Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Memotivasikan Pekerja

Cara Memotivasikan Pekerja

Sebagai bos dan pengurus anda mungkin sudah tahu betapa sukarnya untuk memotivasikan pekerja. Walau bagaimanapun, sebenarnya terdapat banyak cara untuk memotivasikan pekerja. Apabila anda mengetahui banyak cara untuk memotivasikan pekerja, anda mungkin terkejut betapa mudahnya ia.

Akan sentiasa ada pekerja yang, tidak kira apa yang anda lakukan, akan sentiasa melawan anda atas teknik motivasi yang anda gunakan, atau hanya menjelaskan bahawa mereka tidak mahu bekerja dengan anda. Walau bagaimanapun, bagi satu atau dua pekerja yang melakukan ini, akan ada ramai lagi yang tidak melakukannya.

Salah satu cara yang anda tidak mahu memotivasikan pekerja adalah melalui ketakutan. Ini hanya akan menjatuhkan semangat syarikat dan membuat pekerja marah dengan kedudukan anda. Akhirnya mereka akan sama ada berhenti atau melarang anda untuk menyukarkan kerja anda. 

Cara untuk memotivasikan pekerja adalah dengan membuat mereka tidak sabar untuk datang bekerja, dan meminta pekerja ingin melakukan kerja yang baik. Ini boleh dilakukan melalui beberapa cara.

Sistem ganjaran adalah salah satu cara untuk memotivasikan pekerja. Ia pada asasnya memberi mereka pengukuhan positif supaya mereka ingin membantu syarikat berjaya kerana jika mereka melakukannya mereka tahu bahawa mereka akan mendapat sesuatu sebagai balasan. 

Ini tidak bermakna anda perlu membelanjakan banyak wang atau membeli barangan untuk mereka. Mungkin anda memberi mereka makan tengah hari istimewa, atau membenarkan mereka memakai seluar jeans untuk bekerja pada hari Jumaat yang santai. 

Malah mengadakan pesta pizza secara spontan semasa makan tengah hari akan memberi insentif kepada pekerja untuk terus melakukan kerja yang hebat untuk syarikat. 

Mungkin anda juga mungkin ingin berfikir tentang mempunyai pekerja terbaik bulan ini, atau majlis anugerah. Mana-mana sistem ganjaran yang anda pilih, salah satu cara untuk memotivasikan pekerja adalah dengan membuat mereka berasa dihargai dan dihargai.

Bertentangan dengan kepercayaan popular terdapat cara yang betul dan salah untuk memotivasikan pekerja. Sekali lagi, anda tidak mahu menggunakan ketakutan, tetapi anda mahu mengubah cara anda sehingga anda menemui sesuatu yang sesuai untuk pekerja. 

Anda mempunyai banyak personaliti berbeza yang sesuai untuk anda, jadi anda perlu mencari sesuatu yang sesuai untuk semua orang. 

Jika anda tidak pasti tentang lebih banyak cara untuk memotivasikan pekerja maka anda boleh sama ada membeli buku mengenai subjek itu, atau mengikuti kelas motivasi yang akan menunjukkan kepada anda cara yang betul dan salah untuk memotivasikan pekerja. 

Memotivasikan cara yang betul akan memberikan anda sebuah syarikat yang berjaya dan akan menjadikan anda bos yang dihormati. 

Catat Ulasan for " Cara Memotivasikan Pekerja"