Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14 Strategi Untuk Mengatasi Gosip Di Tempat Kerja

Gosip Di Tempat Kerja

Setelah bekerja dengan sekumpulan gadis remaja, saya boleh memberitahu anda bahawa gosip di tempat kerja berlaku dan bergantung kepada siapa anda bekerja, ia boleh berlaku banyak perkara. 

Dalam kumpulan rakan tempatan anda menyebarkan khabar angin mungkin tidak berbahaya kerana kebanyakan orang yang bijak hanya akan mengabaikanya dan orang yang merupakan kawan sejati anda tidak akan membiarkannya masuk antara anda dan persahabatan anda.

Tetapi apabila ia memasuki persekitaran profesional ia boleh memberi kesan yang sangat negatif. Pernyataan palsu boleh memberi anda rekod buruk, menjadikan anda musuh di tempat kerja, dan juga membuat anda dipecat jika anda tidak berhati-hati. 

Menjauhi semua drama sepenuhnya adalah pertahanan terbaik anda, tetapi itu mungkin lebih mudah diucapkan daripada dilakukan pada masa-masa tertentu.

Jika anda mempunyai masalah dengan gosip di tempat kerja, berikut adalah 14 strategi yang boleh anda gunakan untuk melindungi diri anda.

1. Jangan Tergesa-gesa 

Langkah pertama untuk memastikan tiada siapa yang terluka oleh gosip adalah dengan tidak membuat sebarang kesimpulan. Apabila anda mendengar seseorang memberitahu anda khabar angin tentang orang lain, jangan cepat membuat kesimpulan. Sebaliknya cuba seret perbualan dari topik itu.

Ini akan melakukan 2 perkara; pertama sekali, ia akan mengurangkan kuasa "pemula khabar angin" pada anda. Khabar angin mula menimbulkan reaksi dan mengawal orang lain (biasanya berharap anda akan mengambil tindakan terhadap mangsa). Jika anda tidak bertindak balas terhadapnya, anda tidak boleh dikawal.

Kedua, ia akan menjadikannya kurang seronok untuk berkongsi gosip dengan anda, yang pada jangka masa panjang akan membuang anda keluar dari celah gosip. Di sinilah anda mahu berada. Tidak ada gunanya terperangkap dalam pembohongan dan separuh kebenaran, apabila anda boleh menikmati hidup anda.

Jika ia benar-benar penting bagi anda, anda sentiasa boleh kembali dan mendapatkan bahagian cerita mangsa selepas itu.

2. Jelaskan Bahawa Khabar angin Tidak Akan Ditoleransi

Jika anda adalah bos dan mempunyai masalah dengan khabar angin yang tersebar di sekitar tempat kerja adalah menjadi tanggungjawab anda untuk menamatkannya. Beritahu pekerja anda bahawa gosip tidak akan diterima dan tidak mempunyai ruang di tempat kerja.

Daripada memberi kuasa kepada permulaan khabar angin dengan membuat kesimpulan atau menyebarkannya sendiri, cuba luruskan fakta. Orang bercakap, orang berlebih-lebihan, dan orang berbohong. Ingat bahawa sebelum mengambil apa-apa tindakan terhadap seseorang berdasarkan apa yang dikatakan oleh orang lain.

3. Jangan Tenggelam Ke Tahap Mereka

Gosip di tempat kerja tidak memberi manfaat kepada sesiapa kecuali orang yang memulakan khabar angin. Ia memberi tekanan kepada mereka yang mendengar gosip dan boleh merosakkan kehidupan orang yang digosipkan. 

Jangan menyebarkan khabar angin tentang orang lain kerana anda tahu bahawa anda tidak mahu orang lain menyebarkan khabar angin tentang anda.

Semakin anda bergaul dengan orang yang bergosip dan semakin anda terjerat dengan pembohongan yang berlegar-legar semakin besar kemungkinan khabar angin akan mula tersebar tentang anda. Sebaik-baiknya hanya memalingkan pipi sebelah lagi dan fokus pada perkara positif dalam hidup.

4. Hadapi Permulaan Khabar angin

Jika anda tahu bahawa ada seorang yang memulakan khabar angin tentang anda dan ia mungkin menjejaskan kerjaya anda, langkah pertama ialah bercakap dengan orang itu. Jangan cepat membuat kesimpulan tentang siapa yang ingin mendapatkan anda, tetapi jika anda mempunyai idea yang cukup bagus tentang siapa dia, ia patut didedahkan kepada mereka.

Beritahu mereka apa yang anda telah dengar dan tanya mereka jika mereka mempunyai masalah dengan anda. Jika mereka mengaku memberitahu khabar angin itu, minta mereka berhenti membuat kesimpulan dan tidak menyebarkan khabar angin sehingga mereka mengetahui semua fakta.

Jika mereka mempunyai hati nurani mereka mungkin berhenti di situ dan selesai dengannya. Tetapi jika keadaan berterusan dan semakin teruk beritahu penyelia anda apa yang sedang berlaku dan apa yang telah anda lakukan untuk mencuba dan menghentikannya. 

Bos anda sepatutnya lebih bersedia untuk menghentikan gosip di tempat kerja daripada berlaku kerana semua gosip dan drama di sekitar tempat kerja menyukarkan kehidupan mereka juga.

5. Beritahu Penyelia Anda Apabila Anda Mendengar Khabar angin Palsu Mengenai Anda

Apabila anda mendengar khabar angin palsu tentang anda yang boleh menjejaskan kerja anda pastikan anda memberitahu bos anda apa yang sedang berlaku. Jika anda berbuat demikian, mereka berkemungkinan besar akan mempercayai anda jika ia berkaitan dengan katanya vs katanya.

Bos anda mungkin tidak akan terlibat jika anda bekerja keras dan melakukan kerja dengan baik. Tetapi memastikan mereka mendapat maklumat terkini tentang apa yang sedang berlaku dan memastikan talian komunikasi antara anda dan bos anda terbuka hanya akan memberi manfaat kepada anda apabila bos anda mengenali anda dan jenis orang sebenar anda.

6. Ketawa Mengenainya

Jika terdapat khabar angin tentang anda yang tidak akan menjejaskan pekerjaan anda, ketawalah mengenainya. Jadikan ia sebagai jenaka dan pastikan orang lain tahu anda telah mengubahnya menjadi jenaka. Apabila anda bergurau tentang khabar angin itu, ia memberitahu orang lain bahawa anda tidak menganggapnya serius.

Ia menyebarkan khabar angin kerana ia bertukar daripada isu serius menjadi satu lagi jenaka dalaman yang tidak dimaksudkan untuk menjadi benar. Ia juga menunjukkan kepada orang lain bahawa khabar angin tidak begitu berkesan kepada anda kerana anda hanya mentertawakannya.

Jika seseorang ingin memulakan khabar angin, mereka mahu sasaran yang mudah. Dengan mentertawakan khabar angin dan memberi mereka sedikit kekuatan, anda menjadi sasaran yang lebih sukar untuk dipukul dan oleh itu kurang berkemungkinan untuk dipukul.

7. Lakukan Diri Anda Dengan Cara Profesional

Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk imej anda di tempat kerja ialah berkelakuan secara profesional. Biarkan orang lain melihat bahawa anda bekerja keras dan anda cuba melakukan kebaikan di dunia. 

Jika orang mempunyai imej itu tentang anda, mereka akan kurang mempercayai khabar angin bahawa anda sedang tidur di pejabat belakang semasa bekerja.

Jadilah profesional, layan orang lain dengan hormat, dan semoga mereka akan membalas budi itu kepada anda.

8. Luruskan Fakta Anda

Saya akan mengatakan bahawa sebahagian besar khabar angin di luar sana tidak bermula semata-mata untuk memulakan khabar angin untuk menyakiti orang lain. Kebanyakan khabar angin yang kita dengar sepanjang hari memang ada kebenarannya.

Contohnya, pekerja yang gemar berjalan-jalan di kedai membantu pelanggan, membersihkan tumpahan dan menjaga kecemasan mungkin kelihatan bersembunyi di belakang dan mengelakkan kerja daripada pekerja lain yang berdiri di kaunter pembayaran sepanjang hari. Tetapi, jika mereka berdua melakukan jumlah kerja yang sama.

Sebelum berdepan dengan bos anda tentang khabar angin itu cuba ketahui sama ada terdapat sebab bahawa khabar angin mungkin telah bermula sejak awal. Bolehkah sesuatu yang anda lakukan telah disalah anggap sebagai sesuatu yang lain? Jika ya, beritahu mereka.

Tidak ada gunanya menafikan sesuatu jika pihak ketiga menganggap mereka mempunyai bukti yang membuktikan anda berbohong. Akui apa yang mereka tahu, dan tunjukkan kepada mereka kebenaran jika ia berbeza daripada apa yang mereka anggap. 

Kejujuran adalah dasar terbaik, jika anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan dan anda boleh membawa semua fakta ke hadapan, anda sepatutnya ok.

9. Percaya Pada Bukti

Jika anda tidak melakukan kesalahan, rakan sekerja lain sepatutnya tidak dapat membuktikan bahawa anda melakukan sesuatu yang salah. Ingat untuk meluruskan fakta anda, beritahu mereka apa yang anda tahu.

Sebaik sahaja anda melakukan satu-satunya perkara yang tinggal ialah yakin bahawa cerita anda akan bertahan. Seorang bos mempunyai tanggungjawab untuk mengetahui apa yang sebenarnya berlaku dan jika anda seorang sahaja yang boleh membuktikan apa yang anda katakan adalah benar, maka mereka perlu mempertimbangkannya apabila membuat keputusan mereka.

10. Jadikan Khabar angin Kurang Sneaky

Semua sebab orang ketagih dengan khabar angin adalah kerana mereka licik. Apabila orang mendengar khabar angin, mereka percaya bahawa mereka telah menemui sesuatu yang anda ingin sembunyikan dan kini mereka tidak boleh tidak menyebarkannya dan mendedahkan kepada seluruh dunia siapa anda sebenarnya.

Anda boleh memerangi khabar angin, dengan hanya menghilangkan rasa licik ini dan menjadikannya kurang menyeronokkan. Sebagai contoh, jika anda mengetahui khabar angin tentang diri anda yang sedang berlaku, anda boleh pergi kepada orang lain dan beritahu mereka tentang khabar angin itu terlebih dahulu.

Dengan cara ini, bukannya mereka mendengar daripada Susan, "Saya mendengar bahawa John telah _____" mereka mendengar daripada John, "Adakah anda mendengar bahawa orang menuduh saya _______ Saya tidak percaya seseorang akan berbohong tentang saya seperti itu"

Bukan sahaja ini menjadikan khabar angin tentang anda kelihatan kurang sah, ia juga menarik perhatian kembali kepada orang yang memulakan khabar angin itu.

11. Jangan Berikan Sebarang Kuasa

Khabar angin cenderung hilang selepas beberapa ketika. Jika anda mendengar khabar angin tentang diri anda dan ia bukan masalah besar, abaikan sahaja. Orang yang mengenali dan melihat anda akan menyedari bahawa khabar angin itu mungkin tidak benar dan tidak akan memikirkannya, jika anda tidak.

12. Elakkan Terjebak Di dalamnya 

Khabar angin datang dan khabar angin pergi, mengelakkan kusut di dalamnya mungkin adalah yang terbaik. Anda tidak mahu menyakiti orang lain dan anda tidak mahu berada di pihak yang salah apabila seseorang memulakan khabar angin. 

Ketahuilah bahawa orang yang memulakan khabar angin terlalu sibuk mempertikaikan diri mereka sendiri untuk menyelesaikan apa-apa kerja sebenar, jadi anda harus bangkit mendahului mereka hanya kerana satu sebab itu.

13. Apabila Semua Lain Gagal, Cari Kerja Lain

Jika kerja anda terlalu banyak drama di dalamnya, mungkin sudah tiba masanya untuk mula melihat bahagian terperingkat untuk yang lain. Perubahan tidak selalunya menyeronokkan, terutamanya jika ia adalah pekerjaan yang anda suka, tetapi jika persekitaran kerja tidak berbaloi, anda mungkin lebih gembira dalam kedudukan yang berbeza.

Tiada siapa yang mahu meninggalkan jawatan dengan peluang, tetapi memandangkan betapa banyak gosip di tempat kerja memusnahkan produktiviti, masuk akal bahawa mencari pekerjaan dengan kurang drama bermakna terdapat lebih banyak ruang untuk berkembang.

14. Luangkan Masa Yang Sangat Sedikit Memfokuskannya

Jika ada satu perkara yang anda sepatutnya pelajari daripada artikel ini, anda harus meluangkan sedikit masa untuk memberi tumpuan kepada drama. Saya sebelum ini telah menulis tentang mengapa memfokuskan pada perkara yang buruk adalah perkara yang salah dan saya masih percaya dengan kuasa untuk kekal positif.

Tidak kira betapa besar khabar angin itu atau apa yang terkandung di dalamnya, ia hanya mempunyai kuasa ke atas anda jika anda membiarkannya. Abaikan pembohongan dan khabar angin dan teruskan hari anda. 

Jatuh cinta dengan kehidupan dan nikmati dunia di mana anda tinggal. Lagipun, kita hanya mempunyai banyak masa di planet ini; kita harus menjadikannya sebagai matlamat untuk menjadikannya sebagai menyenangkan untuk kita dan untuk mereka yang kita sayang mungkin.

Adakah anda seronok membaca siaran ini? Jika anda mengenali seseorang yang boleh mendapat manfaat dengan membaca artikel ini sila kongsikan! Di dalam blog ini terdapat beberapa artikel pilihan tangan lain untuk diperiksa.

Catat Ulasan for " 14 Strategi Untuk Mengatasi Gosip Di Tempat Kerja"