Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

9 Sebab Untuk Membaca Kisah Inspirasi

9 Sebab Untuk Membaca Kisah Inspirasi

Hidup ini sukar! Perkara tidak datang semudah yang kita mahu. Tiada siapa yang akan memberi anda kekayaan; cinta, pengetahuan dan semua perkara yang kami mahukan hanya kerana anda fikir anda layak mendapatnya.

Hidup perlukan usaha. Kita harus belajar, bekerja, dan berusaha lebih keras untuk mendapatkan apa yang kita inginkan. Pada masa yang sama kita melihat orang lain yang begitu berjaya dan berbakat sehingga kita menipu diri sendiri untuk menganggap mereka lebih baik daripada kita. Ini dengan mudah boleh menyebabkan kemurungan atau perasaan bahawa kita semua dilahirkan dengan takdir kita sendiri.

Lagipun kita semua tak boleh jadi kaya dan terkenal kan? Walaupun benar bahawa tidak semua orang melakukan perkara yang hebat dengan kehidupan mereka, juga benar bahawa kita semua mempunyai potensi untuk mencapai perkara yang hebat. 

Ubat untuk perasaan bahawa anda tidak boleh melakukan apa yang anda mahu dalam hidup adalah untuk menyedari bahawa impian anda boleh menjadi kenyataan. Salah satu cara untuk melakukannya ialah membaca beberapa kisah kejayaan.

Malah, saya mengesyorkan untuk mencari kisah kejayaan dalam apa sahaja yang anda mahu lakukan dalam hidup anda. Luangkan masa untuk membaca kejayaan orang lain membantu anda dalam 9 cara kritikal.

1. Ia Membantu Anda Percaya 

Apabila anda mendengar orang lain berjaya dalam hidup anda mula mengetahui bahawa ia mungkin. Datuk isteri saya tidak pernah menghadiri satu hari pun di kolej, namun dia seorang pembaca yang aktif dan suka belajar. Suatu hari dia dapat mengambil peperiksaan Bar dan lulus dengan cemerlang walaupun tidak pergi ke kolej.

Dia pernah berkata bahawa tiada apa yang anda tidak boleh lakukan jika anda mahukannya cukup buruk. Itu adalah kenyataan yang sangat benar. Mendengar cerita hebat tentang orang yang datang dan mengatasi kemungkinan menggalakkan anda mencuba lebih banyak lagi. Ia benar-benar boleh mengubah perspektif anda tentang apa yang mungkin.

2. Ia Menunjukkan Kepada Anda Betapa Berlimpahnya Segalanya

Kehidupan dipenuhi dengan kelimpahan. Ramai orang boleh berjaya dengan apa yang mereka suka. Sangat mudah untuk melupakan bahawa apabila anda melihat diri anda tergelincir ke dalam kehidupan yang anda tidak mahu. Adalah mudah untuk mempercayai bahawa tidak semua orang boleh menjadi kaya atau boleh berjaya.

Tetapi apabila anda membaca kisah kejayaan, keseluruhan perspektif anda tentang kehidupan berubah. Tiba-tiba anda melihat orang biasa yang tidak lebih baik daripada anda mampu mengatasi kemungkinan dan mula menurunkan berat badan, atau mencari cinta, atau membuat wang, atau menjaringkan lubang dalam 1 di padang golf 5 par.

Apabila anda membaca kisah kejayaan anda belajar bahawa anda boleh berjaya selagi anda berusaha dengan cukup gigih dan tidak mengambil tidak untuk jawapan.

3. Ia Memberi Anda Idea

Banyak kali kita tidak tahu apa yang kita mahu lakukan sehingga kita mendengar daripada orang lain. Apabila kita mendengar cerita inspirasi, ia boleh membantu untuk memberi inspirasi kepada kita untuk mencapai lebih banyak lagi. 

Mungkin kita mahu mengambil jalan yang sama seperti orang dalam cerita, atau mungkin kita boleh mencari cara inovatif untuk menambah bab kita ke dalam cerita dengan mencipta sesuatu yang baharu.

Apabila kita mengetahui apa yang mungkin ia memberi kita idea tentang cara mendekati kehidupan kita sendiri. Apa yang boleh kita ambil daripada cerita untuk membantu kita mencapai matlamat kita atau melakukan perkara yang baik untuk dunia.

4. Ia Menunjukkan Kerja Keras Berbaloi

Bekerja keras bukanlah mudah. Ia menjadi lebih sukar apabila anda tidak melihat sebarang hasil segera daripada kerja anda. Kita hidup dalam masyarakat yang serba pantas sehingga kita mahukan sesuatu sekarang atau tidak sama sekali. Kami mahu dapat menjana sedikit wang daripada semua kerja yang kami lakukan sama ada bekerja untuk pekerjaan, belajar untuk kemahiran tertentu atau menulis buku.

Kita berasa sedih apabila masa kita dibazirkan atau apabila kita menghabiskan masa dan wang tanpa sebarang ganjaran. Apabila kerja kita tidak diikuti dengan serta-merta oleh apa-apa faedah, sukar untuk mengekalkannya atau berasa seperti kerja keras itu penting sama sekali.

Pada masa ini adalah sentiasa meyakinkan untuk membaca kisah kejayaan daripada orang lain untuk meyakinkan diri kita bahawa kerja yang kita lakukan hari ini akan berbaloi dalam masa 5 tahun. 

Memang benar bahawa dalam jangka pendek kerja keras dan keazaman mungkin tidak selalu membawa anda ke tempat yang anda mahukan, tetapi dalam jangka panjang ia boleh menjadi kuasa yang sangat kuat. Kadang-kadang kita perlu membaca kisah orang lain untuk mengingatinya dan percaya bahawa keazaman dan semangat juang kita berbaloi.

5. Motivasi

Kadangkala kita hanya perlu memotivasikan diri sendiri. Salah satu cara terbaik untuk melakukannya ialah mendengar orang lain bercakap tentang kejayaan mereka. Apabila kita mendengar bahawa rata-rata Joe memulakan perniagaan dengan melakukan apa yang dia suka dan mengubah minatnya menjadi realiti, ia mendorong kita untuk mengikuti impian kita.

Tiba-tiba kami ingin menunjukkan kepada dunia bahawa kami mempunyai sesuatu yang menakjubkan untuk ditawarkan dan kerana kami tahu bahawa dunia ini melimpah ruah, kami mempunyai motivasi untuk mencabar diri sendiri dan mendorong diri kami ke had baharu.

6. Dapatkan Beberapa Perspektif Daripada Orang Yang Pernah Ada 

Apabila kita mencuba sesuatu yang baru kita pasti akan mengalami kegagalan dari semasa ke semasa. Mempelajari seberapa banyak yang kita boleh akan membantu kita menyerap maklumat yang kita perlukan dan bersedia untuk perkara yang kita tidak tahu akan menjadi masalah.

Mendengar kisah kejayaan orang lain boleh membawa anda masuk ke dalam fikiran mereka dan membantu anda memahami sedikit tentang apa yang mereka fikirkan, apakah cabaran yang perlu mereka atasi dan apakah cabaran yang boleh anda harapkan dalam perjalanan anda sendiri.

7. Ia Mencabar Anda Untuk Menambah Kisah Kejayaan Anda

Banyak syarikat mencabar anda untuk membaca kisah kejayaan mereka dan menjadi salah satu kisah kejayaan mereka juga. Body By Vi misalnya mencabar anda untuk menurunkan 10 paun. Apabila anda kehilangan 10 paun, anda akan mendapat t-shirt percuma dan menjadi kisah kejayaan.

Membaca dan mendengar kisah kejayaan daripada orang lain bukan sahaja mendorong anda untuk bekerja lebih keras, tetapi ia mendorong anda untuk menjadi kisah kejayaan sendiri dan membantu orang lain.

8. Ia Membantu Anda Melihat Bahawa Kegagalan Berlaku Kita Hanya Perlu Mengatasinya

Ia adalah mudah untuk menyerap kegagalan anda, dan jika anda seperti saya, anda mempunyai banyak kegagalan untuk nama anda untuk menyerap. Tetapi hanya kerana anda telah gagal tidak bermakna anda gagal.

Apabila anda membaca cerita yang berjaya, anda belajar bahawa semua orang gagal dari semasa ke semasa. Ia adalah bahagian semula jadi dalam kehidupan. Perbezaannya ialah orang yang berjaya menganggapnya sebagai pengalaman pembelajaran dan kembali lebih kuat daripada kegagalan yang lebih kuat.

Jangan risau kerana anda telah gagal, bergembiralah kerana anda tahu anda telah belajar 1 lagi perkara yang boleh membantu anda mencapai matlamat anda.

9. Letakkan Tumpuan Anda Di Kawasan Yang Betul

Jika anda telah membaca artikel saya tentang hukum tarikan atau memberi tumpuan kepada perkara yang buruk, anda akan tahu bahawa perkara yang anda fokuskan berkembang. Lebih banyak anda memberi tumpuan kepada perkara positif dan pada apa yang mungkin lebih banyak perkara positif akan menjelma dalam hidup anda.

Kekal positif, baca petikan positif dan lihat beberapa kisah kejayaan. Ia akan membantu anda menarik perkara yang anda inginkan dan ia akan menarik tumpuan anda daripada perkara yang anda tidak mahu.

Jadi apa tunggu lagi? Cari kisah kejayaan, luangkan sedikit masa untuk menceriakan hari anda dan cari orang dalam bidang anda yang berjaya berjaya dalam hidup mereka dan melakukan apa yang mereka mahu.

Catat Ulasan for " 9 Sebab Untuk Membaca Kisah Inspirasi"