Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 Cara Untuk Menjadi Lebih Berdaya Tahan

resilient

Setiap orang dijamin akan menghadapi beberapa halangan semasa mereka menjalani sepanjang hayat mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin perasan bahawa sesetengah orang nampaknya dapat mengatasi halangan demi rintangan tanpa kehilangan harapan. 

Mereka ini terus bangkit semula selepas mencecah tanah. Mereka mempunyai apa yang mereka ahli psikologi panggil daya tahan. 

Dengan lima petua berikut, anda mungkin boleh menyertai kumpulan yang berdaya tahan di dunia.

1. Kekal Optimis

Apabila anda menghadapi masalah yang mencabar, selalunya mudah untuk jatuh ke dalam pemikiran negatif, dan mula berfikir, "Saya tidak akan keluar dari situasi ini!" 

Kita sering membesarkan masalah kita dan mula memikirkan masa depan sebagai tempat yang gelap dan suram di mana kita akan terus menghadapi masalah yang sama yang kita hadapi pada masa ini. Pada hakikatnya, melainkan anda sudah mati, anda tidak akan mendapati diri anda berada dalam situasi yang benar-benar tiada harapan.

Jika anda ingin menjadi lebih berdaya tahan, jadikan tabiat melihat dunia dalam cahaya yang positif. Orang yang berdaya tahan tidak menyalahkan diri mereka sendiri atas masalah yang mereka hadapi, tetapi optimis tentang situasi mereka. Mereka mengharapkan keadaan menjadi lebih baik. 

Ketahuilah bahawa keadaan anda tidak akan kekal selama-lamanya. Perkara akan berubah. Suatu hari nanti, anda akan mendapati diri anda tiba di cahaya di hujung terowong anda. Anda tidak akan dipenjarakan oleh masalah anda selama-lamanya.

Ingat bahawa anda sentiasa boleh memilih fikiran anda. Anda tidak perlu berpegang pada perkara yang muncul secara automatik di kepala anda. Pilih pemikiran positif dan optimistik yang akan menjadikan anda seorang yang berdaya tahan yang anda inginkan.

2. Percayai Keupayaan Anda untuk Menyesuaikan Diri

Tidak semua daripada kita menyedari perkara ini, tetapi sebagai manusia kita semua berkongsi satu ciri hebat yang telah membantu kita bertahan di planet ini selama beribu-ribu tahun: keupayaan untuk menyesuaikan diri. 

Tidak ada perbezaan antara anda dan orang yang telah terselamat daripada yang paling teruk dalam hidup. Jangan dengar pengkritik dalaman yang mengatakan anda tidak mempunyai apa yang diperlukan. 

Anda mempunyai semua alat yang anda perlukan untuk mengatasi masalah anda. Anda boleh menakluki cabaran anda, sama seperti Mandela dan Gandhi dan dunia. Anda mempunyai keupayaan untuk menyesuaikan diri dengan keadaan anda dan menang atas masalah anda.

Menjadi berdaya tahan memerlukan anda mempunyai "Saya boleh melakukan ini!" minda. Anda perlu memberitahu diri anda bahawa ada jalan keluar dari masalah anda (yang hampir selalu ada), dan kemudian fokus untuk mencari jalan keluar itu. 

Jangan buang fakulti mental anda dengan memfokuskan pada betapa teruknya keadaan anda atau betapa tidak adilnya kehidupan kepada anda, sebaliknya hidupkan kemahiran hidup anda dan mula mencari cara untuk menakluki.

3. Fikirkan Kehidupan sebagai Permainan

Jika anda pernah bermain Angry Birds, Candy Crush, atau mana-mana permainan lain, maka anda tahu bahawa semasa anda maju melalui tahap, mereka semakin mencabar. Dan semasa anda bermain dan menguasai tahap yang lebih rendah, anda mempelajari kemahiran yang membantu anda menghadapi cabaran di peringkat yang lebih tinggi. 

Melangkah dari tahap 7 ke tahap 8 bermakna anda telah memperoleh hak untuk mencuba tahap yang lebih sukar, dan jika anda juga menguasai tahap itu, anda akan mendapat hak untuk pergi ke tahap 9.

Kehidupan adalah serupa. Semasa anda maju selama bertahun-tahun, dan anda menjadi lebih matang dari segi mental dan cekap, anda mendapat hak untuk menghadapi cabaran yang lebih sukar. 

Apabila anda mendapati diri anda menghadapi masalah demi masalah manakala orang lain kelihatan melalui kehidupan, ketahuilah bahawa kehidupan lebih mempercayai anda untuk dapat menakluki halangan yang lebih mencabar. Jika anda ingin menjadi lebih tabah, berpegang pada pemikiran ini dan sambut cabaran seperti juara yang anda ada.

Dan sama seperti dalam permainan di mana anda mungkin tidak menakluki tahap pada percubaan pertama, dalam kehidupan, anda mungkin tidak menakluki halangan anda pada percubaan pertama. 

Anda mungkin terjatuh beberapa kali sebelum anda akhirnya mengatasinya. Anda mungkin perlu menukar strategi anda beberapa kali sebelum anda menemui strategi yang berkesan. Tetapi anda terus mencuba lagi dan lagi sehingga anda berjaya.

4. Fokus pada Belajar Melalui Semua

Mula melihat masalah anda sebagai alat berharga yang melaluinya anda boleh belajar pelajaran hidup. Jika anda melihat masalah anda seperti itu, ia menjadi realiti seketika yang akan keluar sebaik sahaja mereka mengajar anda pelajaran yang mereka ada untuk mengajar anda. 

Kemudian, apabila anda mendapati diri anda menghadapi situasi yang mencabar, anda tidak akan berasa tidak berdaya dan putus asa, kerana anda akan tahu bahawa tugas anda hanyalah untuk mempelajari pelajaran anda dan meneruskan. Anda akan mempunyai keyakinan yang anda perlukan untuk menjadi lebih berdaya tahan.

Mungkin membantu untuk mempunyai cara untuk memproses dan merekodkan pelajaran anda semasa anda menakluki perjuangan anda. Selalunya sukar untuk berfikir secara objektif dan melihat pengajaran dalam pengalaman anda semasa anda melaluinya. 

Tetapi dengan merekodkan pengalaman anda dalam jurnal, di blog atau melalui video YouTube, anda akan dapat melihatnya kembali kemudian apabila fikiran anda lebih tenang dan pelajaran lebih jelas untuk dilihat.

5. Berhenti Mencuba Melihat Keseluruhan Tangga

Banyak kali, kita membiarkan diri kita dihimpit oleh masalah kita kerana kita tidak segera melihat strategi 90 langkah daripadanya. Kami tidak dapat menyelesaikannya dengan segera, jadi kami mula berfikir bahawa kami akan ditakdirkan dalam situasi kami. 

Sebaliknya, orang yang berdaya tahan mempunyai kebolehan untuk mengambil sesuatu selangkah demi selangkah. Mereka percaya bahawa tangga akan mendedahkan dirinya dalam masa, jika mereka hanya mengambil langkah pertama.

Anda tidak perlu mempunyai rancangan yang sempurna tentang bagaimana anda akan mengatasi masalah anda. Anda hanya perlu mencari langkah segera yang akan membawa anda kepada penyelesaian anda, dan fokus pada mengambil langkah itu. 

Jika anda tiba-tiba mendapati diri anda sebagai ibu tunggal kepada kanak-kanak kecil, dan menganggur, anda tidak perlu risau tentang cara anda akan membawa anak-anak anda ke kolej. Hanya fokus pada mencari cara untuk memberi mereka makan hari ini, dan kemudian jalan ke kolej akan mendedahkan dirinya.

Tidak ada perbezaan antara anda dan orang yang paling tabah di dunia. Jika anda membuka minda anda dengan petua seperti di atas, anda juga boleh belajar untuk bangkit semula dan lagi apabila anda menghadapi halangan dalam hidup anda.

Catat Ulasan for " 5 Cara Untuk Menjadi Lebih Berdaya Tahan"