Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Mengelak Kemurungan dan Menjadi Positif

10 Cara Mengelak Kemurungan dan Menjadi Positif

Kesihatan emosi dan mental seseorang adalah sama pentingnya dengan kesihatan fizikalnya. Kadang-kadang keadaan berkonspirasi terhadap kita sehingga seseorang individu mengalami keletihan, kurang tumpuan, terlalu cemas, putus asa dan juga rasa bersalah. 

Ini adalah tanda awal kemurungan dan boleh menyebabkan kesan yang serius jika tidak ditangani dengan betul dan tepat pada masanya.

Adalah perkara biasa untuk mengalami kesedihan semasa sebarang pergolakan besar dalam hidup kita tetapi tidak membiarkan perasaan itu berterusan dan berlaku. Anda tidak tahu bila ia boleh menjadi serius. 

Kemurungan adalah keadaan minda di mana seseorang berasa tidak berdaya dan cemas sehingga mengakhiri hidupnya nampaknya mudah.

1. Senaman biasa

Sepadukan senaman fizikal dalam rutin harian anda kerana ia adalah cara terbaik untuk mengelakkan kemurungan. Mulakan secara kecil-kecilan dan buat perubahan secara beransur-ansur untuk menambah tempoh masa. 

Jadikan ini sebagai tabiat dan mulakan dengan aktiviti mudah dan menyeronokkan seperti menaiki tangga dan bukannya lif, menyertai aktiviti komuniti, berjoging dan berjalan pantas pada awal pagi. Anda boleh menyertai latihan atau kelas meditasi untuk mendapatkan cengkaman yang lebih baik pada diri anda.

Aktiviti fizikal mempunyai kesan menenangkan pada badan dan minda anda yang mula berehat dan menyesuaikan diri dengan persekitarannya dengan lebih mudah. Senaman sering dipanggil penawar kemurungan yang berjaya kerana ia mengurangkan tekanan dan menimbulkan perasaan tenang.

2. Hubungan yang kukuh

Kehidupan sosial yang aktif adalah penting untuk berehat dan berehat selepas hari atau minggu yang sibuk. Wujudkan bulatan dalaman rakan yang anda boleh bercakap dan mendengar nasihat. Anggap mereka sebagai sistem sokongan anda kerana ia akan membantu anda mengelakkan kemurungan. 

Apabila anda berasa tidak selesa, pergi dan bercakap dengan salah seorang daripada mereka. Perbualan terbuka dengan rakan yang anda percayai boleh membantu anda memahami dan mengendalikan situasi dengan sangat baik.

Apabila anda berhubung dengan rakan dan keluarga yang bermaksud baik, anda boleh dengan mudah melepaskan perkara yang menyedihkan dan mencari sebab untuk tersenyum sekali lagi. 

Cari hobi baharu dan hadiri acara sosial dengan kerap untuk membina hubungan baharu dan mengekalkan hubungan lama serta menjauhkan diri daripada kemurungan dan tekanan.

3. Utamakan senarai anda 

Jika anda mula berasa tertekan ingat ia adalah simptom awal kemurungan dan anda perlu mengelaknya dengan apa cara sekalipun. Mula membuat senarai semua perkara yang perlu dicapai dan kemudian utamakannya mengikut kepentingan. 

Lepaskan perkara yang tidak penting dengan menyerahkan beberapa aktiviti kepada orang lain. Jangan tertekan dengan banyaknya perkara yang perlu dilakukan.

Hidup adalah tentang pilihan maka buatlah pilihan yang berfaedah untuk anda. Rancang hari anda, kurangkan aktiviti anda, buat keputusan dan cipta beberapa detik peribadi untuk diri sendiri untuk mengelakkan kemurungan.

4. Kurangkan masa media sosial

Populariti melampau portal media sosial telah memaksa individu dari setiap peringkat umur untuk mengekalkan hubungan terus 24*7 dengan portalnya. Pengaruhnya yang lazim pada minda manusia dan popularitinya sering menyebabkan perasaan bimbang yang boleh membawa kepada kemurungan. 

Media sosial telah menjadi kuasa ketagihan dan jika anda membaca sesuatu yang negatif maka ia boleh menyebabkan rasa rendah diri dalam diri seseorang.

Cara penting untuk mengelakkan kemurungan adalah dengan memadamkan kebanyakan aplikasi media sosial yang tidak berguna daripada peranti mudah alih anda. Anda boleh menyekat orang yang mempunyai kesan negatif pada pemikiran anda daripada mudah alih anda. 

Buka laman media sosial hanya apabila anda mempunyai tujuan yang berkaitan dan hentikan tabiat pembalakan beberapa kali sehari.

5. Tidur yang cukup

Menurut laporan perubatan orang yang mengalami insomnia mempunyai peluang yang lebih besar untuk menjadi tertekan berbanding orang yang tidur dalam persekitaran yang santai. Badan kita letih bekerja sepanjang hari pada waktu malam. Ia perlu meremajakan dan berehat. 

Mendapat tidur yang berkualiti sekurang-kurangnya 8 jam adalah satu kemestian bagi setiap manusia. Cuba matikan telefon anda sekurang-kurangnya satu jam sebelum waktu tidur anda untuk mengelakkan daripada melihatnya selepas setiap beberapa minit.

Pastikan tilam anda selesa dan cadar katil bersih. Malapkan lampu bilik tidur terlebih dahulu untuk mewujudkan suasana yang menenangkan. Anda boleh mendengar beberapa muzik pada kelantangan rendah dan mengambil masa beberapa minit untuk berehat dengan bantuan beberapa latihan mudah. 

Elakkan makan gula atau makanan berkalori tinggi dan minum alkohol dan kafein pada waktu malam sebelum tidur anda. Perkara mudah mempunyai kesan langsung kepada gaya hidup kita dan merupakan cara penting untuk mengelakkan kemurungan.

6. Makanan berkhasiat

Menurut tinjauan perubatan, diet tinggi lemak telah dikaitkan dengan kemurungan. Apabila orang tertekan, mereka mengidamkan makanan tinggi gula dan berlemak yang memudaratkan kesihatan mereka. 

Di samping itu, orang ramai mendapat ketenangan dalam minuman beralk*hol dan kafein, kedua-duanya tidak baik untuk badan kita. Buat pilihan yang baik dan pilih diet yang sihat dan seimbang jika anda ingin mengelakkan kemurungan. Makan buah-buahan segar, sayur-sayuran berdaun, dan protein yang cukup sepanjang hari.

Rancang makanan anda dan cuba makan pada waktu biasa. Kurangkan pengambilan makanan yang diproses, berlemak dan tinggi gula. Pelan diet yang sihat akan mengekalkan berat badan anda serta kesejahteraan fizikal dan mental anda dan anda akan berasa selesa tentang diri anda.

7. Jaga kesihatan anda

10 Cara Mengelak Kemurungan dan Menjadi Positif

Orang yang sihat adalah kaya kerana ia adalah salah satu aspek terpenting dalam kehidupan kita. Berhati-hati dengan bersenam, bermeditasi dan mengambil bahagian dalam aktiviti mudah setiap hari. Adalah penting untuk merancang jadual anda lebih awal dan bekerja dengan sewajarnya. 

Jika anda tidak dapat menyelesaikan matlamat harian anda, jangan tertekan, melakukan usaha yang berdaya maju untuk melepaskan diri dan mula segar pada hari berikutnya. Jaga kesihatan anda dengan tidak bekerja secara berlebihan.

Merancang aktiviti anda supaya anda boleh mendapatkan sedikit masa lapang daripada jadual padat anda untuk duduk dan berehat. Pergi untuk peperiksaan setengah tahun kepada doktor anda supaya anda boleh memerhatikan kesihatan anda. Fokus pada kesihatan fizikal dan mental anda jika anda ingin mengelakkan kemurungan.

8. Jauhi orang negatif

Buang tenaga negatif dari persekitaran anda dengan menjauhi orang yang membuat anda berasa buruk. Ada orang yang membuli secara semula jadi manakala ada yang agak licik. Kedua-duanya mempunyai faktor yang sama: mereka mahir membuat anda berasa rendah diri dan tertekan.

Buat pilihan dan jauhi orang seperti itu untuk mengelakkan kemurungan. Adalah lebih baik untuk mengelakkan orang toksik yang boleh membuat anda berasa lebih teruk. Sebaliknya, kelilingi diri anda dengan orang baik yang mencipta medan tenaga positif dan membawa perasaan harapan dan kelayakan dalam hidup anda.

9. Buang tekanan dari hidup anda

Mudah untuk mengatakan bahawa anda ingin menghilangkan tekanan dari hidup anda tetapi bagaimana mungkin? Mulakan hari anda dengan senaman fizikal atau meditasi yang akan menenangkan badan dan minda anda. 

Beri diri anda beberapa minit untuk berendam dalam alam semula jadi dengan berdiri di balkoni anda atau dengan mendengar muzik yang menenangkan.

Semak senarai keutamaan yang telah anda buat pada malam sebelumnya dan rancang perkara dengan sewajarnya. Jangan terlalu hiper; berehat supaya anda boleh berada dalam kerangka fikiran yang lebih baik. Perkara mudah boleh menghilangkan tekanan dan memberi kesan menenangkan pada minda dan badan anda untuk mengelakkan kemurungan.

10. Elakkan permainan menyalahkan

Kadang-kadang keadaan buruk tidak dapat dielakkan kerana anda perlu bergerak mengikut arus. Belajar untuk mengambil langkah ke belakang, menganalisis dan kemudian lepaskan. Jika ia bukan di tangan anda, anda tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya. 

Berhenti menyalahkan diri sendiri atas segala perkara buruk yang telah berlaku dalam hidup anda. Terima dan mulakan segar dengan minda yang jelas supaya anda boleh maju ke hadapan dalam hidup anda. Adalah penting untuk berdamai dengan diri sendiri jika anda ingin mengelakkan kemurungan dan tekanan.

Catat Ulasan for " 10 Cara Mengelak Kemurungan dan Menjadi Positif"