Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belajar Berfikir Secara Kreatif untuk Mencapai Kejayaan

Belajar Berfikir Secara Kreatif untuk Mencapai Kejayaan

Pemikiran kreatif adalah satu kemestian jika anda ingin mencapai kejayaan dalam hidup. Kreativiti akan membantu anda dalam menangani masalah, menyelesaikan masalah, dan mengatasi cabaran dan halangan dalam hidup anda.

Malah ada kajian dari University of California, Santa Barbara yang menyatakan bahawa pelajar yang telah mengasah kreativiti mereka dengan menggunakan kaedah rehat secukupnya dan mewarna gambar, hasil kerja mereka lebih baik daripada pelajar yang belum/belum mengasah kreativiti mereka. Apakah faedah pemikiran kreatif? Bagaimana untuk dapat berfikir secara kreatif? Semak ulasan berikut.

Faedah Berfikir Kreatif

Kreativiti ialah satu bentuk kecerdasan. Kecerdasan bukan sahaja terhad kepada keupayaan akademik. Tetapi terdapat juga kemahiran analisis, kebolehan teknikal, kebolehan lisan, kebolehan bukan lisan, dan juga kebolehan kreatif. 

Pada peringkat ini, kejayaan seseorang bukan sahaja ditentukan oleh kebolehan akademik yang cemerlang, tetapi juga oleh beberapa faktor lain seperti kreativiti. Walaupun dalam beberapa kes, ada orang yang sangat teruk dalam akademik, tetapi kerana kreativiti mereka, orang itu sebenarnya menjadi bos kepada rakan-rakannya yang merupakan ahli akademik tertinggi.

Usahawan yang berjaya adalah contoh terbaik untuk menggambarkan betapa hebatnya jika seseorang itu mampu berfikir secara kreatif. Mark Zuckerberg, pengasas rangkaian sosial Facebook, tidak begitu berjaya di kolej. Malah Mark telah digugurkan daripada Universiti Harvard. 

Tetapi kerana kreativitinya, dia kini mampu menjadi antara orang terkaya di dunia yang sebenarnya menggaji rakan-rakannya yang lulus dari Harvard. Luar biasa bukan? Pepatah tentang kreativiti tanpa had sememangnya lebih berharga daripada jongkong emas tidaklah keterlaluan.

Minda kreatif memang mempunyai banyak faedah. Pertama, dengan menjadi kreatif, seseorang tidak akan terpaku pada satu perkara. Selalunya kita rasa buntu dan tiada cara lain untuk menyelesaikan sesuatu masalah. Sebenarnya perkara seperti itu hanyalah ilusi yang kita cipta untuk mengehadkan diri kita. Ini adalah penghalang terbesar kepada kemunculan kreativiti dalam diri kita.

Oleh itu, jika anda berasa terperangkap dalam masalah, ubah pandangan anda. Sudut pandangan yang berbeza akan memberikan perspektif yang berbeza yang akan membantu dalam mencari cara lain untuk menyelesaikan masalah.

Kedua, kreativiti menjadikan kita memerhati dalam melihat sesuatu. Usahawan yang berjaya ialah usahawan yang mampu mencipta idea yang kreatif. Mereka dapat membaca peluang pasaran dengan baik supaya mereka dapat menghasilkan idea baharu tentang sesuatu produk dan pemasaran.

Akhirnya, sesiapa yang menguasai pasaran dan mempunyai produk yang unggul, dialah yang akan berjaya. Oleh itu, jangan terkejut jika suatu hari nanti ada tawaran atau produk baru yang di luar fikiran kita untuk dijual dan dibeli. Idea-idea ini tidak lain adalah hasil daripada kebolehan berfikir yang sangat kreatif dan adaptif dalam situasi membaca.

Bagaimana untuk Berfikir Secara Kreatif?

Belajar Berfikir Secara Kreatif untuk Mencapai Kejayaan

Setelah mengetahui pelbagai faedah pemikiran kreatif dan adaptif, mungkin ramai di antara anda akan mula bertanya, bagaimanakah anda berfikir secara kreatif? Sebenarnya, tidak sukar untuk mula membiasakan diri dengan pemikiran yang kreatif, bebas, bebas, dan penuh inovasi. 

Pemikiran kreatif memerlukan ruang yang tidak terhad untuk idea dan cara berfikir anda. Apakah maksudnya? Ini bermakna anda tidak boleh mengehadkan diri anda kepada sebarang idea atau idea yang keluar dalam diri anda. Biarkan sahaja perkara itu mengalir dan anda akan mula menjadi seorang pemikir kreatif.

Menurut penyelidikan oleh Profesor Jonathan Schooler, PhD. dari University of California, Santa Barbara, orang yang kreatif ialah seseorang yang membebaskan fikirannya untuk merayau. Ini menjelaskan mengapa apabila kita berada di dalam bilik mandi, banyak idea muncul. 

Apabila berada di dalam bilik air, seseorang itu akan lebih relaks sehingga fikirannya lapang dan kemudiannya timbul idea. Tetapi anda tidak perlu berada di bilik mandi untuk belajar menjadi seorang pemikir kreatif. Kemudian bagaimana? Mari kita bincangkan ulasan berikut.

Untuk dapat berfikir secara kreatif, pertama anda memerlukan rehat yang secukupnya. Rehat di sini tidak bermakna anda perlu tidur sepanjang hari di dalam bilik. Tapi lebih kepada merehatkan minda dari pelbagai masalah kerja, perhubungan, tugas, dan kesibukan lain. 

Perkara yang paling sesuai untuk dilakukan ialah berjalan-jalan santai pada waktu pagi. Atau jika anda benar-benar mempunyai wang lebih, melancong ke tempat menarik yang belum pernah anda lawati adalah pilihan yang baik.

Satu lagi cara untuk berehat ialah melawat taman atau melawat tempat dengan rasa semula jadi yang kuat. Menurut kajian di Jerman, otak kita akan berfungsi lebih optimum apabila kita dilayan dengan sesuatu yang semula jadi, seperti keindahan alam, atau kehijauan pokok. 

Sekiranya kaedah ini terlalu sukar, anda boleh menggantikannya dengan menanam taman mini di halaman rumah anda. Dengan menjaga taman anda sendiri, anda akan dijamu dengan warna hijau yang menenangkan yang akan membuatkan anda berasa lebih santai. Kreativiti akan mengikuti selepas fikiran anda santai.

Kedua, bermeditasi. Meditasi mampu membantu orang ramai untuk dapat berfikir secara kreatif. Sejak zaman dahulu, meditasi telah diamalkan oleh manusia dan telah terbukti mempunyai banyak manfaat. Dengan meditasi, fikiran anda akan lebih jelas dan idea kreatif anda akan lebih mudah muncul. 

Bermeditasi selama sepuluh minit setiap hari. Tarik nafas, tahan, dan hembus pada rentak yang sama, contohnya setiap sepuluh saat. Kawal nafas dan tumpuan anda. Juga letakkan diri supaya punggung tidak bersandar pada kerusi atau dinding, pastikan badan tegak supaya peredaran udara dalam badan benar-benar lancar.

Ketiga, dengar muzik kegemaran anda. Muzik ternyata mampu membantu prestasi otak dimaksimumkan supaya lebih mudah untuk anda berfikir secara kreatif. Jenis muzik akustik atau rentak yang tidak terlalu banyak akan menjadikan otak anda berfungsi dengan lebih baik. Irama dan irama dalam muzik boleh menjadi perangsang untuk merangsang prestasi otak.

Jadi jangan terkejut jika anda melihat pemuzik yang sangat kreatif dalam mencipta lagu. Oleh itu, mendengar muzik semasa bekerja adalah idea yang baik. Tetapi dengan not muzik ia tidak membuatkan tumpuan anda dan orang sekeliling anda bersurai.

Anda boleh mengambil cara ini untuk merangsang kreativiti dan idea dalam fikiran anda. Tetapi sebenarnya perkara yang paling penting sekali lagi adalah dalam diri anda. Jangan sekali-kali meletakkan had tertentu pada diri sendiri. 

Dengan menetapkan had, ini bermakna anda telah mengehadkan pemikiran anda yang akan menghalang kreativiti. Walaupun pemikiran dan idea kreatif timbul apabila anda membiarkan fikiran anda melayang dengan bebas.

Intinya ialah anda perlu membuka hati, mata, dan minda anda dari sebarang perkara yang berada di luar supaya fikiran anda lebih bebas merayau. Jika anda terbiasa dan berfikir dengan cara ini, anda tidak akan menghadapi masalah untuk berfikir secara kreatif.

Catat Ulasan for " Belajar Berfikir Secara Kreatif untuk Mencapai Kejayaan"