Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Abundance vs Scarcity Mindset

abudance
credit:instagram@the_mystic_star

Terdapat dua cara untuk melihat kehidupan. Yang pertama adalah melalui kelimpahan di mana anda sentiasa dapat mencari cukup dan sentiasa ada banyak peluang untuk semua orang. Cara lain untuk melihat kehidupan adalah melalui kekurangan. 

Di sinilah anda tidak percaya ia mencukupi untuk semua orang dan anda mendapati diri anda berada dalam situasi di mana anda kekurangan perkara yang anda inginkan.

"Terdapat dua cara untuk melihat kehidupan satu seolah-olah tiada keajaiban yang lain seolah-olah segala-galanya adalah keajaiban" By Albert Einstein

Sesetengah orang cuba untuk menyangkal kelimpahan dengan mencari bukti kekurangan. Anda selalunya boleh mendengar mereka berkata, "Bil terus mengumpul" atau "wang tidak cukup untuk digunakan." Jika anda juga berada dalam minda kekurangan maka ini kedengaran seperti kebenaran.

Nampaknya anda perlu bekerja lebih keras hanya untuk pulang modal atau hidup ini hanya bertujuan untuk memberi tekanan.

Apa yang gagal disedari oleh pemikiran ini ialah betapa kompleksnya dunia kita. Anda akan sentiasa dapat mencari apa yang anda cari. Jika anda mencari kekurangan anda akan menemui kekurangan.

Dengan memberi tumpuan kepada kekurangan dan perkara yang anda kekurangan, anda hanya membawa lebih banyak perkara itu ke dalam hidup anda. Dengan memikirkan tentang bil, hutang dan kesusahan anda, anda sedang berusaha ke arah lebih banyak perkara negatif itu dan anda akan dapat mencari lebih banyak contoh daripadanya.

Kelimpahan sebaliknya adalah jenis pemikiran yang berbeza dan ia membawa kita ke jalan yang berbeza dalam kehidupan. Ia memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang kami ada dan pengalaman hebat yang kami temui dalam perjalanan kami.

“Dunia ini penuh dengan kelimpahan dan peluang, tetapi terlalu ramai orang datang ke mata air kehidupan dengan ayak dan bukannya kereta tangki... satu sudu teh dan bukannya penyodok wap. Mereka mengharapkan sedikit dan akibatnya mereka mendapat sedikit.” By Ben Sweetland

Dengan memberi tumpuan kepada bidang kehidupan yang baik dan pada matlamat kita, kita mula melihat lebih banyak sisi baik kehidupan dan peluang mula muncul dari sebalik sudut yang kita tidak dapat sampai ke sebelum ini.

Dari sudut Abundance, hidup adalah menyeronokkan, hidup adalah berbaloi, dan kehidupan memberi kita semua peluang untuk mengejar impian kita dan memperbaiki diri kita sendiri. Kehidupan adalah lebih baik di sekeliling.

Tetapi sudah tentu setiap kali anda mendengar seseorang memberitahu anda bahawa anda boleh memiliki semua yang anda inginkan jika anda hanya percaya anda boleh, salah satu perkara yang anda mungkin fikirkan ialah, "itu mudah untuk anda katakan, jika kehidupan sudah berjalan dengan baik untuk anda maka sudah tentu anda boleh memikirkan kelimpahan.”

Itu betul. Adalah lebih mudah untuk memikirkan kelimpahan apabila anda melihat sekeliling dunia yang sudah dipenuhi dengan kelimpahan. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan kehidupan yang melimpah, anda perlu mula memikirkannya. Dengan kata lain minda diutamakan!

Fikirkan tentang perkara ini, 80% jutawan tidak mewarisi apa-apa daripada keluarga mereka. Daripada 20% selebihnya, sebahagian besar daripada mereka mewarisi banyak kurang daripada satu juta dolar. Agak jelas bahawa kebanyakan orang yang menjalani kehidupan dengan wang berlebihan sampai ke sana dengan sendirinya.

Cara mereka ke sana adalah dengan pemikiran mereka. Kita semua ada pasang surut dalam hidup ini, tetapi orang yang mampu memberi tumpuan kepada perkara positif dan mencari peluang baru sentiasa naik ke atas.

Dunia di sekeliling mereka hanya tunduk kepada kehendak mereka seolah-olah untuk memastikan kepercayaan mereka tentang cara dunia berfungsi terbukti betul.

Apabila mereka berjaya dan mula melihat lebih banyak kelimpahan dalam hidup, ia menguatkan pemikiran mereka yang berlimpah, yang seterusnya mewujudkan lebih banyak kelimpahan di sekeliling mereka. Pemikiran kita adalah segala-galanya.

“Orang yang mempunyai mentaliti kekurangan cenderung melihat segala-galanya dari segi menang-kalah. Terdapat hanya begitu banyak; dan jika orang lain memilikinya, itu bermakna akan ada lebih sedikit untuk saya. Semakin kita berpusatkan prinsip, semakin kita mengembangkan mentaliti yang banyak, semakin kita benar-benar gembira untuk kejayaan, kesejahteraan, pencapaian, pengiktirafan dan nasib baik orang lain. Kami percaya kejayaan mereka menambah…daripada menjejaskan…hidup kami.” Stephen R. Covey

Jika kita percaya bahawa hidup ini penuh dengan cinta dan kebahagiaan maka ia akan menjadi. Jika kita percaya bahawa hidup kita penuh dengan kekurangan maka itulah yang akan kita temui.

Masalahnya ialah persekitaran anda dan kepercayaan terdahulu boleh menyukarkan untuk mengubah minda anda. Jika anda telah menjalani kehidupan anda dalam satu cara dan anda melihat bukti bahawa cara hidup anda betul untuk sekian lama, maka ia tidak akan mudah untuk melakukan 180 dan mula melihat kehidupan dari perspektif yang berbeza.

Seperti kata pepatah lama, "anda tidak boleh mengajar anjing tua helah baru." Kami sudah terbiasa dengan kepercayaan semasa kami, jadi mengubah fikiran anda dan mempercayai bahawa realiti anda berbeza daripada sebelumnya akan datang dengan banyak tentangan pada mulanya.

Jadi, bagaimana anda melakukannya? Bagaimana anda mengubah minda anda daripada kekurangan kepada kelimpahan jika anda mempunyai pemungut hutang, lebihan bil, kehilangan orang tersayang, atau sebagainya?

Salah satu caranya ialah berhenti fokus pada perkara buruk dalam hidup dan mula fokus pada perkara baik. Jangan fikirkan tentang jumlah hutang anda kepada orang lain atau sama ada anda perlu mengisytiharkan muflis atau tidak.

Jangan fokus pada masalah yang mungkin datang kepada anda. Sebaliknya fokus pada peluang yang akan anda miliki dalam hidup. Fikirkan semua yang baik.

Fokus pada yang baik, jatuh cinta dengan kehidupan, dengan cabaran yang mendatangi anda, dengan pengalaman yang akan anda alami, dan fikirkan betapa menakjubkannya kehidupan itu wujud sejak awal lagi. Ia adalah planet yang mengagumkan yang kita tinggali!

Sekali lagi fokus pada kehidupan yang anda ingin miliki dan orang yang anda inginkan. Percaya bahawa anda sudah menjadi orang itu dan jalani kehidupan seolah-olah anda sudah mencapai matlamat anda. Bayangkan realiti anda perlahan-lahan berkembang dan berubah menjadi kehidupan yang anda bayangkan.

"Syukur adalah pintu terbuka kepada kelimpahan." tidak diketahui

Apabila anda mula mengubah minda anda mungkin kelihatan sukar, kerana realiti anda mungkin akan kekal sama untuk seketika. Selama bertahun-tahun mempercayai satu perkara tidak akan dihanyutkan oleh beberapa jam kepercayaan baru.

Apabila anda meneruskannya dan kekal bersemangat tentang kehidupan, ia menjadi lebih mudah untuk mempercayai realiti baharu anda kerana keadaan di sekeliling anda akan berubah. Ia mungkin perkara kecil pada mulanya, rakan anda mungkin melayan anda secara berbeza atau anda mungkin terserempak dengan orang lain yang sudah pun menjalani kehidupan yang anda mahu jalani.

Kehidupan mula menyusun semula dirinya agar sesuai dengan kepercayaan anda. Tiba-tiba anda mula melihat kelimpahan di sekeliling anda dan dunia tempat anda tinggal mula berubah secara drastik.

Anda mungkin berfikir, "hidup tidak semudah itu" dan ya, memang begitu. Terdapat banyak pembolehubah dalam kehidupan, tetapi minda anda memainkan peranan utama dalam bagaimana pembolehubah tersebut berubah. 

Apabila anda mencari yang baik dalam hidup perkara yang baik mula berlaku kepada anda yang mungkin anda tidak pernah terfikir sebelum ini.

Kehidupan anda benar-benar berubah sesuai dengan pemikiran anda.

Ia mungkin memerlukan lompatan keyakinan untuk bermula dan anda mungkin perlu mengabaikan apa yang sudah anda percayai, tetapi pengembaraan terbaik dalam hidup datang daripada kami mengambil lompatan iman.

Lelaki yang membuka perniagaan pertamanya di sudut jalan yang sibuk harus mengambil lompatan kepercayaan bahawa dia sememangnya akan mendapat pelanggan yang mencukupi untuk memperoleh keuntungan. Sukar untuk mengambil langkah awal itu tanpa mengetahui dengan pasti apa yang akan berlaku.

Tetapi sebaik sahaja keadaan mula meruncing dan dia mula mendapatkan pelanggan, lebih mudah untuk membuka pintu itu setiap hari dan mula bekerja.

"Lompat, dan jaring akan muncul." By Bruce Crowther

Dunia ini penuh dengan kelimpahan jika anda percaya! Salah satu bahagian yang paling menakjubkan tentang dunia ini ialah kita benar-benar mempunyai jumlah potensi yang hampir tidak terhad di planet ini. 

Bagi saya ini menyeronokkan, ia menarik, dan ia membuatkan saya ingin mencuba dan membentuk dunia dalam apa jua cara yang saya boleh bayangkan.

Kelimpahan adalah konsep yang unik kerana ia ada di mana-mana. Namun pada masa yang sama anda perlu mencarinya untuk dapat menemuinya. Mereka yang mengabaikannya dan memberi tumpuan kepada kekurangan akan mewujudkan kehidupan yang penuh dengan kesusahan. 

Mereka yang menerima kelimpahan akhirnya mencari lebih banyak peluang dalam hidup. Merekalah yang akan membentuk dunia kita dan menjalani kehidupan yang penuh dengan kebahagiaan.

Catat Ulasan for " Abundance vs Scarcity Mindset "