Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Motivasi Pekerja melalui Kepimpinan Terinspirasi

Dr. Martin Luther King, Jr.

Beliau dilahirkan pada tahun 1929, Atlanta, Georgia.

Pada tahun 1934 budak lelaki itu mempunyai pengalaman pertamanya dengan diskriminasi kaum, apabila dia enggan bermain dengan kanak-kanak kulit putih oleh ibu bapa mereka.

Pada tahun 1953 pada usia 24 tahun dia berkahwin dengan seorang wanita yang mempunyai kecerdasan dan bakat seni yang luar biasa. Beliau adalah graduan dari Boston University School of theology. Beliau menerima ijazah kedoktoran dalam teologi sistematik.

1956, rumahnya dibom. Beliau memainkan peranan penting dalam membentuk Persidangan Kepimpinan Kristian Selatan. Dia bertanggungjawab mewujudkan kumpulan untuk menentang pengasingan.

Pada tahun 1958 dia hampir dibunuh oleh seorang penyerang wanita yang menikamnya di dada.

Anda pasti tertanya-tanya bagaimana kisah ini dikaitkan dengan motivasi pekerja…

Pada tahun 1959 dia pergi ke India untuk mempelajari falsafah Mohandas Gandhi. Dia tinggal di ashramnya dan kemudian kembali ke AS dengan pemahaman yang lebih baik tentang falsafah Gandhi tentang perubahan radikal melalui bukan keganasan.

Pada tahun 1963 beliau menganjurkan protes dan perarakan untuk membawa hak asasi manusia kepada orang Afrika Amerika.

Pada tahun 1963 beliau membuat ucapan bersejarah - ucapan "I Have a Dream".

Pada tahun 1964 dia memenangi hadiah nobel.

Pada tahun 1968 dia berucap kepada sekumpulan penyokong yang gembira, keesokan harinya dia dibunuh di balkoni hotel.

Siapa yang kita bincangkan?

Kita bercakap tentang kepimpinan yang diilhamkan. Kami bercakap tentang Aktivis Hak Sivil - "Percuma akhirnya, Percuma akhirnya. Syukur kepada Tuhan Yang Maha Kuasa, akhirnya kita bebas.”

Kita bercakap tentang kepercayaan Dr. Martin Luther King, Jr.

Dia melihat peluang untuk mengubah masyarakat daripada penindasan kepada yang ditakrifkan oleh kebebasan dan keadilan untuk semua. Jika anda pernah tertanya-tanya tentang sumber inspirasinya, cuba tonton filem berkenaan ucapan yang diberikannya. Ucapannya telah memukau generasi pendengar. 

Separuh jalan dalam ucapan, King meninggalkan ucapan skripnya dan pergi ke penambahbaikan yang merupakan salah satu momen terhebat dalam sejarah pidato. Itulah kuasa sihirnya. Dengan kata-katanya dia membawa orang ramai bersamanya ke puncak gunung supaya setiap orang dapat melihat apa yang telah dilihatnya.

Motivasi pekerja dikaitkan dengan inspirasi - wira seperti itu memberi inspirasi dan motivasi kepada kita dengan visi mereka

Mereka membuat kita melihat apa yang tidak dapat kita lihat. Mereka menjadi pemimpin dengan mengimpikan perkara yang orang lain takut untuk bermimpi.

Satu lagi alat untuk motivasi pekerja – ceritakan kisah yang memberi inspirasi kepada pekerja anda

Siapa tahu apabila perkataan atau pemikiran boleh mencetuskan perubahan sikap atau perubahan tingkah laku? Pemimpin adalah guru yang hebat, hanya jika kita bersedia untuk belajar.

Motivasi pekerja dikaitkan dengan pemimpin yang memberi inspirasi kepada kita melalui tindakan mereka

Pekerja lebih bermotivasi dan setia serta menyokong dengan kepimpinan yang diilhamkan. Dalam hampir setiap perniagaan ada keadaan apabila pengurus mesti mempertahankan pekerjanya daripada kritikan atau serangan orang lain. Pada masa itulah kepimpinan menggantikan pengurusan. 

Pemimpin akan membela rakyatnya sendiri dan akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap kritikan tersebut. Kisah inspirasi sebegini tentang pemimpin hebat dunia membantu kami. Setiap kali saya membaca tentang tokoh yang begitu hebat, saya rasa rendah diri dan mula merenung teknik motivasi pekerja saya... Ambil perhatian tentang Motivasi Pekerja:

Seorang pemimpin menjadi pemimpin yang mempunyai visi. Tunjukkan kepada mereka apa yang mereka tidak dapat lihat dan kemudian beri inspirasi kepada mereka dengan tindakan anda.

Catat Ulasan for " Motivasi Pekerja melalui Kepimpinan Terinspirasi"