Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam Organisasi

4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam Organisasi
credit:instagram@turuntangan

Konflik ialah pertembungan pendapat atau kepentingan antara pihak yang bertentangan atau berbeza-beza. Kita sering menghadapi konflik di pelbagai tempat, dari kehidupan peribadi hingga kehidupan perniagaan. 

Walaupun sesetengah orang menganggap konflik sebagai fenomena negatif, ia juga dianggap sebagai proses yang positif dan perlu oleh orang lain kerana fakta bahawa konflik membawa pendapat sebenar atau sisi sebenar orang dan perkara boleh diselesaikan dengan lebih cepat setelah diketahui.

Secara umum, konflik boleh terdiri daripada pelbagai jenis seperti manusia vs manusia, manusia vs masyarakat, manusia vs alam semula jadi. Konflik antara negara adalah punca di sebalik perang dunia.

Oleh itu, konflik sentiasa menyebabkan huru-hara dan menghentikan kemajuan. Dalam organisasi, di mana beribu-ribu dan lebih ramai orang bekerja bersama-sama, kemungkinan besar berlaku konflik di kalangan kakitangan. 

Oleh itu, adalah sangat penting untuk memahami pelbagai jenis konflik dan mencari pelbagai cara yang mungkin untuk mengelakkan atau menyelesaikannya secepat mungkin.

Konflik menyebabkan kebimbangan dan ketegangan di tempat kerja, yang menjadikan tempat kerja sebagai tempat yang tidak sesuai untuk bekerja. Setiap kali konflik berlaku antara ahli kakitangan yang berbeza atau antara pengurus atau kakitangan produktiviti berkurangan.

Pengurangan dalam produktiviti adalah tidak baik untuk organisasi, oleh itu, adalah sangat penting bagi pengurus atau pemimpin untuk memahami konflik dan mengambil tindakan yang sesuai untuk menyelesaikannya dan menjadikan tempat kerja sebagai persekitaran yang aman dan sihat untuk semua orang. Berikut ialah pelbagai jenis konflik yang boleh berlaku dalam sesebuah organisasi.

4 Jenis Konflik Dalam Organisasi

1. Konflik

Interpersonal Konflik interpersonal bermaksud konflik antara dua individu. Konflik interpersonal berlaku apabila orang mempunyai personaliti, pendapat, dan juga latar belakang budaya yang berbeza. Dalam organisasi yang besar, terdapat kemungkinan besar berlakunya konflik interpersonal, kerana bilangan besar orang yang bekerja bersama.

Walau bagaimanapun, konflik interpersonal boleh berlaku kerana salah faham dan salah komunikasi juga. Dalam persekitaran kerja, biasanya orang yang lebih tua sukar untuk bergaul dengan orang generasi baru. Selain itu, cara mereka bekerja dan mendekati sebarang masalah agak berbeza, yang menyebabkan konflik di kalangan mereka.

Satu lagi contoh biasa ialah apabila pekerja menjadi kawan di tempat kerja, dan keretakan dalam hubungan peribadi mereka mewujudkan konflik dalam persekitaran kerja. Satu lagi contoh potensi konflik antara dua individu ialah apabila seorang pekerja lelaki perlu menerima arahan daripada penyelia wanita.

Mereka selalu sukar untuk bergaul sesama sendiri, Kerana seorang pekerja lelaki tidak percaya dengan kemampuan penyelia wanita. Jelas sekali, jenis konflik ini adalah lumrah berlaku dan menyelesaikannya dengan betul boleh membantu dalam pertumbuhan peribadi pekerja.

Jenis konflik ini mesti diselesaikan secepat mungkin kerana ia boleh menjadi terlalu kritikal. Terdapat pelbagai cara untuk mengurangkan jenis konflik ini seperti duduk dengan pengurus sumber manusia dan menyelesaikan isu tersebut, dengan menyediakan latihan kepelbagaian kepada kakitangan atau dengan mengenakan "standard kelakuan" tertentu di persekitaran kerja.

2. Konflik Intrapersonal 

Konflik jenis ini berlaku dalam diri seseorang individu. Konflik intrapersonal lebih kompleks dan sukar dikenal pasti berbanding konflik interpersonal. Kerana jenis konflik ini berlaku dalam fikiran seseorang individu kerana nilai, emosi, prinsip dan pemikirannya.

Kerumitan jenis konflik ini berbeza daripada keputusan muda seperti memutuskan menu makan tengah hari kepada keputusan kehidupan utama memilih laluan kerjaya. Orang yang mengalami konflik intrapersonal sangat sukar untuk menumpukan perhatian pada kerja.

Oleh itu, kekurangan tumpuan dan kekurangan semangat untuk mengambil bahagian dalam aktiviti di tempat kerja membawa kepada pengurangan produktiviti, yang merosakkan kemajuan sesebuah organisasi. Selain itu, konflik intrapersonal menyebabkan kebimbangan dan kegelisahan dalam diri seseorang individu.

Seseorang yang mengalami konflik ini harus mendapatkan bantuan profesional sebelum membuang masa. Jika tidak, orang itu harus berkongsi perasaannya dengan rakan atau rakan sekerja. 

Komunikasi adalah penyelesaian yang disokong untuk menyelesaikan situasi sedemikian. Organisasi harus menyediakan bantuan psikologi kepada semua pekerjanya untuk menangani jenis konflik ini.

3. Konflik dalam kumpulan 

4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam Organisasi
credit:instagram@turuntangan

Konflik jenis ini berlaku di kalangan ahli pasukan. Percanggahan dan salah faham antara individu-individu ini adalah punca utama konflik dalam kumpulan. Ketegangan timbul dalam pasukan apabila ahli pasukan mempunyai personaliti, nilai atau idea yang berbeza.

Contohnya, konflik dalam kumpulan timbul apabila seorang ahli pasukan mendapat kenaikan pangkat atau diiktiraf dan yang lain tidak bersetuju dengan keputusan itu. Situasi sebegini mungkin menimbulkan rasa tidak senang dalam kumpulan. 

Kadangkala, konflik bermanfaat untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik dalam kumpulan yang merupakan satu-satunya objektif pasukan.

Sekiranya berlaku konflik yang serius, ketua pasukan harus mendapatkan bantuan daripada pihak yang berbeza. Walau bagaimanapun, jenis konflik ini boleh dielakkan dengan memilih ahli pasukan dengan berhati-hati dan dengan memberikan peluang yang adil kepada setiap ahli pasukan.

Perbualan satu lawan satu dengan ahli pasukan individu adalah salah satu cara yang digunakan untuk menyelesaikan konflik ini. Sebagai alternatif, seluruh pasukan boleh berinteraksi dengan ketua pasukan untuk menyatakan ketidakpuasan hati mereka. 

Selagi ia dilakukan secara mesra dan formal serta berhati-hati agar perbincangan ini tidak bertukar menjadi hujah lisan, konflik jenis ini boleh diselesaikan dengan mudah.

4. Konflik antara kumpulan 

Konflik jenis ini berlaku di kalangan dua kumpulan berbeza dalam sesebuah organisasi. Jenis konflik ini berlaku kerana matlamat, kepentingan atau pendapat yang berbeza antara jabatan yang berbeza. 

Sebagai contoh, konflik boleh berlaku antara jabatan pemasaran dan sokongan pelanggan. Konflik jenis ini boleh menimbulkan permusuhan di kalangan rakyat.

Oleh itu, pejabat menjadi tempat yang tidak sesuai untuk bekerja. Pengurusan harus mengambil tindakan tegas untuk menangani situasi sedemikian. Di samping itu, satu jawatankuasa khas perlu ditubuhkan untuk menyelesaikan konflik tersebut di kalangan kakitangan. 

Selain itu, organisasi harus menganjurkan beberapa pertandingan keseronokan antara jabatan, supaya pekerja dari jabatan yang berbeza mendapat peluang untuk berinteraksi antara satu sama lain di luar tempat kerja. Selain itu, pertukaran peranan juga merupakan kaedah yang berkesan untuk menangani konflik antara kumpulan.

Untuk berbuat demikian, orang rawak dari satu jabatan hendaklah dihantar ke jabatan lain untuk bekerja selama seminggu atau lebih sekali dalam enam bulan. 

Kaedah ini akan memberi peluang kepada pekerja untuk keluar dari zon selesa mereka dan mereka juga akan mempelajari kaedah, syarat dan lebih penting lagi masalah pekerja jabatan tersebut.

Ini akan menjadikan pekerja menjadi belas kasihan antara satu sama lain. Contoh biasa yang boleh dilihat dalam kehidupan sebenar ialah apabila anugerah pencapaian jualan akan diberikan. 

Walaupun penyumbang individu yang telah bekerja di kawasan itu dan mencapai bilangannya layak menerima anugerah itu, pasukan pemasaran juga boleh menuntut anugerah itu dengan mengatakan bahawa mereka lah yang menghasilkan strategi cemerlang yang membawa hasil. Ini akan menyebabkan konflik dalam pasukan Jualan dan Pemasaran, yang akan menjadi konflik antara kumpulan.

Konflik tidak dapat dielakkan berlaku apabila sekumpulan orang bekerjasama. Walau bagaimanapun, konflik tidak selalu merosakkan, tetapi ketidakupayaan untuk menyelesaikannya merosakkan organisasi. 

Penjagaan harus diambil bahawa konflik harus diselesaikan pada peringkat pertama, serta-merta apabila ia muncul. Konflik yang tidak dapat diselesaikan boleh merosakkan semua orang yang terlibat.

Catat Ulasan for " 4 Jenis Konflik Yang Boleh Berlaku Dalam Organisasi"