Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Menghalau Tenaga Negatif

10 Cara Menghalau Tenaga Negatif

Manusia sentiasa dikelilingi oleh tenaga. Adalah penting untuk menggalakkan positif dan tidak menggalakkan tenaga negatif dalam ruang peribadi anda. Ia mempunyai kuasa untuk melemahkan semangat anda dan mengubah mood anda dengan mudah kerana ia berlarutan di udara dan mewujudkan ketoksikan dalam persekitaran.

Tenaga negatif menyedut setiap perkara yang baik di sekeliling anda dan menghalang anda daripada mencapai kehidupan yang bermatlamat dan bahagia. Ia mempunyai kesan langsung kepada kesihatan dan keadaan mental kita. 

Negativiti melahirkan sikap kekalahan dan sinis yang menghalang seseorang daripada memperoleh produktiviti kerja dan kestabilan emosi.

Jika anda ingin mengelaknya maka sebaiknya elakkan pencetus yang bertanggungjawab untuk menciptanya. Tenaga negatif boleh disingkirkan dengan mudah dengan bantuan tenaga positif jadi apa tunggu lagi. Kekalkan pandangan positif dan kekal tenang untuk memerangi unsur negatif di sekeliling anda.

1. Bersyukur

Kesyukuran adalah salah satu emosi positif yang paling berkuasa dalam diri manusia. Ia melambung dalam hati kita dan merebak ke seluruh badan kita membawa kedamaian dan keharmonian. Ia mengubah dan menguatkan tenaga anda untuk mewujudkan sempadan yang kuat yang tidak membenarkan pemikiran negatif memasuki domain nya.

Jika anda ingin mengelakkan tenaga negatif maka bersyukurlah untuk semua perkara dalam hidup anda sama ada kecil atau besar. Fokus pada perkara yang anda miliki dan carilah berkat. Hargai kelimpahan dan perkara yang menggembirakan anda.

Setiap kali fikiran negatif terlintas di fikiran anda, segera cari sesuatu yang anda syukuri. Ingat orang negatif adalah penyedut dan penting untuk mengelakkan tenaga negatif untuk mewujudkan kehidupan yang memuaskan dan positif.

2. Fokus pada senario sekarang

Sesetengah orang mempunyai tabiat buruk untuk memikirkan perkara yang telah berlaku pada masa lalu. Berpegang pada kesakitan, rasa malu atau penyesalan adalah seperti mempunyai aliran racun yang berterusan dalam sistem dalaman anda. 

Ya, perkara-perkara ini telah menyakiti anda pada masa lalu dan anda tidak boleh mengubahnya walaupun anda mahu tetapi ingat anda juga merampas peluang kebahagiaan anda sekarang dengan berpegang padanya.

Pemikiran negatif membiak tenaga negatif dan boleh menimbulkan malapetaka dengan kesejahteraan emosi anda. Begitu juga, ada yang bimbang tentang masa depan terutamanya apabila semua orang tahu bahawa anda tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku. 

Semua kebimbangan yang perlu ini melahirkan tenaga negatif yang mengambil muka kesengsaraan, kemurungan, dan kegelisahan.

Jika anda ikhlas dalam usaha anda untuk membuang tenaga negatif dari persekitaran anda, anda perlu berhenti memikirkan sama ada masa lalu atau masa depan. Sebaliknya, tumpukan perhatian pada senario sekarang dan temui kegembiraan dan kebahagiaan dalam semua perkara yang ditawarkan oleh kehidupan.

3. Amalkan pengampunan

Tenaga negatif memakan kemarahan dan kepahitan untuk berkembang pesat. Anda tidak boleh mencapai kedamaian dalaman sehingga dan melainkan anda melepaskan kebencian anda. Ini boleh dilakukan dengan memaafkan orang lain dan juga diri sendiri. Apabila seseorang menyimpan dendam ia menghalang keupayaannya untuk merasakan dan menunjukkan kasih sayang dan kebaikan.

Ruang dalam hatinya mula disibukkan dengan kemarahan dan terasa seperti ada batu yang berat di dalam hatinya. Anda perlu melepasi kesakitan dan mula menyayangi diri sendiri sebelum anda dapat merasakan emosi untuk orang lain. 

Jika anda ingin membuang tenaga negatif dari persekitaran anda, mulakan amalan memaafkan supaya anda sekali lagi boleh membuka pintu hati anda dan membiarkan masuk positif.

4. Luangkan masa dengan orang yang positif

Persekitaran sangat penting kerana ia membantu membentuk tingkah laku anda dengan sewajarnya. Apabila anda dikelilingi oleh segala yang baik di dunia ini, aura di sekeliling anda berkilauan dengan tenaga positif. 

Begitu juga, apabila anda membiarkan rasa tidak senang, sinis, kebencian, rasa tidak puas hati, kemurungan dan kegelisahan dalam hidup anda, anda menggalakkan tenaga negatif dalam suasana anda. Jika anda ingin mengelakkan tenaga negatif hanya meluangkan lebih banyak masa dengan orang positif yang bijak, baik dan terdorong ke arah mencapai kedamaian dalaman.

Kepuasan, kebahagiaan, kasih sayang dan kestabilan emosi mereka akan dengan mudah menghilangkan negatif dari sfera anda. Pilih kawan yang akan membuat hari cerah dan gembira dengan kehadiran mereka.

5. Bergembira

Apabila anda tidak gembira seluruh persekitaran bertukar sedih dan menimbulkan keputusasaan dan tenaga negatif. Mood yang buruk dan hati yang berat membuat anda jengkel dan anda suka meruntuhkan segala-galanya dalam kemarahan. 

Ingat bahawa negatif akan merebak melalui anda ke setiap sudut persekitaran anda dan membuatkan anda berasa lemas. Hayati perasaan positif dengan melakukan perkara yang anda suka seperti menyanyi, menari, membaca atau mendengar muzik.

Ini akan membuatkan anda gembira dan kekal bertenaga untuk jangka masa yang lama. Apabila anda mengalihkan tumpuan anda, anda boleh berhubung semula dengan diri anda dengan mudah dan mengelakkan tenaga negatif.

6. Bertindak balas secara positif

Sedar tentang dunia di sekeliling anda dan fahami keseimbangan alam semula jadi. Jika anda ingin mengelakkan tenaga negatif anda mesti melawannya dengan tenaga yang baik dan positif. Ini boleh dilakukan dengan mengetuk kekuatan dalaman anda untuk melakukan sesuatu yang berfaedah di dunia ini. 

Bersikap belas kasihan dan bantu orang lain yang memerlukan, wujudkan suasana gembira dengan membuat perbualan yang positif, dan lakukan perkara mudah yang akan membawa senyuman di wajah. Sikap optimis dan perbualan ringan adalah penawar untuk tenaga negatif.

7. Cuba cari penyelesaian

Berhenti memikirkan mengapa perkara itu berlaku di tempatnya dan mula fokus untuk mencari penyelesaian kepada masalah itu. Ingat mengkritik atau menyalahkan orang lain tidak akan menawarkan penyelesaian yang berdaya maju. Ia adalah tanda negatif.

Jimat tenaga anda dengan tidak memikirkan aspek pesimis dalam sesuatu perjanjian sebaliknya fokus pada pelbagai perkara positif dalam transaksi. Apabila anda menukar tumpuan anda untuk mencari penyelesaian bukan masalah lanjut maka anda bertindak balas kepada tenaga positif dan mengelakkan tenaga negatif di sekeliling anda.

Bertindak balas terhadap keadaan dengan merenung dan melakukan sesuatu dengan cara yang baik. Tingkah laku dan tenaga positif adalah yang menawarkan peluang baharu dan lebih baik dalam hidup.

8. Jangan berjaga-jaga

Anda perlu membuka diri kepada perasaan yang tulen jika anda ingin menjalani kehidupan yang penuh dan bahagia. Kedua-dua tenaga negatif dan positif akan cuba menggenggam anda dalam pelukannya tetapi akhirnya ia adalah pilihan anda. Buat keputusan yang bijak supaya anda tidak membiarkan perasaan negatif memasuki domain anda.

Jadilah orang yang menyokong, berbelas kasih dan membantu serta lihat perbezaan dalam tenaga sekeliling anda. Bercakap dengan orang yang berbeza dan berikan mereka alasan untuk tersenyum dan berhubung dengan anda. 

Perkataan yang baik adalah semua yang diperlukan untuk membawa seseorang di sisi anda oleh itu ingatlah untuk menyebarkan kemanusiaan di dunia. Jangan berjaga-jaga untuk mengelakkan tenaga negatif.

9. Menyokong

Kadang-kadang orang sangat memerlukan bantuan dan pada masa-masa itulah anda boleh menyokong orang yang memerlukan. Empati untuk melakukan sesuatu untuk mereka yang memerlukan akan menggalakkan tenaga positif dalam suasana anda. 

Tanggapi tangisan, kemarahan, dan ledakan dengan tangan membantu untuk memaksa tenaga negatif meninggalkan medan supaya positif dalam bentuk kasih sayang, kebaikan, dan belas kasihan dapat menduduki tempatnya.

Tunjukkan kepada orang ramai bahawa mereka tidak bersendirian dalam masa yang sukar. Jangan pernah menghukum kerana anda tidak mengetahui keadaan yang menyebabkan orang lain mengamalkan tingkah laku ini. Jadilah sokongan supaya anda boleh mengelakkan tenaga negatif dengan mudah.

10. Meditasi

Apabila anda merasakan kehadiran negatif dalam persekitaran anda adalah lebih baik untuk mengambil beberapa minit untuk diri sendiri untuk mengelakkan tenaga negatif. Duduk tegak di tempat yang sunyi dan tutup mata anda. 

Mulakan senaman pernafasan dalam dan bermeditasi untuk mengawal degupan jantung anda yang tidak menentu dan pernafasan yang tidak teratur. Visualisasikan senario baharu di mana segala-galanya baik dan baik dalam hidup anda.

Ini akan mewujudkan suasana gembira dan menggalakkan anda mencari keseimbangan anda. Meditasi, senaman dan visualisasi akan menyekat tenaga negatif dalam persekitaran anda dan secara beransur-ansur akan memaksa mereka untuk meninggalkannya jelas untuk tenaga positif.

Catat Ulasan for " 10 Cara Menghalau Tenaga Negatif"