Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Untuk Menghargai Bos? 10 Cara Menghargai Bos

Bagaimana Untuk Menghargai Bos? 10 Cara Menghargai Bos

Hubungan bos dengan pekerjanya sangat berharga dan sangat bergantung pada kepercayaan. Menugaskan tugas, menyelesaikan pertikaian, mengawal beban kerja, memastikan kakitangan sentiasa bersedia, dan memastikan operasi perniagaan berjalan lancar adalah semua tanggungjawab bos. Malah bos anda layak mendapat pujian, anda menekanya.

Anda perlu menunjukkan kepadanya bahawa anda menghargai apa yang dia lakukan dengan melakukan perkara kecil seperti membantunya dan berada di sana untuknya tidak kira apa yang berlaku di tempat kerja. 

Menyokongnya akan membuka jalan untuk pembangunan profesional anda sendiri kerana sokongannya yang akan menghasilkan kenaikan gaji, cadangan atau kenaikan pangkat untuk anda.

10 Cara Menghargai Bos, iaitu:

1. Tiba tepat pada masanya

Tiada siapa yang suka lewat dalam suasana perniagaan, terutamanya apabila ia berlaku pada awal hari. Seorang bos lebih suka untuk kakitangannya tiba lebih awal dan mengendalikan segala-galanya. Seorang pekerja yang bijak akan melakukannya untuk menunjukkan penghargaan mereka terhadap pengurus mereka.

Dia akan datang ke sana sekurang-kurangnya lima belas minit lebih awal, membetulkan kertas di atas meja seperti yang diarahkan, memeriksa bahawa setiap perkara kecil adalah teratur, dan menyusun meja dengan semua barang yang diperlukan. 

Kita semua adalah makhluk tabiat, dan majikan anda tidak berbeza. Memandangkan anda sudah biasa dengan semua rutinnya, pastikan ruang kerja yang teratur dan ketepatan masa anda akan menggembirakan dia.

2. Jangan katakan itu bukan kerja anda

Ini bukan kerja saya. Terdapat empat perkataan yang setiap bos tidak suka mendengar. Apabila dia meminta anda melakukan sesuatu, dia menjangkakan perintahnya akan dilaksanakan dengan segera. 

Dia adalah bos anda atas sebab tertentu dan anda tidak boleh menentangnya untuk apa-apa. Adalah lebih baik anda melakukan arahan bos anda dan kekal di sisi baiknya.

Satu cara pasti untuk menghargai bos adalah dengan melakukan apa yang dia minta dengan sikap gembira dan senyuman di wajah anda. Adakah anda fikir dia tidak sedar bahawa itu bukan kerja anda? 

Adakah anda pasti bahawa dia tidak menguji anda atas sebab tertentu? Kesediaan untuk membantu tanpa terdapat dalam huraian kerja anda akan diingati olehnya.

3. Tawarkan bantuan anda

Untuk meringankan beban kerja bos anda, mungkin terdapat sebilangan pekerja yang bekerja berdekatan. Seseorang mungkin sekali-sekala terpaksa mengambil cuti kerana keadaan yang tidak dijangka pada hari di mana semua orang sibuk dengan beban kerja masing-masing. Tawarkan untuk mengambil tugas itu dan tinggal lewat untuk membantu.

Anda mempunyai peluang yang hebat untuk menonjol kerana keadaan yang sukar, dan pekerja yang bijak akan merebutnya dan membuktikan nilainya. Memberi bos anda beberapa kerja tambahan untuk dilakukan dan meringankan bebannya adalah satu kaedah yang pasti untuk menunjukkan penghargaan anda. 

Bos anda akan berasa kurang tekanan akibatnya, dan dia akan mengingati dan menghargai perkara mudah yang anda lakukan untuknya.

4. Jaga perkara-perkara kecil

Bos anda sentiasa membantu anda semasa anda memerlukan dan terpulang kepada anda untuk membalas perasaan itu dengan menunjukkan rasa terima kasih anda kepadanya. 

Mengekalkan hubungan yang sihat mesti bermula dari sisi anda dengan perkara-perkara kecil seperti stesen kerja yang bersih apabila bos tiba, barang-barangnya di tempat yang betul dan memastikan bahawa cawan kopinya yang kuat dan berkukus sedia seperti yang dia suka dan apabila dia menyukainya tanpa sebarang gesaan.

Pada masa ini anda sudah mengetahui semua tabiatnya jadi beri kepercayaan kepada perkara kecil dahulu dan pastikan kerjanya tidak terhalang oleh sebarang isu yang tidak berkaitan. Hargai bos dengan berada di belakangnya dan menjadikan hidupnya selesa di pejabat.

5. Bersikap langsung dan jujur

Nilai kejujuran diakui oleh semua. Ia menetapkan piawaian yang dicita-citakan oleh semua orang. Bersikap ikhlas tentang siapa anda dan cara anda beroperasi dari hari pertama akan membuatkan majikan menghargai anda. Pihaknya juga akan membalas budi. Keikhlasan memupuk kepercayaan, yang berkembang menjadi perkongsian profesional yang sangat produktif dan berterusan.

Bersikap langsung dalam komunikasi anda akan membantu anda menjimatkan banyak masa dan mengelakkan semua jenis salah faham. Tanya dia secara langsung, dalam alasan, dan dengan cara yang sopan jika anda mempunyai sebarang soalan atau kebimbangan. 

Sifat jujur dan sikap langsung anda akan memihak kepada anda. Bagi pekerja yang berterus terang dan jujur, penyelia akan pergi ke atas dan ke atas kerana dia menghargainya.

6. Menghargai bos dalam tetapan kumpulan

Apabila anda berada dalam tetapan kumpulan dan mesyuarat tidak formal, ucapkan beberapa perkataan yang baik tentang bos anda. Sebutkan sesuatu yang baik yang dia lakukan baru-baru ini untuk anda dan tunjukkan rasa terima kasih anda. Menghargai bos dalam kumpulan untuk cadangan untuk anugerah atau untuk beberapa gerak isyarat lain.

Begitu juga, jika bos anda telah menerima sama ada anugerah atau cadangan, tahniah atas pencapaiannya. Membentangkan bos anda dalam cahaya yang baik akan memberi anda kepercayaan dan kepercayaannya dan akan membantu anda mendaki tangga kejayaan dengan cepat.

7. Buat pesta kejutan

Semua orang suka berpesta dan bersantai. Jika majikan anda telah memenangi anugerah atau mendapat pengesyoran, sambutan adalah teratur. Jangan pergi kepadanya dan meminta sesuatu. Untuk memberi atau tidak memberi seseorang itu sepenuhnya terpulang kepadanya. Dengan merancang pesta kejutan untuk bos anda, anda boleh menunjukkan penghargaan anda.

Buat semua urusan yang diperlukan tanpa memberitahunya. Pastikan strategi anda tidak menghalang keupayaan pejabat untuk menghasilkan kerja. Melangkaui waktu perniagaan anda untuk menjadikannya mungkin kerana ia memerlukan waktu perniagaan tambahan. 

Cukup jemput dia ke mesyuarat selepas waktu kerja dan kemudian bawa dia ke pesta kejutan. Dia akan berterima kasih atas usaha anda dan menyedari bagaimana anda membantunya berjaya.

8. Tulis cadangan LinkedIn

Bos anda mempunyai profilnya dalam portal media sosial profesional seperti LinkedIn. Anda boleh menulis beberapa perkataan yang baik untuk menerangkan kemahirannya dan menyerlahkan keupayaannya dan menyiarkannya di halaman LinkedIn. Orang yang membacanya akan mengetahui tentang imej profesionalnya.

Hargai bos dengan meningkatkan profil LinkedInnya dan memberinya cadangan yang layak. Orang yang bekerja secara langsung di bawah seseorang mengenali orang itu dengan rapat dan boleh menilai dia dengan sebaiknya. Kelulusan daripada pekerja memberinya kepercayaan yang kukuh dalam suasana profesional.

9. Kongsi nota tulisan tangan

Setiap orang bercita-cita untuk menggunakan alatan teknologi untuk kelebihan peribadi dan profesional mereka dalam dunia teknologi canggih hari ini. Kebanyakan kita telah kehilangan daya tarikan barangan harian seperti nota tulisan tangan.

Seorang bos akan menghargai mesej ringkas ucapan terima kasih atau kad dengan nota penghargaan lebih daripada jenis hadiah lain kerana ia dianggap sebagai ikhlas dan berperibadi. Beri bos anda nota penghargaan tulisan tangan kerana ia jarang berlaku dan dengan itu bernilai dua kali ganda.

10. Ucapkan terima kasih

Hanya dengan mengucapkan "Terima kasih" kepada penyelia anda akan menyampaikan rasa terima kasih anda. Ini adalah frasa yang dicuba dan benar yang secara konsisten menghasilkan hasil yang positif. Ada kalanya anda memerlukan bantuan untuk menyelesaikan tugasan yang berat, dan anda menerimanya tanpa perlu bertanya.

Fakta bahawa anda lewat kerana anak anda terlepas bas sekolah dan anda terpaksa menghantarnya dahulu, atau anda memerlukan sehari atau beberapa jam untuk pulih daripada jadual harian anda, hanyalah beberapa contoh perkara yang bos anda biarkan gelongsor kerana dia memahami dan menghargai nilai anda. Sekarang adalah masa untuk menunjukkan bahawa anda menghargai tindakannya juga.

Majikan adalah sesama manusia, dan dia akan merasakan hubungan dengan anda kerana perbuatan dan perkataan baik anda. Walaupun dalam konteks kerja, mengucapkan terima kasih dan mendengarnya adalah penting. Ini adalah pendekatan yang hebat untuk menunjukkan kepada penyelia anda betapa anda menghormati mereka.

Catat Ulasan for " Bagaimana Untuk Menghargai Bos? 10 Cara Menghargai Bos"