Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mencipta Rancangan Kehidupan Sempurna Anda

Mencipta Rancangan Kehidupan Sempurna Anda
credit:instagram@michellepetrowski

Mencipta rancangan kehidupan boleh memberi impak yang besar pada masa depan anda, namun begitu ramai orang masih tidak tahu di mana mereka melihat diri mereka dalam masa 5 tahun. Satu-satunya matlamat mereka adalah untuk terus hidup dan berharap semuanya berjalan lancar dalam jangka masa panjang.

Saya rasa itulah sebab mengapa ramai orang melihat kembali kehidupan mereka dan tertanya-tanya di mana masa telah berlalu dan apa sahaja yang berlaku kepada semua perkara yang mereka ingin capai.

Bagi saya, mencipta rancangan hidup adalah kritikal. Ia boleh memberi anda harapan, membantu anda mencapai perkara yang menarik dan membantu anda menjalani kehidupan yang lebih bahagia secara umum.

Itulah sebabnya saya telah mencipta rancangan saya sendiri, dan menulis artikel ini dengan muat turun templat rancangan pembangunan peribadi percuma di bahagian bawah supaya bahawa pembaca saya boleh membuat rancangan mereka sendiri menggunakan kaedah yang sama yang saya lakukan.

Tetapi pertama sekali …

Mengapa Bersusah-susah Mencipta Rancangan Hidup?

"Dia yang gagal merancang sedang merancang untuk gagal." By Winston Churchill

Terdapat beberapa sebab mengapa saya percaya adalah penting untuk menulis matlamat anda untuk masa depan.

• Ia Memastikan Anda Fokus Dalam Satu Arah

Jika anda tidak tahu ke mana anda pergi maka anda tidak tahu jalan apa yang perlu diambil. Ini mungkin menyebabkan anda gagal walaupun anda bekerja keras, kerana anda tidak bekerja keras pada perkara yang betul atau anda bekerja keras pada terlalu banyak perkara untuk melihat hasilnya.

• Ia Membantu Anda Melihat Gambaran Besar

Mungkin sukar untuk bersenam setiap hari, tetapi jika matlamat anda adalah untuk menurunkan berat badan, lebih mudah untuk bangun dari katil dan mula bersenam kerana anda melihat gambaran yang lebih besar untuk menjadi lebih ringan 10 paun.

• Ia Membantu Anda Melihat Lebih Banyak Peluang

Faktor lain untuk mempunyai matlamat yang jelas ialah ia membantu anda melihat lebih banyak peluang untuk maju dalam kehidupan. Saya tidak akan pernah melihat blog jika saya tidak tahu apa matlamat saya. Ia adalah keseluruhan pengalaman yang saya akan terlepas sepenuhnya.

• Ia Nampak Berfungsi

Terdapat kajian di luar sana yang nampaknya menunjukkan betapa pentingnya menulis matlamat. Menurut satu kajian, orang yang menulis matlamat mereka mencapai lebih banyak daripada mereka yang tidak. Jika anda ingin mencapai lebih banyak lagi, masuk akal untuk menulis matlamat anda juga.

• Ia Membantu Menarik Apa

yang Anda Mahukan Saya amat percaya bahawa terdapat beberapa kuasa di luar sana yang menarik kita ke arah perkara yang kita fikirkan. Ia mungkin hanya disebabkan oleh 4 faktor di atas bekerja bersama atau mungkin sesuatu yang lain sepenuhnya. 

Satu-satunya perkara yang boleh saya katakan ialah sesuatu seolah-olah membantu kita dalam perjalanan dan mendorong kita untuk bertemu dengan orang yang betul dan berada dalam situasi yang betul untuk mencapai perkara yang kita kejar secara aktif.

Perkara yang Perlu Difikirkan

Sebelum anda mula mencipta rancangan hidup anda, anda harus melakukan beberapa sumbang saran dan fikirkan tentang perkara yang anda benar-benar inginkan daripada kehidupan.

“Memang berbaloi untuk merancang lebih awal. Ia tidak hujan ketika Nuh membina bahtera itu.” By Thomas Edison

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ialah;

• Apa Yang Anda Mahu Orang Katakan Tentang Anda Selepas Anda Pergi

Michael Hyatt menulis artikel menarik yang dipanggil "What Will They Say When You Are Dead", yang dia mengajak kita untuk berfikir tentang apa yang kita mahu orang yang paling rapat dengan kita katakan selepas kita mati. mati. Ini adalah latihan yang kuat kerana ia boleh membantu kita memikirkan beberapa matlamat dan tabiat harian kita.

• Apakah Jenis Kehidupan yang Anda Ingin Jalani?

Fikirkan tentang ini, di manakah anda melihat diri anda dalam 10 tahun? Apakah jenis kereta yang anda pandu? Apakah jenis rumah yang anda tinggal?

Di samping itu, tanya diri anda apakah jenis gaya hidup yang anda mahukan. Adakah anda mahukan semua keseronokan yang datang daripada personaliti Go-Go? Atau adakah anda mahukan banyak masa lapang untuk berehat sementara masih stabil dalam bidang lain dalam hidup anda?

• Apakah yang Anda Ingin Capai?

Apa yang anda mahu lakukan dalam hidup anda? Adakah anda mempunyai matlamat utama dalam hidup yang anda ingin lihat sendiri capai? Mengapa ia penting untuk anda?

Fikirkan tiga soalan ini sebelum anda meneruskan dan isi templar rancangan pembangunan peribadi. Adalah idea yang baik untuk meluangkan masa sepanjang hari untuk memikirkan perkara ini dan merancang masa depan anda. Lakukan beberapa pencarian jiwa sebelum anda hanya menulis matlamat yang dimuntahkan yang anda dapat daripada orang lain.

Ia sepatutnya sesuatu yang anda benar-benar komited kerana anda mahu melakukannya, dan anda bukan hanya mengikutinya kerana orang lain.

"Nasib baik adalah apa yang berlaku apabila peluang bertemu dengan perancangan." By Thomas Alva Edison

Catat Ulasan for " Mencipta Rancangan Kehidupan Sempurna Anda"