Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Saya Boleh Mendapat Keyakinan Diri

keyakinan-diri

Kepercayaan Had Anda Mempengaruhi Matlamat Anda.

Adakah anda mendapati bahawa anda sedang bergelut untuk mencapai aspirasi, objektif atau matlamat? Adakah anda telah bekerja dengan tekun pada matlamat tertentu untuk sementara waktu sekarang dan tidak membuat sebarang kemajuan yang ketara?

Saya pernah begitu dan kemudian saya membuat penemuan yang menakjubkan. Satu yang membuatkan saya berfikir dengan cara yang berbeza setiap saat, yang membuatkan saya sedar mengapa saya tidak dapat mencapai kebanyakan matlamat saya walaupun saya bekerja keras dan teliti ke arahnya.

Penemuan itu tidak berlaku secara kebetulan. Setelah sekian lama bekerja keras, bekerja pintar, bekerja berjam-jam ke arah salah satu matlamat saya dan tidak mencapainya, saya memutuskan untuk bertanya kepada diri sendiri, berulang kali soalan, Apakah yang perlu saya lakukan untuk mencapai matlamat saya?

Saya beranggapan melalui proses Undang-undang Tarikan, saya terjumpa perkataan 'kepercayaan' dalam buku yang saya baca, dan perkataan itu terkeluar seperti ibu jari yang sakit dan atas sebab tertentu saya tidak mampu untuk menghilangkannya dari fikiran saya.

Ia tidak lama sebelum saya mendedahkan kebenaran.

Saya menyedari bahawa untuk saya mencapai matlamat saya, saya perlu mengenal pasti kepercayaan teras saya tentang matlamat itu dahulu; ketahui yang mana selaras dengan matlamat saya dan yang mana tidak.

Anda lihat, jika kepercayaan saya sejajar, perjalanan saya untuk mencapai matlamat itu akan mendapat rintangan yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, jika kepercayaan saya tidak selari dengan matlamat saya, kemungkinan besar saya tidak akan mencapainya.

Kepercayaan yang tidak selaras adalah kepercayaan saya yang mengehadkan, kepercayaan saya yang mensabotaj. Mereka adalah orang yang akan menghalang saya sejuk, mati dalam jejak saya. Mereka tidak membenarkan saya mencapai matlamat saya. 

Akan ada masa semasa dalam perjalanan di mana saya mungkin fikir saya sedang membuat sedikit kemajuan, tetapi dalam jangka masa panjang, saya tidak maju seperti yang saya mahukan.

Hanya selepas saya mengenal pasti, mencabar dan menghapuskan kepercayaan yang mengehadkan dan meminta mereka bekerja dengan saya berbanding menentang saya barulah saya mencapai matlamat yang saya inginkan.

Jadi apa kaitan cerita saya ini dengan awak?

Jika anda juga bergelut, tidak maju atau maju secara perlahan-lahan dalam menjalani kehidupan yang anda inginkan, atau menyakitkan hati tidak menuju ke arah yang betul untuk menunjukkan matlamat yang anda inginkan, anda mesti mengenal pasti dahulu apa yang menghalang anda; pilih semua kepercayaan terhad anda dalam bidang tertentu.

Bagaimana?

Katakan anda ingin mempunyai keyakinan diri yang tinggi semasa memberikan pembentangan pemasaran. 

Katakan kepada diri sendiri, "Saya akan memberikan persembahan terbaik dalam hidup saya minggu depan." Kemudian perhatikan dan tulis semua "Ya, tetapi..." atau "Tidak boleh. Anda akan tergagap sepanjang jalan" atau "Anda akan menjadi gila."

Tulis setiap satu daripada mereka.

Ini adalah kepercayaan anda yang mengehadkan dan mensabotaj diri. Mereka adalah orang yang menghalang anda. Mereka adalah kepercayaan yang menghalang anda daripada mendekati matlamat atau matlamat anda.

Sekarang setelah anda menulisnya - setiap satu daripadanya - anda kemudiannya perlu menanganinya, sekali lagi setiap satu daripadanya. Anda perlu menggantikannya dengan kepercayaan meningkatkan diri yang kuat. Yang menyokong apa yang anda cari.

Diakui, ia bukan perkara yang mudah untuk dilakukan. Anda benar-benar perlu memberi perhatian kepada kepercayaan teras anda. 

Dengarkan dengan teliti "Ya, tetapi..." semasa ia muncul. Sentiasa bawa pad dan pen kecil, apabila timbul kepercayaan yang terhad, segera tuliskannya. Apabila anda pulang ke rumah, tambahkannya ke senarai mensabotaj, kepercayaan negatif yang akan anda usahakan.

Persoalan besarnya ialah, Bagaimanakah anda mengubah atau menghapuskan kepercayaan anda yang mengehad, negatif dan mensabotaj?

Kaedah yang sangat berkuasa yang saya temui ialah mentertawakan mereka, satu persatu, atau meniup setiap kepercayaan yang mengehadkan di luar perkadaran, sehingga ia menjadi sangat menggelikan dan tidak masuk akal sehingga ia tidak akan berlaku.

Sekali lagi, ketawakan mereka.

Catat Ulasan for " Bagaimana Saya Boleh Mendapat Keyakinan Diri"