Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perubahan Perkembangan Kehidupan Manusia

Perubahan Perkembangan Kehidupan Manusia

Mengkaji kehidupan manusia tidak dapat dipisahkan daripada 4 bentuk perubahan perkembangan iaitu perkembangan fizikal, perkembangan mental, perkembangan intelek, dan perkembangan rohani. Definisi perubahan perkembangan boleh diertikan sebagai keadaan atau keadaan yang berbeza daripada bentuk asalnya.

Contoh nyata perubahan yang berlaku dalam kehidupan manusia ialah perubahan anatomi manusia daripada bayi berkembang menjadi badan kanak-kanak kemudian menjadi remaja, membesar, dan menua.

Sudah tentu perubahan ini disertai dengan perkembangan pada organ tubuh, perkembangan cara berfikir yang merangkumi perkembangan mental, intelek, dan mempengaruhi perkembangan rohani.

Menganalisis perubahan perkembangan dalam manusia membantu mencari penyelesaian jika fakta pertumbuhan dan perkembangan mengalami halangan. Ibu bapa dan keluarga adalah yang paling rapat atau paling kerap berinteraksi dengan anak-anak supaya mereka diharapkan dapat memberikan sokongan serta sumbangan yang positif kepada pertumbuhan dan perkembangan mereka.

4 Bentuk Perubahan Perkembangan Manusia

Sama seperti menerima kad laporan dalam tempoh persekolahan, analisis perubahan dalam pembangunan manusia boleh menjadi penanda aras sama ada pertumbuhan telah berkembang mengikut umur atau mengalami keterbelakangan dan halangan yang mesti dikenal pasti dengan segera dan penyelesaiannya. didapati mengatasi mereka.

Berikut adalah 4 bentuk perubahan perkembangan pada manusia:

1. Perkembangan Fizikal

Sebagai makhluk hidup, manusia tumbuh dan berkembang secara semula jadi. Perubahan anatomi adalah bentuk perubahan perkembangan yang paling ketara dengan mata kasar. Oleh itu, saiz lilitan kepala dan penambahan berat badan adalah ukuran tumbesaran bayi. 

Dalam tempoh pertumbuhan dari zaman kanak-kanak hingga remaja, berat dan tinggi adalah salah satu ukuran sama ada pertumbuhan kanak-kanak adalah optimum seperti yang diharapkan.

Selain dipengaruhi oleh nutrien yang diserap oleh badan, anatomi dan bentuk badan juga dipengaruhi oleh keturunan atau genetik. Seseorang yang mempunyai otot rangka yang kecil, bentuk badan yang kecil molek, dan berkahwin dengan orang yang mempunyai ciri-ciri yang serupa berkemungkinan besar mempunyai keturunan yang sama perawakan. Sangat tidak mungkin dia akan mempunyai anak yang besar.

Namun, berkemungkinan jika orang kerdil mengahwini orang bersaiz normal dan semasa mengandung keperluan nutrisi terpenuhi, ia akan melahirkan bayi yang sihat seperti manusia umumnya.

Perkembangan anatomi badan yang dipengaruhi oleh pemakanan sangat bergantung kepada pengambilan karbohidrat, protein, dan vitamin. 

Karbohidrat adalah sumber tenaga utama untuk badan. Protein diperlukan dalam membina sel-sel organ tubuh. Vitamin adalah bahan penting yang menyokong fungsi optimum organ tubuh dan bertindak sebagai antioksidan dalam menghalau radikal bebas sebagai punca utama kerosakan sel badan.

Perkembangan anatomi badan akan banyak mempengaruhi kemahiran motor seseorang. Perkembangan organ badan mengikut fungsinya menyebabkan pergerakan motor yang tangkas dan tangkas.

Perubahan fizikal dari zaman kanak-kanak hingga remaja adalah perubahan perkembangan yang paling ketara. Ia dicirikan oleh perubahan yang berkaitan dengan ciri jantina primer, iaitu perubahan pada organ pembiakan seperti pengeluaran sperma. 

Ini ditandai dengan mimpi basah atau haid bagi wanita muda. Selain itu, terdapat juga tanda-tanda seks sekunder seperti perubahan suara, pertumbuhan epal Adam, pertumbuhan misai atau jambang, pembesaran otot atau dada, dan pembentukan rahim yang lebih sempurna.

2. Perkembangan Mental

Apabila seseorang meningkat dewasa, keadaan mental seseorang biasanya juga berubah. Dari bayi yang hanya mampu menangis, anak yang cerewet dan mengalami masa tantrum iaitu marah hingga menjerit supaya kehendaknya dituruti, membesar menjadi remaja yang mencari jati diri. 

Sering mengalami konflik dalaman atau kekeliruan dalam mencari suri teladan dan seterusnya berkembang menjadi manusia dewasa yang lebih matang dalam berfikir.

Peranan ibu bapa amat penting dalam mengiringi tumbesaran dan perkembangan mental anak-anak sehingga remaja mereka. Kanak-kanak yang mengalami buli (gangguan) pada zaman kanak-kanak biasanya akan mengalami perkembangan mental yang traumatik seperti mudah marah, moody, terlalu sensitif, lebih mudah kecewa, dan mengalami fobia (ketakutan) yang luar biasa sehingga kesan yang paling teruk sering mengalami halusinasi.

Apabila anak-anak memasuki alam remaja, tidak bermakna tanggungjawab ibu bapa lebih ringan kerana zaman remaja adalah tempoh yang paling menentukan. Pengaruh alam sekitar juga mempunyai kesan yang sangat besar. 

Remaja yang kurang mendapat perhatian daripada ibu bapa dan terpengaruh dengan persekitaran berkembang menjadi figura yang sering menimbulkan gejala sosial dan terjerumus ke dalam perbuatan jenayah. 

Sebaliknya, remaja yang membesar dalam keluarga yang harmoni berpeluang membesar menjadi insan yang bermaruah dan memberi sumbangan positif kepada masyarakat.

3. Perkembangan Intelek 

Perkembangan intelek merupakan salah satu bentuk perubahan perkembangan yang mengiringi usia. Kebolehan intelek yang dimaksudkan ialah kecerdasan emosi dan kecerdasan logik. 

Kecerdasan emosi merangkumi kebolehan mengawal diri dan bersosial serta mempunyai empati dan simpati. Kecerdasan logik merangkumi kebolehan mengira, bercakap, menghafal, membayangkan dan menganalisis.

Perkembangan intelek juga lebih kurang dipengaruhi oleh faktor genetik kerana kebiasaannya suami isteri yang mempunyai otak yang cerdas akan mempunyai anak yang cerdas juga. Kanak-kanak yang membesar dalam suasana psikologi yang selesa juga akan lebih mudah menerima pelajaran, menyerap ilmu, dan mengoptimumkan mengikut bakat dan kebolehan

mereka.Mencapai matlamat, mengoptimumkan bakat dan kebolehan, sangat dipengaruhi oleh perkembangan intelek. Kecerdasan emosi dan logik yang menjadi penanda aras perkembangan intelek bukan sahaja diperolehi dengan bersungguh-sungguh belajar, malah memberi peluang kepada anak-anak untuk berdikari, membuat keputusan tanpa didoktrin oleh ibu bapa, tetapi masih di bawah pengawasan yang sewajarnya.

4. Perkembangan Rohani 

Perkembangan rohani dipengaruhi oleh perkembangan intelek dan mempengaruhi perkembangan mental. Seiring dengan perkembangan usia yang ditunjukkan oleh perkembangan dan perubahan fizikal, pemahaman tentang kewujudan Tuhan juga berkembang.

Memperkenalkan kepada anak-anak tentang kewujudan Tuhan merupakan kewajipan ibu bapa, kerana ibu bapa merupakan pihak dan anggota masyarakat yang paling dekat dari sekecil-kecil ruang lingkup yang pertama kali berinteraksi dengan seseorang.

Semasa masih dalam kandungan, ibu adalah orang terawal yang dapat memperkenalkan bayi dalam kandungan kepada kewujudan Tuhan. Mendengar alunan kitab suci itu terbukti memberi impak positif kepada perkembangan sel otak bayi ketika masih dalam kandungan.

Apabila bayi membesar menjadi kanak-kanak dan kanak-kanak, pengetahuan lebih lanjut tentang Tuhan boleh dikembangkan dengan mengajar asas-asas ibadat, makhluk Tuhan, doa harian, dan alam semesta. 

Fenomena alam seperti matahari terbit, kehadiran bulan, bintang, awan, dan hujan boleh digunakan sebagai cara untuk memahami konsep wujud dan bukan wujud, wujud dan wujud. Dengan cara ini, di harap ia akan menjadi asas yang cukup kukuh untuk pembangunan rohani seterusnya.

Kecerdasan seseorang itu tidak langsung berkaitan dengan tahap ketaqwaan, tetapi semakin tinggi kecerdasan intelek yang ditunjangi oleh suasana keagamaan dalam keluarga dan persekitaran, akan membentuk insan yang lebih taat kepada Allah.

Menganalisis 4 bentuk perubahan perkembangan bukan sahaja membantu seseorang mencapai tahap perkembangan yang diharapkan, malah menyokong pembentukan individu yang mempunyai personaliti yang mantap, mampu bersosial, mengoptimumkan bakat dan kebolehan mereka agar menjadi bekal yang berguna dalam kehidupan bermasyarakat. 

Sekumpulan individu yang cukup bekal sebagai individu yang berkebolehan dan berketerampilan dari segi intelek, mental, dan rohaniah, akan membentuk masyarakat, bangsa dan negara yang adil dan makmur.

Catat Ulasan for " Perubahan Perkembangan Kehidupan Manusia"