Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mengenali Tekanan Sebelum Berubah Menjadi Kemarahan

Cara Mengenali Tekanan Sebelum Berubah Menjadi Kemarahan

Selepas seharian yang tertekan sebagai pengaturcara komputer, Jimmy masuk ke jalan rumahnya. Alat permainan kanak-kanak bertaburan di laluan pejalan kaki ke rumah. Dia serta-merta mula perasan sedikit ketegangan pada otot dan kebimbangan di perutnya.

Memasuki rumahnya, isterinya tidak mengendahkannya semasa dia bercakap dengan kakaknya melalui telefon. Jantungnya mula berdegup kencang sedikit.

Melihat sekeliling, dia perasan kekacauan; tiada apa yang diambil, rumah itu kucar-kacir. Kejengkelan dan kekecewaan mula memuncak. Akhirnya, apabila perasaannya semakin memuncak, dia meletup dan mula menjerit kepada isteri dan anak-anaknya.

Tekanan boleh mencetuskan kemarahan:

Tekanan selalunya pencetus yang membawa kita daripada rasa aman kepada mengalami perasaan marah yang tidak selesa dalam banyak situasi biasa seperti yang diterangkan di atas. 

Tekanan paling mudah ditakrifkan sebagai satu siri tindak balas badan terhadap tuntutan yang dibuat ke atas kita dipanggil tekanan. 

"Tuntutan" atau tekanan ini boleh menjadi negatif (seperti menghadapi pemandu yang memotong di hadapan anda di lebuh raya) atau positif (seperti mengekalkan jadual lawatan semasa bercuti).

Tekanan mungkin luaran kepada anda (seperti tekanan kerja) atau dalaman (seperti jangkaan anda terhadap diri sendiri atau rasa bersalah tentang sesuatu yang anda lakukan atau mahu lakukan).

Sama ada tekanan adalah luaran atau dalaman, saintis telah mendapati bahawa sistem utama badan bekerja bersama untuk menyediakan salah satu pertahanan organisma manusia yang paling berkuasa dan canggih; tindak balas tekanan yang mungkin anda lebih tahu sebagai "lawan atau lari". 

Tindak balas ini membantu anda mengatasi tekanan dalam hidup anda. Untuk berbuat demikian, ia mengaktifkan dan menyelaraskan otak, kelenjar, hormon, sistem imun, jantung, darah dan paru-paru.

Elakkan tingkah laku Jimmy yang merosakkan terhadap orang tersayangnya. Sebelum tindak balas tekanan anda bertukar kepada kemarahan atau pencerobohan, gunakan strategi ini untuk mengawalnya:

Baca lampu amaran peribadi anda: 

Menyedari tindak balas tekanan anda adalah langkah pertama untuk menguruskannya. Ini bermakna mendengar badan anda, menyedari emosi negatif anda, dan memerhati tingkah laku anda sendiri apabila mengalami tekanan. 

Contohnya, perhatikan ketegangan otot, jantung berdebar-debar, suara meninggi, kerengsaan, mulut kering atau pergerakan yang tidak menentu. 

Apa yang anda lihat ialah apa yang anda dapat: 

Untuk tekanan yang berpotensi menjejaskan kita -tekankan kita - kita perlu terlebih dahulu menganggapnya atau mengalaminya sebagai tekanan. 

Mendapat perspektif baharu tentang situasi yang menyedihkan selalunya boleh mengubah secara drastik kesannya terhadap kita. Tindak balas tekanan kita sememangnya boleh menjadi tindak balas (sesuatu yang boleh kita kawal) dan bukannya tindak balas lutut (yang automatik).

Contoh: Terputus di lebuhraya? “Ia bukan peribadi. Lelaki itu ada masalah. Saya akan bertenang.” Dibuli oleh rakan sekerja? “Jika saya bertindak balas, dia menang. Nanti, saya secara peribadi akan memberitahu dia perasaan saya tentang apa yang dia lakukan. Jika itu tidak berkesan, saya akan berbincang dengan pengurus kami.”

Tekanan-Lindungi hidup anda: 

Anda juga boleh membuat banyak perubahan gaya hidup untuk mengurangkan atau meminimumkan perasaan tertekan, walaupun anda tidak dapat mengubah beberapa tekanan sebenar anda

Contohnya, uruskan masa anda dengan lebih baik, tetapkan keutamaan, lindungi diri anda daripada hubungan toksik, dan cari cara untuk mengurus wang anda dengan lebih baik, atau pertimbangkan untuk menukar pekerjaan atau pekerjaan anda. 

Pengawal tekanan lain termasuk yang mungkin anda pernah dengar sebelum ini, tetapi mungkin perlu lakukan lebih kerap seperti:

  • Mendapatkan rehat yang mencukupi
  • Makan diet yang sihat
  • Mengelakkan pengambilan alkohol yang berlebihan 
  • Hidup dengan cara yang konsisten dengan nilai peribadi teras anda
  • Membangunkan rangkaian sosial rakan dan sokongan

Tekanan paling mudah ditakrifkan sebagai satu siri tindak balas badan terhadap tuntutan yang dibuat ke atas kita dipanggil tekanan. 

Adalah penting untuk mengenali tindak balas tekanan ini dan membangunkan teknik untuk mengurangkan kesannya.

Catat Ulasan for " Cara Mengenali Tekanan Sebelum Berubah Menjadi Kemarahan"