Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Menghargai Pekerja? 10 Cara Menghargai Pekerja

Bagaimana Menghargai Pekerja? 10 Cara Menghargai Pekerja

Mana-mana talian hayat organisasi disediakan oleh kerja hebat pekerja dan semangat yang menular. Dia adalah tambahan yang berbaloi dan penting kepada firma kerana komitmennya terhadap kerjanya. Apabila dia menerima pengiktirafan dan penghargaan yang sewajarnya daripada pihak atasan, usahanya menjadi lebih penting.

Dia diilhamkan oleh pujian untuk bekerja lebih keras dan menjadi lebih produktif dalam kapasiti profesionalnya, yang meletakkannya di jalan menuju kecemerlangan. Terdapat beberapa cara untuk anda sebagai majikan menyatakan rasa terima kasih atas usaha seseorang pekerja. 

Terdapat banyak peluang untuk menunjukkan bahawa anda baik dan menghargai. Satu teknik yang pasti untuk menunjukkan kelulusan anda ialah mengucapkan terima kasih di hadapan rakan sekerjanya atas sumbangan dan nilainya kepada pasukan dan mencadangkan agar dia menerima ganjaran.

10 Cara Menghargai Pekerja, iaitu:

1. Memujinya di tempat kerja

Adalah menjadi tugas seorang pekerja untuk bekerja mengikut kemampuannya. Seorang pekerja biasa akan tiba pada masa yang ditetapkan, bekerja dengan acuh tak acuh, dan berlepas pada masa yang ditetapkan. 

Walaupun sudah lama bekerja, namun rutinnya tidak berubah. Sesetengah pekerja mempunyai banyak bakat dan bermotivasi untuk melakukan yang terbaik mengikut kemampuan mereka.

Majikan mempunyai kewajipan moral untuk menghargai bakat tersebut dan memberikannya kepada pekerja dengan memuji sumbangan mereka. Beberapa perkataan yang menggalakkan dan "terima kasih" yang jelas menunjukkan bahawa anda memerhatikannya dan memuji usahanya untuk kerja yang dilakukan dengan baik. 

tindakan khusus yang diambil oleh pekerja dan menggariskan betapa mengagumkannya tindakan itu akan menunjukkan penghargaan anda. Semangat dan produktivitinya akan meningkat dengan ketara hasil daripada tindakan bernas ini.

2. Beri dia autonomi dan kebebasan

Hargai pekerja dengan memberinya kebebasan kerja dan autonomi yang lebih besar dalam melaksanakan keputusan. Ini menunjukkan bahawa anda mempercayai kemahiran membuat keputusan pekerja anda dan bersedia untuk membawanya ke peringkat seterusnya. 

Apabila seseorang pekerja diberi kuasa, dia berasa bertanggungjawab dan gembira kerana inilah masanya untuk mempamerkan kebolehannya.

Memperkasakan pekerja membawa perubahan yang menggembirakan dalam perspektifnya apabila dia menjadi lebih bersemangat dan bersemangat dalam urusannya. Apabila laurel membuat keputusan terletak di bahu pekerja, dia cuba mengasah kemahiran dan pengetahuannya supaya dia boleh melakukan kerja yang lebih baik.

3. Mencari inputnya

Pekerja yang bermotivasi adalah satu kelebihan untuk mana-mana pasukan. Buat rakan sekerja berasa dihargai dengan memasukkan dia dalam kumpulan rapat anda. Untuk mengetahui lebih lanjut tentang kebolehan dan pemahamannya secara mendalam, bercakap dengannya satu lawan satu. 

Gunakan potensinya untuk manfaat projek dan syarikat. Beri dia banyak peluang untuk menunjukkan kemahirannya.

Minta pendapatnya dan masukkan dia dalam projek. Beri peluang kepada pekerja untuk menyumbang ideanya apabila mereka terlibat dalam projek. Jika anda percaya ia adalah idea yang baik, maka tepuk tangan dan amalkannya. 

Jangan mengetepikan idea secara terang-terangan di hadapan semua orang dan menjejaskan keyakinannya hanya kerana idea itu tidak sempurna atau mengikut citarasa anda pada mulanya. Buat cadangan anda sendiri, dan beri dia masa untuk bekerja dengannya dan mengembangkan pengalaman.

4. Perayaan di tempat kerja

Adakah sesiapa yang tidak suka perayaan? Sesetengah organisasi percaya dalam memastikan tempat kerja diasingkan daripada perkara remeh seperti itu kerana ia boleh menghalang penumpuan dan kecekapan kerja pekerja. 

Satu tinjauan baru-baru ini telah menunjukkan kejatuhan salah tanggapan tersebut. Apabila pekerja mengetahui bahawa rakan sekerja dan penyelianya terlibat secara peribadi dalam kebahagiaannya, ia mendorongnya untuk melakukan yang lebih baik.

Menghargai pekerja dengan mengingati hari lahirnya, pencapaian peribadi, anugerah atau apa-apa acara istimewa lain dan membuat urusan kecil perayaan di pejabat. Jangan bazirkan waktu pejabat kerana anda boleh menggunakan waktu makan tengah hari untuk urusan perayaan peribadi tersebut.

5. Fleksibiliti pada masa memerlukan

Kaedah yang baik untuk menunjukkan kepada pekerja bahawa anda mengambil berat tentangnya dan mengambil berat tentang keperluannya adalah dengan memberinya sedikit ruang goyang semasa situasi. Jika dia perlu pergi awal atau tiba lewat suatu hari nanti, bersedialah untuk bersikap fleksibel dan beri dia kebenaran untuk berbuat demikian. 

Tunjukkan penghargaan anda kepada seorang pekerja dengan memenuhi keperluan peribadinya semasa kecemasan dan membenarkannya bekerja dari rumah jika perlu. Membenarkan dia berehat sebentar akan membolehkan dia kembali ke tugasnya dengan perasaan cergas dan lebih bersemangat.

6. Masa yang menyeronokkan di luar kerja

Semua kakitangan menerima sambutan yang sewajarnya sebagai pampasan atas usaha mereka. Semua orang boleh mengenali satu sama lain secara peribadi dan mengukuhkan pertalian mereka dalam suasana santai, yang menyokong pembangunan asas yang kukuh untuk hubungan profesional. 

Untuk membuat kakitangan anda berasa dihargai, jadualkan lawatan berkumpulan dan galakkan semua orang untuk mengambil bahagian dalam peringkat perancangan dan pelaksanaan. Beri kebebasan kepada pekerja untuk memilih lokasi sebagai tanda penghargaan atas sumbangan unik mereka.

7. Makan tengah hari bersama bos

Makan tengah hari bersama bos adalah satu keistimewaan yang diidamkan oleh setiap pekerja. Hargai pekerja dengan mengajaknya makan tengah hari. Ia adalah cara yang baik untuk menunjukkan bahawa anda mengiktiraf usahanya dan menganggap dia layak untuk perhatian peribadinya. 

Akui usahanya dan cuba tahu tentang rancangan kerjaya masa depannya. Galakkan dia untuk membuka diri dan berkongsi minatnya. Ini adalah peluang untuk pekerja berhubung dengan bosnya secara peribadi dan akan membuktikan layanan yang menggembirakan untuknya.

8. Ganjaran dan insentif

Terdapat beberapa cara yang sesuai untuk menunjukkan penghargaan anda terhadap pekerja. Beri dia bonus tunai kerana melakukan kerja yang hebat. Untuk menyatakan penghargaan anda, jadikan dia layak untuk program diskaun pekerja, kenaikan gaji dan kenaikan pangkat. 

Beri dia cuti sehari jika dia kelihatan terlalu letih untuk menumpukan seluruh perhatiannya pada tugasan supaya pada hari berikutnya, dia boleh kembali dengan semangat yang baru. Beri dia hadiah untuk menyatakan penghargaan anda jika dia memendekkan cutinya untuk menyelesaikan kerja yang hebat. Insentif dan ganjaran adalah cara terbaik untuk menyatakan penghargaan anda atas usahanya.

9. Seorang pekerja pada bulan

Apa cara yang lebih baik untuk menggalakkan pekerja dalam kerja mereka daripada menunjukkan penghargaan anda untuk kerja yang dilakukan dengan baik. Galakkan persaingan sihat di tempat kerja dengan memulakan "anugerah pekerja bulan ini" dalam budaya kerja anda. Ini akan mendorong setiap pekerja untuk meletakkan langkah terbaik mereka ke hadapan dan berusaha ke arah produktiviti yang lebih baik.

Mereka akan menyedari bahawa usaha mereka dilihat dan diiktiraf oleh pihak atasan dan ia akan menghasilkan prestasi yang cemerlang. Seorang bos boleh menghargai pekerjanya dengan mengesyorkannya untuk anugerah pekerja bulan itu. 

Dia mesti memilih pekerja yang telah menunjukkan kualiti yang jarang berlaku dengan melakukan kerja tambahan dan memenuhi tarikh akhir projek dengan jayanya. 

Dia tidak diwajibkan untuk memikul tanggungjawab tambahan tetapi dia memikul mantel itu dengan rela hati dan membimbing semua orang ke arah kejayaan dalam jangka masa yang ditetapkan. Pastikan anda memberitahu dia bahawa anda berpuas hati dengan bakat persembahannya dan oleh itu cadangannya.

10. Berterima kasih kepadanya secara peribadi

Apabila pekerja pergi ke atas dan ke atas untuk menyelesaikan tugas, majikan menyedarinya. Mengetahui sesuatu adalah satu perkara; menerimanya adalah lain. Ucapan terima kasih adalah satu tindakan langsung yang boleh meningkatkan hubungan antara syarikat dan pekerja.

Saat terbaik untuk menyatakan rasa terima kasih atas kerja tambahannya dengan frasa seperti "terima kasih" atau "kerja dengan baik" adalah pada penghujung hari apabila anda bersedia untuk memanggilnya sehari. 

Seorang pekerja mesti sentiasa menjawab dengan sopan dan menyampaikan rasa terima kasihnya atas pujian tersebut. Ia memupuk keharmonian antara kedua-duanya dan menggalakkan peningkatan kerja berpasukan dan produktiviti.

Kakitangan anda adalah penting untuk perniagaan anda dan merupakan nadi bagi mana-mana syarikat. Pekerja yang didorong dan komited adalah penting untuk organisasi atau permulaan yang berkembang. Oleh itu, jika anda boleh belajar menghargai pekerja, anda akan mendapat lebih banyak lagi.

Catat Ulasan for " Bagaimana Menghargai Pekerja? 10 Cara Menghargai Pekerja"