Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 Petua untuk Membangunkan Pemimpin Hebat

4 Petua untuk Membangunkan Pemimpin Hebat

Eksekutif dan pakar HR sedar bahawa syarikat hanya berkuasa seperti pemimpinnya. Untuk sebuah firma berjaya, mempunyai orang yang tepat dalam jawatan yang sesuai boleh membuat semua perbezaan.

Walau bagaimanapun, menurut data Gallup, hanya 18% daripada pengurus semasa memiliki kemahiran yang diperlukan untuk melaksanakan tugas mereka dengan berkesan. Di samping itu, menurut Gallup, pemimpin semula jadi menggabungkan lima bakat yang luar biasa jarang berlaku:

  • Kebolehan untuk memotivasikan orang lain
  • Ketegasan untuk mengatasi halangan
  • Kecemerlangan dalam membina hubungan saling mempercayai
  • Keupayaan untuk mewujudkan budaya akauntabiliti
  • Keupayaan untuk membuat keputusan yang tidak berat sebelah yang memberi manfaat kepada keseluruhan

Walaupun hanya 1 dalam 10 orang mempunyai kualiti ini secara asli, 2 dalam 10 orang mempunyai sekurang-kurangnya beberapa kemahiran dalam permintaan ini, menurut data Gallup. Kakitangan ini boleh berkembang menjadi pemimpin yang cemerlang dengan bimbingan pengurusan dan latihan kepimpinan yang betul.

Organisasi mesti, bagaimanapun, mengutamakan pembangunan kepimpinan sebelum itu boleh berlaku. Pada masa ini, 71 peratus pemimpin tidak bersedia untuk memimpin organisasi mereka pada masa hadapan, dan 81 peratus organisasi tidak berkesan dalam membangunkan pemimpin.

Walaupun bimbingan pengurusan dan pembangunan kepimpinan memerlukan masa dan pelaburan kewangan, mereka akhirnya membayar sendiri apabila dilakukan dengan berkesan.

Berikut ialah lima petua tentang cara mula membangunkan pemimpin yang hebat hari ini:

1. Membangunkan orang yang betul

Jika organisasi serius untuk membangunkan pemimpinnya, ia perlu memastikan ia melabur dalam individu yang sesuai. Bertujuan untuk membina kumpulan individu berpotensi tinggi ini menjadi pasukan kepimpinan. 

Pekerja berpotensi tinggi mempunyai tiga sifat yang sama, menurut penyelidikan CEB: aspirasi, kebolehan dan penglibatan. Individu ini adalah pemimpin yang cemerlang kerana mereka memberi inspirasi kepada orang lain untuk beraksi pada tahap tertinggi mereka.

Bezakan prestasi tinggi anda dengan kakitangan berpotensi tinggi anda. Pencapaian tinggi ialah mereka yang cemerlang dalam pekerjaan semasa mereka; namun, anda tidak sepatutnya secara automatik menganggap bahawa mereka juga akan menjadi pemimpin yang kuat. 

Kepimpinan dan prestasi tidak semestinya berjalan seiring. Berprestasi tinggi adalah penting untuk perniagaan anda, jadi anda perlu mencari cara untuk membenarkan mereka berkongsi dan mengembangkan kepakaran mereka di luar jawatan kepimpinan dan latihan formal jika anda ingin mengekalkannya.

Untuk membantu menjamin orang yang betul diletakkan dalam peranan yang sepatutnya, ambil langkah untuk memasukkan semakan potensi kepimpinan ke dalam proses pengambilan dalaman anda. Pembuat keputusan akan dipaksa untuk mempertimbangkan potensi seseorang dan bukannya sekadar pencapaiannya pada masa lalu dan kecekapan teknikal apabila timbul kemungkinan.

2. Mulakan pembangunan kepimpinan lebih awal

Kajian baru-baru ini mendapati bahawa 83 peratus organisasi mengatakan penting untuk membangunkan pemimpin di semua peringkat. Bagaimanapun, hanya 5 peratus telah melaksanakan sepenuhnya rancangan untuk berbuat demikian. 

Tetapkan pemimpin untuk berjaya dengan memberi mereka peluang untuk mengembangkan kemahiran mereka lebih awal apabila mereka beralih kepada peranan kepimpinan.

Pastikan mereka tahu perkara yang diharapkan daripada mereka dalam peranan baharu mereka dan tawarkan maklum balas dan arahan berterusan kepada mereka. Beritahu mereka sumber yang tersedia untuk mereka, termasuk panduan nasihat kepimpinan, dokumen bimbingan pengurus dan alatan lain yang serupa.

3. Cipta peluang bimbingan

Jurulatih yang baik harus menjadi pemimpin yang cemerlang. Maklum balas yang berkesan yang tepat pada masanya, khusus, relevan, kerap dan boleh diambil tindakan adalah komponen utama bimbingan. Pemimpin perlu memahami cara mengharungi garis sempit antara memberi maklum balas seperti ini dan pengurusan mikro.

Mewujudkan hubungan baik dengan ahli pasukan menjadikan peluang kejurulatihan lebih berkemungkinan. Apabila seseorang yang mereka percayai mengkritik mereka, orang ramai belajar dengan lebih berkesan dan lebih menerimanya.

Peluang kejurulatihan pekerja kerap dibentangkan melalui semakan prestasi. Mampu menghubungkan prestasi dan pembangunan adalah penting untuk menjadi pemimpin yang hebat. Ini memastikan perbincangan tetap ceria dan tertumpu pada perkara yang terbaik untuk organisasi dan pekerja.

Sebagai sebahagian daripada tugas tetap mereka, pemimpin harus mencari peluang untuk melatih ahli pasukan mereka. Jurulatih yang baik adalah prihatin, ingin tahu, menyokong, dan mendorong atlet mereka untuk mencari pendekatan yang berbeza.

4. Menyampaikan objektif peringkat atasan

C-suite mungkin menyedari matlamat jangka panjang perbadanan, tetapi untuk sebarang pelan strategik dilaksanakan dengan jayanya, maklumat tersebut mesti disampaikan kepada semua peringkat organisasi. Pemimpin yang hebat dapat menyampaikan inisiatif organisasi kepada semua peringkat supaya semua orang sedar bagaimana usaha individu mereka menyumbang kepada objektif keseluruhan.

Pengurus barisan hadapan harus dapat menjelaskan bagaimana matlamat prestasi individu mengikut keutamaan syarikat serta keperluan dan aspirasi pekerja untuk pertumbuhan peribadi. Ini mengelakkan sebarang kemungkinan jurang antara strategi dan pelaksanaan sebenar. 

Setiap orang lebih cenderung untuk terlibat apabila mereka memahami bagaimana tugas harian mereka sesuai dengan gambaran yang lebih besar.

Pemimpin Hebat Menjadikan Syarikat Lebih Kuat

Mungkin cara pemikiran baharu bagi syarikat anda untuk membangunkan bakat secara dalaman dan bukannya mengupah dari luar, tetapi kajian telah membuktikan bahawa berbuat demikian menjimatkan masa dan wang. Promosi dari dalam kerap menghasilkan prestasi yang lebih tinggi daripada pengambilan pekerja dari luar.

Malah organisasi yang paling berkuasa mengambil masa untuk membangun. Mencari dan memupuk pemimpin masa depan memerlukan masa, dan perniagaan yang melakukan usaha itu akan meraih ganjaran selain daripada sekadar mewujudkan rancangan penggantian. 

Pemimpin cemerlang meningkatkan budaya dan penglibatan, dua faktor yang akhirnya boleh meningkatkan keuntungan.

Catat Ulasan for " 4 Petua untuk Membangunkan Pemimpin Hebat"