Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perkara-perkara Penting dalam Teori Penetapan Matlamat

Perkara-perkara penting dalam Teori Penetapan Matlamat

Aplikasi yang betul bagi teori penetapan matlamat mungkin bermakna perbezaan antara mencapai objektif anda dengan kegagalan yang teruk. Teori ini benar-benar khusus dan sebenarnya agak mudah, namun mudah untuk melakukannya dengan salah.

Beberapa idea utama teori penetapan matlamat adalah seperti berikut:

Teori Penetapan Matlamat 1: Tuliskan Matlamat

Objektif anda menjadi lebih jelas dan berkuasa akibatnya. Anda lebih mampu untuk berpegang pada tugas yang dijadualkan untuk setiap pencapaian apabila anda meletakkan matlamat anda secara bertulis. 

Selain itu, ia membolehkan anda memotong tugasan semasa anda menyelesaikannya dan membantu dalam ingatan anda tentang setiap kewajipan.

Dengan kata lain, anda boleh menjejaki dengan lebih baik apa yang anda lakukan untuk mengelakkan pengulangan yang tidak perlu.

Teori Penetapan Matlamat 2: Pastikan matlamat operasi kecil Matlamat 

peringkat rendah anda hendaklah sederhana dan mudah dicapai. Matlamat yang terlalu besar boleh menjadikannya kelihatan seolah-olah anda tidak bergerak ke arah itu. Memastikan matlamat mudah dan progresif memberi anda lebih banyak peluang untuk ganjaran. 

Jadikan objektif hari ini subset daripada objektif yang lebih besar. Ia adalah strategi yang hebat untuk mencapai objektif anda.

Teori Penetapan Matlamat 3: Tetapkan matlamat prestasi, bukan matlamat hasil 

Pastikan anda memilih objektif yang memberikan anda jumlah kawalan yang paling banyak. Tiada apa-apa yang lebih melemahkan semangat daripada gagal mencapai objektif peribadi disebabkan keadaan di luar kawalan anda.

Ini boleh menjadi keadaan perniagaan yang tidak menguntungkan, pertimbangan yang teruk, cuaca yang tidak menguntungkan, kemalangan, atau hanya nasib buruk. Jika anda mendasarkan matlamat anda pada prestasi peribadi, anda boleh mengekalkan kawalan ke atas pencapaian matlamat dan memperoleh kepuasan daripadanya.

Teori Penetapan Matlamat 4: Tetapkan matlamat yang realistik 

Adalah penting untuk membuat matlamat yang boleh dicapai untuk diri sendiri. Ibu bapa, media dan masyarakat semuanya mempunyai kuasa untuk menyediakan anda untuk kegagalan dengan memberikan anda matlamat yang tidak boleh dicapai. Mereka sering bertindak sedemikian kerana sikap tidak peduli atau tidak mengetahui matlamat dan cita-cita anda sendiri.

Sebagai alternatif, anda boleh mempunyai matlamat tidak realistik yang telah anda tetapkan. Anda mungkin tidak menyedari cabaran yang anda hadapi atau menyedari betapa banyak kebolehan yang perlu anda pelajari untuk berjaya pada tahap tertentu. Peluang kejayaan anda meningkat jika anda realistik.

Teori Penetapan Matlamat 5: Jangan tetapkan matlamat terlalu rendah 

Sama seperti pentingnya untuk mengelak daripada menetapkan matlamat yang terlalu tinggi, elakkan menetapkannya terlalu rendah. Orang sering berkelakuan sedemikian apabila mereka tidak mahu mengambil tindakan atau takut gagal. 

Anda harus mencipta matlamat yang tidak dapat dicapai sekarang, tetapi tidak terlalu jauh sehingga anda tidak mempunyai peluang untuk mencapainya. Tiada siapa yang akan membuat percubaan sebenar untuk mencapai matlamat yang mereka rasa mustahil.

Tetapi perlu diingat bahawa anda boleh tersilap memikirkan bahawa matlamat tidak dapat dicapai. Jika itu yang berlaku, anda mungkin mencabar tanggapan ini dengan menggunakan imej yang menarik.

Ingat!

Teori penetapan matlamat tidak berguna melainkan anda mula mempraktikkannya! Jangan buang masa, mulakan sendiri, program penetapan matlamat yang direka khas sekarang. 

Catat Ulasan for " Perkara-perkara Penting dalam Teori Penetapan Matlamat"