Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Cara Mudah untuk Memulakan Penetapan Matlamat Anda

goal-setting

Ia adalah masa tahun itu sekali lagi di mana ramai yang berhenti seketika dan merenung tahun sebelumnya dan mempertimbangkan apa, jika ada, perubahan yang diperlukan dan sesuai untuk yang baharu.

Terdapat lima langkah penting, namun mudah untuk diikuti, yang saya percaya perlu untuk matlamat yang kelihatan mustahil dicapai.

Langkah Nombor Satu

Luangkan masa yang tenang dan tulis dengan tepat apa perubahan atau perubahan itu dan mengapa anda mahukannya, ini adalah langkah penting pertama ke arah mencapai matlamat. Pada peringkat ini, tulis hanya perkara yang anda ingin capai dan sebabnya. 'bagaimana' dan 'bila' boleh datang kemudian.

Langkah Nombor Dua 

Langkah ini juga sangat penting, dan ia mempunyai kaitan dengan anda untuk mengakses keadaan kedamaian dalaman. Kedamaian yang saya tulis tidak ada kaitan dengan mendengar muzik santai, minyak pati dalam penunu atau bermain kecapi (walaupun ia boleh membantu). 

Pencapaian matlamat anda memerlukan ketenangan melalui fikiran yang tenang dan ketenangan dalaman tanpa mengira keadaan huru-hara di sekeliling anda dan berapa lama huru-hara ini berlaku. 

Apabila anda mempunyai (keamanan) ini, anda akan mempunyai kejelasan yang lebih besar, diri kreatif anda akan dikenali, anda akan mendapat pandangan jauh tentang bagaimana anda akan mencapai hasil anda, fokus dan negatif akan mempunyai kesan yang minimum.

Terdapat individu yang tahu bagaimana untuk melangkah ke keadaan aman; namun yang lain mungkin memerlukan bimbingan yang lembut. 

Jika anda mendapati untuk mencapai keadaan aman adalah mencabar, terdapat 5 pilihan yang disenaraikan di bawah yang boleh membantu anda:  

1. Cari masa yang tenang apabila anda tahu anda tidak akan terganggu dan melukis, melukis, menulis atau memetakan semua yang anda boleh tentang anda. hasil yang dimaksudkan.

2. Mulakan program meditasi yang akan mengajar anda pilihan teknik meditasi.

3. Jika anda bersedia untuk dilatih, dapatkan diri anda seorang jurulatih peribadi yang bereputasi yang boleh membantu anda mengatasi kepercayaan yang terhad dan membantu anda menemui nilai anda.

4. Dapatkan mentor. Ini adalah seseorang yang anda kagumi, yang memberi inspirasi, memberi motivasi, dan berjaya, yang tersedia untuk anda dan yang pada asasnya adalah individu yang positif, aman dan tenang.

5. Memulakan program pembangunan rohani.

Dunia alternatif adalah besar. Untuk mencari sesuatu yang anda akan gembira mungkin memerlukan sedikit penyelidikan, mulakan dengan meminta rakan dan ahli keluarga untuk menunjukkan anda ke arah yang betul. 

Jika mereka tidak menyukai perkara seperti itu, mungkin bijak untuk meluaskan carian anda melalui internet, buku dan/atau ahli komuniti anda yang lain.

Langkah Nombor Tiga

Langkah penting ini adalah tentang memberi diri anda pandangan baru tentang kehidupan.  

Melihat sesuatu dengan cara yang sama sekali berbeza dan dari sudut baharu akan memberi anda perspektif yang lebih global mendedahkan kemungkinan yang lebih besar dan boleh dicapai dengan:

1. Bertanya sebahagian daripada anda perkara yang penting bagi anda, setiap kali anda menerima jawapan teruskan dengan bertanya kenapa jawapan itu penting. 

Apabila anda tidak boleh pergi lebih jauh, tanya diri anda "bagaimana anda boleh mengubah isu ini?" Ini mungkin kedengaran agak pelik, namun dari pengalaman ini berkesan. 

2. Kejurulatihan Transformasi. 

3. Memahami motivasi anda atau kekurangan motivasi. Sebaik sahaja anda mendapat pemahaman tentang anda, anda berada dalam kedudukan untuk menjadi proaktif dalam membuat perubahan yang diperlukan ke arah mencapai matlamat anda. 

4. Membaca autobiografi tentang cara orang berjaya melakukannya.

Langkah Nombor Empat

Sekarang anda tahu apa yang anda mahukan; anda boleh melangkah ke dalam kedamaian batin yang mendalam sesuka hati; telah mengambil alat bantu diri dan penyembuhan diri yang hebat; menghapuskan kepercayaan mengehadkan; dan mengusahakan nilai anda. Kini tiba masanya untuk menentukan dengan tepat cara anda akan mencapai matlamat anda.  

Terdapat banyak cara bagaimana anda akan mencapai matlamat anda; walau bagaimanapun tempoh masa akan berbeza-beza bergantung pada perkara yang perlu anda peroleh dahulu.   

Mungkin anda memerlukan:

1. Untuk memperoleh kemahiran baharu seperti jualan, penulisan, teknologi, atau kemahiran pemasaran dan sebagainya. untuk kerjaya baharu yang anda sentiasa mahu menjadi sebahagian daripadanya.

2. Untuk serius memulakan rangkaian diri anda dan produk anda. Menjadi terkenal dalam komuniti anda.

3. Untuk mengumpulkan satu pasukan individu yang berfikiran sama yang akan memotivasi dan memberi inspirasi kepada anda untuk mencapai matlamat anda, walau apa pun itu. Input negatif yang berterusan boleh memadamkan impian dengan cepat.

4. Mulakan portfolio pelaburan untuk masa depan anda jika anda inginkan masa depan kewangan yang terjamin.

5. Baca sebanyak mungkin mengenai apa sahaja matlamat anda, ia akan memberi anda pemahaman asas tentang perkara itu.

Langkah Nombor Lima

Langkah terakhir tetapi penting ini (semuanya penting) ialah pengiraan apabila keputusan anda akhirnya akan berlaku. Jika anda telah mengikuti langkah sebelumnya menambahkan Langkah Nombor Empat ke dalam persamaan, anda akan dapat menentukan masa anda boleh meraikan dengan cara yang sangat besar untuk akhirnya mencapai periuk di penghujung pelangi anda! 

1. Kira masa yang diperlukan untuk menyelesaikan kursus latihan atau pendidikan tinggi anda.

2. Matlamat portfolio pelaburan seperti yang dibincangkan dengan penasihat pelaburan anda.

3. Bincangkan dengan perniagaan/pembangunan peribadi/jurulatih transformasi anda berapa banyak sesi dan 'home-play' akan diperlukan daripada anda untuk anda mencapai matlamat anda.

4. Faktorkan masa yang diambil untuk orang mengenali anda jika anda menjual produk atau anda adalah produk tersebut. Bercakap dengan profesional pemasaran atau seseorang yang 'berpengetahuan' terlebih dahulu.

5. Adalah penting untuk bersikap realistik tentang rangka masa. Kadang-kadang rancangan terhebat kami akan tersilap dan akan mengambil masa lebih lama daripada yang dijangkakan (sama seperti pelakon dan penyanyi yang baru ditemui yang telah menyambung perniagaan mereka selama bertahun-tahun sebelum mencapai masa yang besar!)

Kadangkala, insiden akan berlaku dan di luar kawalan kami tidak. peduli apa yang kita lakukan. Seperti komputer saya mengambil semua peralatan pejabat elektronik saya pada awal tahun 2005 (salah satu pengalaman paling mengecewakan yang pernah saya alami). 

Untuk meneruskannya memerlukan ketabahan, kesabaran dan fleksibiliti - ia akan menjadi sangat mudah untuk berputus asa!  

Sesiapa sahaja boleh mencapai matlamat melalui ketenangan dalaman, ketabahan, kesabaran, fleksibiliti dan kadangkala melihat situasi dari sudut yang sama sekali berbeza.

Catat Ulasan for " 5 Cara Mudah untuk Memulakan Penetapan Matlamat Anda"