Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

14 Langkah Mudah untuk Mengatasi Kemalasan

14 Langkah Mudah untuk Mengatasi Kemalasan

Mengatasi Kemalasan adalah sejenis perjuangan, tetapi ia adalah perjuangan yang berbaloi. Apabila kita mempunyai hari yang malas dan tidak dapat melakukan banyak perkara, kita hampir terlepas sepanjang hari dalam hidup kita. 

Sudah tiba masanya kita tidak boleh kembali, ia telah hilang, kita satu hari lebih tua tanpa apa-apa untuk ditunjukkan kepadanya.

“Malas adalah ramuan rahsia yang membawa kepada kegagalan. Tetapi ia hanya dirahsiakan daripada orang yang gagal.” By Robert Half

Penyelesaiannya adalah jangan sekali-kali membuang masa dan mengisi kehidupan kita dengan tindakan, keseronokan, dan lebih daripada apa yang kita mahukan. Lebih mudah berkata daripada dilakukan, bukan? Sebenarnya lebih mudah hanya untuk bermula dan berhenti mengeluh mengenainya.

Tetapi jika anda buntu, dan seolah-olah tidak dapat mengatasi kemalasan anda, berikut adalah 14 langkah mudah yang boleh anda ambil untuk memberi anda dorongan itu.

1. Teruja

Cara paling mudah untuk menyelesaikan sesuatu ialah ingin menyelesaikannya. Daripada merungut tentang betapa sukarnya pergi ke gim setiap pagi, teruja tentang betapa hebatnya anda akan kelihatan, teruja tentang tahap pertumbuhan anda dan apa yang anda capai. Semakin anda teruja, semakin mudah untuk melepaskan punggung anda dari sofa dan pergi sudah.

2. Fikirkan Betapa Pentingnya

Kebanyakan perkara dalam senarai tugasan kami ada atas sebab tertentu. Sebelum anda membuat pilihan untuk duduk di sofa dan menonton tv fikirkan tentang apa yang anda menyerah. 

Fikirkan betapa pentingnya anda menyelesaikan projek atau matlamat anda dan fikirkan tentang perkara yang anda hilang jika anda tidak melakukannya. Adakah satu lagi jam terbuang di hadapan tv membenarkan kos peluang yang anda tinggalkan? Saya meraguinya!

3. Mempunyai Matlamat Dengan Tarikh Akhir

Salah satu perangkap yang sering orang jatuh ke dalam adalah mempunyai matlamat tanpa sebarang tarikh akhir khusus untuk bila ia harus diselesaikan. Matlamat tanpa tarikh akhir adalah lebih kurang impian tentang sesuatu yang anda ingin lihat berlaku suatu hari nanti. 

Jika anda tidak menetapkan tarikh akhir untuk diri sendiri, kemungkinan besar anda tidak akan mencapainya. Dengan mempunyai matlamat utama dengan tarikh akhir anda tahu di mana anda mahu berada dan anda tahu bila anda akan berada di sana.

"Inspirasi utama adalah tarikh akhir." By Nolan Bushnell

Dengan mempunyai banyak matlamat kecil dengan tarikh akhir, anda tahu bahawa anda perlu mencapai setiap matlamat dalam hidup dan anda tidak boleh menangguhkannya dan menjadi malas. Ia tidak berfungsi seperti itu apabila anda benar-benar komited kepada sesuatu yang anda benar-benar ingin capai.

4. Mempunyai Persaingan

Persaingan boleh menjadi perkara yang baik kerana ia memaksa anda untuk bangun pada waktu pagi. Adalah lebih mudah untuk pergi ke gim dan mengangkat berat jika rakan anda pergi setiap pagi dan bersenam selama sejam juga. 

Malah mempunyai seseorang yang rapat dengan anda sebagai pesaing boleh membantu anda untuk bangkit dan bekerja lebih keras setiap hari kerana anda tahu bahawa pesaing anda akan bekerja sama keras, dan lagipun, jika mereka boleh melakukannya mengapa anda tidak boleh ?

“Kegagalan bukan satu-satunya hukuman kami untuk kemalasan; ada juga kejayaan orang lain.” By Jules Renard

Saya tidak akan mencadangkan untuk mementingkan setiap perkara kecil yang dilakukan pesaing anda dan cuba untuk mengalahkan mereka dalam setiap cara yang boleh dibayangkan. 

Tetapi jika seseorang bekerja keras untuk matlamat mereka dan membuat pencapaian yang hebat, mengapa tidak cuba memadankan usaha mereka? Ia hanya boleh membawa kepada pertumbuhan peribadi dan inspirasi.

5. Mempunyai Kawan Bertenaga 

Rakan anda sama ada akan menjadi kekuatan terbesar anda atau kelemahan terbesar anda semasa anda mengatasi kemalasan. Jika semua rakan anda hanya duduk menonton TV sepanjang hari maka kemalasan yang sama akan menimpa anda. 

Ia akan menjadi lebih mudah untuk hanya mahu duduk dan kehilangan semua tenaga anda untuk hari itu maka ia akan menjadi lebih aktif dan menjalani kehidupan yang patut dibincangkan.

Lebih bertenaga rakan anda lebih banyak mereka akan menggalakkan anda untuk mencapai yang terbaik dan lebih besar kemungkinan mereka akan mula membantu anda membina momentum dalam hidup anda. Ia juga menjadikan perkara lebih menarik untuk mempunyai orang dalam hidup anda yang sangat berorientasikan matlamat dan yang tidak suka hanya duduk.

6. Pecahkan Pekerjaan Besar Kepada Yang Kecil

Jadi anda ingin menjadi jutawan? Hebat, sekarang apa? Melihat matlamat yang besar boleh kelihatan agak menggembirakan kerana anda tidak tahu di mana untuk bermula atau jika ia mungkin. Ia boleh menjadi agak sukar untuk memulakan sesuatu jika ia kelihatan terlalu rumit dan sukar.

Walau bagaimanapun, apa yang anda boleh lakukan ialah memecahkannya menjadi kepingan kecil. Daripada berkata "Saya mahu menjadi jutawan" tanya diri anda "apa yang boleh saya lakukan untuk menjadi jutawan?" 

Anda mungkin memutuskan untuk menjimatkan wang anda dan membeli 1 hartanah sewa setiap 2 tahun sehingga anda bernilai $1 juta. Itulah pelan tindakan, yang sebenarnya memberi anda sesuatu yang boleh anda lakukan dan tidak terlalu menggembirakan.

Jika anda mahu, anda boleh memecahkan langkah itu ke dalam langkah yang lebih kecil seperti, menyelidik rumah yang akan anda beli, menelefon pemilik, menulis cek, memohon pinjaman, dan lainnya. Semakin mudah langkah anda untuk bermula, semakin besar kemungkinan ia adalah anda akan mengambil masa untuk melakukannya.

"Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah." By Lao Tzu

Maksudnya, jika anda mempunyai matlamat yang besar dan rumit, anda perlu memecahkannya kepada kepingan bersaiz gigitan supaya ia akan menjadi kurang memberangsangkan dan lebih mudah untuk meneruskan.

7. Bina Momentum

14 Langkah Mudah untuk Mengatasi Kemalasan

Salah satu strategi motivasi paling berkuasa yang boleh memastikan anda terus maju ialah momentum. Apabila anda membiasakan diri untuk kekal aktif, ia menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk terus kekal aktif dan lebih sukar untuk duduk di tepi.

Mengatasi kemalasan adalah perjuangan yang berterusan, ini benar. Berita baiknya ialah apabila anda terus menang berulang kali, ia menjadi lebih mudah untuk meneruskannya dan lebih mudah untuk terus aktif daripada mendengar syaitan dalaman anda. 

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara anda boleh membina momentum, berikut ialah ulasan War of Art yang hebat yang menawarkan beberapa nasihat hebat tentang cara anda boleh menyelesaikan sesuatu apabila badan anda memberitahu anda untuk malas.

8. Baca Petikan Motivasi

Kadang-kadang cara terbaik untuk meningkatkan diri anda dan memberi anda motivasi yang anda perlukan untuk mengambil tindakan adalah dengan membaca petikan motivasi. Salah satu petikan motivasi yang sering saya lihat apabila saya berasa malas ialah petikan John C. Maxwell “The whole idea of ??motivation is a trap. Lupakan motivasi. Buat sahaja."

Petikan ini mengingatkan saya bahawa saya tidak perlu menunggu untuk bermotivasi. Jika saya mahu sesuatu dilakukan, apa yang saya perlu lakukan ialah mula bekerja dan berhenti berlengah-lengah. Semakin saya berlengah-lengah, semakin lama ia akan mengambil masa dan semakin kurang saya akan selesai. Hidup ini sangat mudah, lakukan saja.

"Seluruh idea motivasi adalah perangkap. Lupakan motivasi. Buat sahaja. Bersenam, menurunkan berat badan, menguji gula darah anda, atau apa sahaja. Lakukan tanpa motivasi. Dan kemudian, rasa apa? Selepas anda mula melakukan perkara itu, ketika itulah motivasi datang dan memudahkan anda untuk terus melakukannya.” By John C. Maxwell

9. Kekalkan Gaya Hidup Sihat

Apabila saya makan dengan betul, tidur dengan jumlah jam yang cukup, dan bersenam secara automatik saya berasa hebat dan saya mempunyai lebih tenaga untuk melakukan perkara yang saya suka. Semakin baik perasaan anda dan semakin banyak tenaga yang anda miliki, semakin sukar untuk menjadi malas.

10. Buang TV Itu

Ya, ini adalah perkara terakhir yang anda mahu dengar. TV menghabiskan tenaga anda dan mengubah anda menjadi zombi yang tidak berfikiran. Semakin kurang anda menonton, semakin banyak tenaga anda perlu melakukan perkara lain dan semakin menghiburkan kehidupan sebenar anda.

11. Buang Gangguan

Selain daripada TV Terdapat banyak gangguan lain yang berlaku dalam hidup anda. Media sosial adalah kelemahan saya, saya berada di Facebook atau forum popular lebih daripada yang sepatutnya. 

Ketahui kelemahan anda dan pastikan anda mengelakkan semua gangguan anda sehingga anda menyelesaikan kerja anda. Percayalah anda akan mendapat lebih banyak perkara.

12. Buat Papan Visi Dan Gunakannya

Papan wawasan ialah papan dengan gambar semua perkara yang anda ingin capai dalam hidup anda, atau sekurang-kurangnya semua perkara yang anda ingin bawa ke dalam hidup anda dalam masa terdekat. 

Dengan mencipta papan penglihatan anda tahu dengan tepat apa yang anda sedang berusaha. Dengan melihat papan penglihatan lebih banyak anda mula menginginkannya lebih dan itu bermakna ia akan menjadi lebih sukar untuk kekal malas kerana kehidupan dan seluruh dunia melewati anda. Jika anda mahukannya, anda perlu berjuang untuknya.

13. Pastikan Ia Betul Apa Yang Anda Mahukan

Salah satu sebab orang malas dan enggan bekerja pada sesuatu adalah kerana mereka tidak begitu percaya dengan apa yang mereka kerjakan. Kunci kejayaan bukan hanya bekerja untuk matlamat yang anda benci. 

Ia tidak akan memberi motivasi kepada anda jika anda Mencipta Pelan Kehidupan yang anda tidak pedulikan. Kunci kejayaan ialah mempunyai matlamat yang anda ingin capai sehingga menarik anda ke arah itu.

Jika anda ingin berdiet dan sihat, fikirkan mengapa anda mahu begitu. Adakah kerana anda ingin berasa lebih baik tentang diri anda? Adakah anda ingin menarik ahli yang berlainan jantina? Apa itu? Tuliskannya, fikirkan betapa hebatnya apabila ia telah berlaku. Bayangkan diri anda sudah mencapainya, bayangkan diri anda berjaya.

Jika anda ingin mendapatkan kekasih, fikirkan betapa hebatnya hidup anda apabila anda mendapatnya. Apa yang anda akan lakukan bersama? Apakah lagu anda? Tempat awak? Jenaka dalaman awak? 

Fikirkan tentangnya sehingga menyakitkan anda untuk hidup tanpanya. Semakin anda menginginkan sesuatu semakin mudah mengejarnya, semakin sukar untuk duduk di tepi dan melihatnya terlepas.

14. Ingat Betapa Cepatnya Masa Berlalu

Adakah anda masih ingat kehidupan 2 tahun lalu? Nampaknya ia hanya pada hari lain bukan? Masa terus berjalan dan tidak banyak yang boleh kita lakukan mengenainya. 

Jika anda inginkan sesuatu yang anda tidak boleh tunggu sehingga esok, setiap hari yang terbuang, setiap jam yang terbuang adalah sebahagian daripada hidup anda yang tidak akan anda lihat lagi.

Adakah anda benar-benar mahu melihat ke belakang pada masa ini dalam 10 tahun dan berkata kepada diri sendiri tiada banyak yang berubah? Anda akan menjadi tua tidak lama lagi, apa yang anda akan lakukan dengan hidup anda selagi anda boleh?

Catat Ulasan for " 14 Langkah Mudah untuk Mengatasi Kemalasan"