruh badan anda.

5. Latihan relaksasi

Ini adalah teknik yang paling biasa untuk membantu pengurusan kemarahan. Terdapat pelbagai latihan relaksasi dan adalah penting untuk mencari mana yang paling sesuai untuk anda. Ahli terapi boleh berunding mengenai perkara ini. 

Walau bagaimanapun, senaman pernafasan adalah yang paling biasa dan dikatakan dapat menenangkan seseorang dalam tempoh yang singkat.

Perkara yang paling berfaedah tentang latihan pernafasan ialah ia boleh dilakukan tanpa menarik banyak perhatian. Mengira mundur dari sepuluh kepada satu juga dikatakan aktif sambil cuba untuk tidak kehilangan ketenangan anda.

Bersenam bukan sekadar bersenam; ia boleh mengenai pernafasan dan tumpuan juga. Senaman pernafasan adalah salah satu sumber terbaik untuk mengurangkan tekanan. Latihan pernafasan selama 3-5 minit di mana mengira tiga sambil menarik nafas perlahan dan tiga sambil menghembus nafas banyak membantu anda. 

Meditasi dan latihan relaksasi lain juga membantu anda menumpukan perhatian pada kerja anda dan bukannya kemarahan.

6. Kenali emosi lain

Kadangkala, kemarahan boleh menjadi perisai untuk menyembunyikan emosi lain seperti rasa tidak selamat, malu, kekecewaan, dsb. Cuba memahami perkara yang tersembunyi di bawah penutup kemarahan ini boleh menjadi cara yang berkesan untuk cuba menguruskan kemarahan anda dengan lebih baik.

Sebagai contoh, jika seseorang tidak dapat menerima kritikan dan cenderung untuk melatah, dia boleh cuba memahami bagaimana orang lain hanya mengkritik kerja mereka untuk peningkatan prestasi dan tidak berniat untuk menyakitinya. Menganalisis emosi seseorang yang ditindas dengan cara sedemikian mungkin membantu mengelakkan ledakan kemarahan.

Ubah cara berfikir anda, atau cipta kit bertenang, apa sahaja boleh membantu jika anda bersedia untuk berkompromi. Mengingatkan diri anda secara berterusan tentang sesuatu yang mengganggu anda tidak akan mendatangkan faedah, tetapi jika anda cuba mengubah emosi anda dan memberi tumpuan kepada kesejahteraan anda, ia akan membantu. 

Sebarang emosi yang menyakitkan seperti kemarahan, rasa malu, dan kekecewaan boleh memburukkan anda, jadi gantikannya dengan kebahagiaan.

7. Alihkan perhatian anda

Jika anda mengalami hari yang buruk di tempat kerja atau sekolah, fokus pada perkara yang salah hanya akan mencetuskan emosi negatif, dan peluang untuk bertindak balas adalah tinggi.

Tetapi mengalih perhatian diri anda dengan hanya mengarahkan diri anda untuk memikirkan sesuatu yang lain tidak akan berjaya.

Sebaliknya, anda boleh cuba bermain dengan haiwan peliharaan anda, melepak dengan rakan-rakan, membaca buku atau melakukan apa sahaja yang mereka suka untuk mengalihkan fikiran anda daripada peristiwa tidak menyenangkan yang berlaku pada hari itu. Mengalihkan perhatian anda secara positif boleh membantu menghalang anda daripada melatah pada sedikit pun kesulitan.

Memberi tumpuan kepada apa-apa yang terus mengganggu, anda hanya akan membuat anda lebih jengkel dan marah. Oleh itu, adalah dicadangkan bahawa individu yang mengalami apa-apa dilema dan tidak dapat memberi tumpuan kepada apa-apa perkara lain harus mula mengalihkan fikiran dan pemikiran mereka.

Daripada menumpukan perhatian pada masalah, fokus pada apa-apa yang menggembirakan anda. Kebahagiaan anda jauh lebih penting daripada sebarang masalah.

Kesimpulan

Sebelum pencerobohan anda membawa masalah kepada anda, ambil tempat duduk memandu.

Kemarahan tidak buruk, tetapi apa yang buruk adalah membiarkannya merosakkan segala-galanya di sekeliling anda. Ikuti teknik ini untuk kehidupan yang sihat dan ceria. Kehidupan menjadi seratus kali lebih baik apabila anda berkelakuan sopan kepada semua orang dan mula menyayangi orang anda.

Bersikap sopan mempunyai kuasa untuk menyelamatkan keadaan daripada menjadi lebih buruk.

Apabila seseorang mengalami serangan kelakuan agresif kerana kemahiran pengurusan kemarahan yang lemah, ia mungkin mempunyai tujuan. Sebagai contoh, jika bos seseorang adalah seorang yang pemarah, dia cenderung untuk 'memotivasikan' orang untuk bekerja lebih keras dan lebih produktif.

Tetapi ini mungkin memudaratkan orang yang prihatin, terutamanya dalam jangka masa panjang, kerana mereka mungkin tidak dapat menjalin hubungan yang kukuh dengan rakan, rakan sekerja dan pasangan. 

Walaupun mereka melakukannya, mengekalkannya mungkin sukar jika mereka tidak mengatasi kemarahan mereka.

Individu juga boleh mendapatkan bantuan keluarga, rakan atau ahli terapi mereka. Seseorang boleh membincangkan isu itu dengan mereka dan merasai kemudahan hati mereka. Bukan mudah untuk berehat apabila anda ingin melepaskan diri, jadi cuba cari seseorang yang akan mendengar anda tanpa menilai anda.

Situasi buruk dan emosi marah membuat anda kehilangan kebahagiaan dan keinginan untuk melakukan apa sahaja. Ia boleh menyebabkan anda tidak berminat dan kurang yakin dengan kerja anda. 

Untuk mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan seperti itu, dinasihatkan untuk menghadiri kelas pengurusan kemarahan atau berjumpa ahli terapi supaya kemarahan mereka dapat diuruskan dengan berkesan.

Catat Ulasan for " Apakah Pengurusan Kemarahan? Bagaimana Menguruskannya?"