Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Langkah Disiplin

melatih-disiplin
credit:instagram@ikbptawangmangu

Sebaik-baiknya, jika terdapat sebarang elemen penting yang mana-mana perniagaan yang menyasarkan kejayaan jangka pendek dan panjang perlu ada, adalah menerapkan disiplin. 

Penyelidikan menunjukkan bahawa semua perniagaan yang berjaya adalah mereka yang menganggap disiplin bukan sebagai prinsip perniagaan tetapi sebagai prinsip kehebatan. Budaya disiplin berkisar pada pelbagai perkara, yang merangkumi semua pekerja yang bekerja dalam organisasi tertentu itu.

Elemen akauntabiliti, kerja berpasukan, dan perhatian terhadap perincian adalah beberapa bidang yang mesti dilihat jika disiplin perlu dicapai. 

Sebagai pengurus, terdapat keadaan apabila aspek sedemikian boleh mengecewakan anda pada tahap yang besar, tetapi cara anda mengendalikannya adalah yang menentukan keupayaan anda untuk menerapkan disiplin dalam kalangan junior anda.

Hakikat yang kita tidak boleh lari daripadanya ialah disiplin ditentukan oleh ketegasan, tabiat, dan rutin yang ditunjukkan oleh kepimpinan. 

Oleh itu, persoalan yang timbul ialah bagaimana untuk memastikan budaya disiplin yang lebih mendalam diterapkan dalam organisasi. Terdapat beberapa langkah disiplin yang perlu disertakan dalam rancangan anda untuk perubahan budaya.

Disiplin mesti bermula dari atas

Terdapat tanggapan dalam organisasi bahawa kepimpinan kanan sentiasa betul dalam setiap perkara yang mereka lakukan. Oleh itu, kebanyakan pengurus cenderung untuk menyalahkan junior atas masalah perkembangan atau isu ketidakdisiplinan yang timbul di tempat kerja. 

Sebagai contoh, pemimpin kadangkala kecewa kerana isu akauntabiliti manakala pekerja mengadu tentang struktur yang tidak betul, jangkaan dan keutamaan yang jelas. Segala-galanya menjadi sukar jika pimpinan tidak dapat memberikan hala tuju yang jelas.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa walaupun pekerja muda akan sentiasa dipersalahkan atas kekacauan dalam cara beberapa perkara dijalankan dalam organisasi, sumber utama untuk ini biasanya ditandai dengan kurangnya disiplin di kalangan pemimpin. 

Seperti biasa, menyelesaikan masalah ini tidak boleh menjadi satu cabaran besar dengan syarat setiap orang yang terlibat mempunyai keinginan dan fokus untuk mendapatkan yang terbaik untuk organisasi. 

Tetapi yang paling penting, langkah-langkah disiplin mesti bermula dengan mewujudkan asas budaya yang akan membantu dalam mengemudi pekerja untuk memupuk dan mengekalkan disiplin dalam semua aspek yang berputar di sekitar kerja mereka.

Untuk menyerap budaya disiplin dalam organisasi, tujuan dan nilai mesti dinyatakan supaya semua orang dapat memahami apa yang diharapkan daripada mereka. Ia membantu dalam memastikan setiap orang sentiasa bersedia dalam mencapai matlamat dan objektif organisasi justeru memudahkan mereka melakukan perkara yang betul pada masa dan tempat yang betul.

Pendekatan penting lain ialah memastikan semua orang memahami keutamaan dan strategi yang membolehkan organisasi memenuhi rancangannya. 

Sebuah organisasi yang tidak mempunyai keutamaan dan strategi serta yang tidak mempunyai pemimpin untuk membantu dalam membongkar perkara yang sama tidak mempunyai hala tuju, dan menjadi sukar untuk membendung kes-kes ketidakdisiplinan, sikap tidak bertoleransi dan akauntabiliti.

Pengurusan harian juga merupakan cara ideal lain untuk menyemai budaya disiplin dalam organisasi. Ingat bahawa pekerja berbeza dari segi personaliti. Pengurusan harian tidak semestinya mengawasi mereka tetapi memantau pelbagai cara mereka menjalankan aktiviti seharian dan tugasan yang diberikan.

5 Langkah Disiplin

1. Beri arahan yang jelas dan hukuman yang sewajarnya

Apabila berurusan dengan pekerja, salah satu langkah pertama disiplin adalah sentiasa peka terhadap pekerja tetapi masih memastikan anda memberikan maklumat yang jelas tentang apa yang patut dilakukan dan apa yang tidak sepatutnya. selesai.

Hukuman bagi sebarang tingkah laku yang menyimpang atau salah laku juga hendaklah dilakukan mengikut dasar yang ditetapkan. Ia membantu dalam memastikan disiplin dikekalkan dan budaya dipelihara.

2. Biarkan pekerja memahami kesannya

Jika anda ingin memupuk budaya disiplin, anda perlu menjelaskan kepada pekerja kesan salah laku mereka. Ini boleh dilakukan sama ada secara formal atau tidak formal bergantung pada sifat salah laku dan hubungan yang anda ada dengan mereka. 

Penjelasan ini boleh membantu dalam menghalang pekerja lain daripada terlibat dalam tingkah laku yang tidak diingini yang sama, yang bermakna ia membantu kedua-dua individu dan rakan sekerja dalam jangka masa panjang.

Ia juga penting untuk membiarkan pekerja memahami bahawa hukuman itu tidak bermakna mereka dibenci atau didiskriminasi tetapi ia adalah satu cara untuk menerapkan budaya disiplin.

3. Nyatakan perubahan yang perlu dilaksanakan

Mendisiplinkan pekerja tanpa arahan lanjut tentang apa yang perlu mereka lakukan adalah membuang masa semata-mata. 

Sebagai pengurus, anda tidak boleh berpura-pura mendisiplinkan junior anda atas kesalahan tertentu tanpa perlu memaklumkan mereka tentang perkara yang perlu mereka lakukan untuk mengelak daripada mengulangi kesilapan tersebut. Mungkin ia boleh menjadi sesuatu yang mereka sedar, tetapi ia hanya masuk akal jika anda mengingatkan mereka supaya ia mendalami mereka.

4. Terangkan akibatnya

Sebagai seorang pengurus, anda perlu memberitahu pekerja apakah akibat masa depan sekiranya mereka mengulangi kesilapan yang sama? Ingat ia tidak boleh dianggap sebagai ancaman tetapi hanya amaran. 

Jika anda tidak melakukan ini, dua perkara mungkin berlaku, satu ialah pekerja mungkin mengulangi kesilapan yang sama, sama ada secara sedar atau tidak dan anda perlu mengambil tindakan drastik, atau mereka juga mungkin mengulangi kesilapan itu untuk mengesahkan sama ada anda telah keupayaan untuk mengesahkan tindakan yang anda nyatakan sebelum ini. 

Oleh itu, ini bermakna anda mesti menerangkan akibat untuk membantu mereka memahami apa yang perlu dilakukan untuk mengulangi kesalahan tersebut pada masa hadapan.

5. Tunjukkan empati

Pemimpin yang baik ialah pemimpin yang mendisiplinkan pekerja tetapi pada masa yang sama berempati dengan mereka. Ingat bukan setiap kesilapan biasanya dilakukan dengan sengaja dan ini tidak bermakna menghukum mereka akan sentiasa menjamin tingkah laku yang lebih baik pada masa hadapan.

Perkara yang paling penting dalam langkah-langkah disiplin adalah untuk menghukum tetapi pada masa yang sama menawarkan bantuan emosi yang akan membolehkan pekerja mengelak daripada melakukan kesilapan sedemikian pada masa hadapan. 

Menunjukkan bahawa anda mengambil berat sebagai seorang pemimpin juga merupakan cara terbaik untuk memastikan pekerja diperbetulkan, mesej dibawa pulang dan disiplin diterapkan dalam organisasi.

Catat Ulasan for " 5 Langkah Disiplin"