Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Hidup Bahagia Di Masa Krisis

Petua Hidup Bahagia Di Masa Krisis

Pelbagai artikel mengenai tips hidup bahagia tersebar di internet, dalam buku motivasi dan surat khabar serta tabloid. Orang sering mencari petua untuk hidup bahagia kerana tekanan hidup, pelbagai masalah dalam persekitaran kita, dan kemerosotan ekonomi sering membuat seseorang sangat tidak bahagia. 

Malah, untuk berasa gembira, ia sangat mudah dan murah asalkan anda sanggup berusaha untuk melakukannya.

Bersyukur dan Berserah

Apabila anda bangun pada waktu pagi, biasakan untuk mengucapkan terima kasih untuk hari baru yang masih boleh anda nikmati. Bersyukurlah untuk semua perkara yang anda alami dalam hari-hari anda. Lebih banyak anda bersyukur, lebih banyak kebaikan yang anda akan dapat. 

Selain itu, pasrah dengan apa yang anda alami. Tuhan tidak pernah membiarkan umatNya mengalami lebih banyak ujian daripada yang dapat ditanggung oleh umatNya. Berserah kepada Yang Maha Kuasa atas segala masalah yang anda hadapi.

Dengan rasa syukur dan pasrah, hati akan tetap rasa tenang dan gembira. Kebimbangan dan ketidakpuasan hati hanya akan menambahkan beban di hati anda yang akan membuat anda tidak bahagia. 

Tips utama untuk hidup bahagia untuk kita ialah bersyukur dan berserah. Perbanyakkan rasa syukur dan pasrah dalam menjalani roda kehidupan. 

1. Menyayangi Diri Anda

Belajar untuk menerima semua kelebihan dan kekurangan yang ada dalam diri anda. Ketidaksetujuan terhadap diri yang tidak sempurna boleh membawa kepada perasaan rendah diri dan kemurungan. Oleh itu, elakkan menyalahkan diri sendiri jika melakukan sesuatu yang salah. 

Beri ganjaran kecil dari semasa ke semasa apabila anda menyelesaikan sesuatu. Berikan yang terbaik untuk diri sendiri, begitulah sayangi diri sendiri. Menjaga diri sendiri juga termasuk menyayangi diri sendiri. Keyakinan juga akan meningkatkan rasa gembira anda. 

2. Pemikiran Positif dan Optimis

Elakkan pemikiran negatif orang lain, tentang keadaan yang berlaku di sekeliling anda dan andaian yang tidak munasabah yang membuat hati tidak selesa. Dengki, benci, curiga dan marah adalah racun dalam hati yang mengurangkan tahap kebahagiaan di hati. Kalau nak senang, buang toksin ni dari hati.

Jadilah optimis apabila anda mengalami titik terendah dalam hidup anda. Percayalah dalam hati bahawa semua masalah yang berlaku pasti ada jalan penyelesaiannya. 

Anggaplah kesulitan dan masalah yang menimpa anda sebagai pembelajaran yang akan menjadikan personaliti anda lebih baik dan berkembang. Masalah ini akan menjadikan anda lebih bijak dalam menghadapi kehidupan. 

3. Bahagiakan Orang Lain

Apabila anda melihat seseorang yang anda sayangi tersenyum gembira, apakah perasaan anda? Tentu anda akan rasa gembira juga kan? 

Buat orang sekeliling anda rasa gembira, maka anda akan rasa gembira juga. Kebahagiaan adalah seperti benih yang anda semai. Lebih banyak kebahagiaan yang anda tabur, lebih banyak kebahagiaan yang anda dapat tuai. 

4. Lupakan Masa Lalu

Jangan hanya bergantung pada masa lalu. Kenangan masa lalu yang menyakitkan akan membuatkan anda hanya diam dan tidak boleh ke mana-mana. Cuba untuk melepaskan masa lalu anda dan mula meneroka masa kini untuk masa depan yang lebih baik. 

Masa lalu telah berlaku. Penyesalan yang berpanjangan tidak akan berguna lagi. Daripada terus berpegang pada penyesalan, adalah lebih baik jika anda menyusun semula diri anda. Tukarkan penyesalan itu kepada sikap optimis untuk diperbaiki agar kesilapan yang sama tidak berulang.

5. Mengawal Kemarahan

mengawal-kemarahan

Salah satu saluran terbesar tenaga manusia ialah kemarahan. Cuba perhatikan, setiap kali anda marah, anda akan berasa letih yang luar biasa. Tenaga anda terbuang untuk perkara yang sangat tidak berguna. Marah boleh. 

Tetapi marah pada masa yang betul, pada masa yang betul dan dengan cara yang betul. Kemarahan yang tidak terkawal akan menguras kebahagiaan anda. Jika anda ingin bahagia. Kawal kemarahan anda.

6. Menjalin Persahabatan

Rakan boleh memberikan anda rasa gembira kerana dengan mempunyai kawan, anda akan dapat berkongsi suka dan duka, bertukar idea, dan menyokong antara satu sama lain. Untuk itu, jalinkan persahabatan dengan orang yang anda percayai dan rapat. 

7. Ketawa

Bilakah anda ketawa? Adakah anda masih sering ketawa? Adakah pelbagai masalah dalam hidup anda yang membuatkan anda lupa ketawa? Malulah kalau sampai sekarang masih tak boleh gelak. 

ketawa. Kemudian seluruh dunia akan ketawa dengan anda. Ubat nombor satu untuk kebahagiaan di dunia adalah ketawa. Dengan ketawa, beban hati akan diringankan. 

Masih terlupa bagaimana untuk ketawa? Cari buku humor yang banyak dijual di pasaran atau tonton program di televisyen yang memberikan hiburan atau jenaka. 

Petua untuk hidup bahagia hanyalah sebahagian kecil. Banyak lagi tips hidup bahagia yang boleh anda amalkan. Tetapi walaupun hanya sebahagian kecil, semoga petua hidup bahagia ini dapat membuatkan anda berasa gembira. 

Catat Ulasan for " Petua Hidup Bahagia Di Masa Krisis"