Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pengetahuan Berjaya

Pengetahuan Berjaya

Mengapakah sesetengah orang dibayar gaji lebih tinggi daripada yang lain?

Adakah kerana mereka telah belajar dan mempunyai ijazah serta kelayakan di sebalik nama mereka? TIDAK !

Ia bukan tentang kelayakan formal atau pengetahuan yang dimiliki seseorang, tetapi mengenai kejayaan penerapan pengetahuan itu.

Setiap hari kita boleh memilih untuk meningkatkan asas pengetahuan kita melalui cara formal atau hanya dengan menjalani dan menyerap kehidupan.

Pengetahuan Berjaya ialah PILIHAN

Anda boleh memilih untuk mencipta pangkalan pengetahuan daripada pengembaraan harian anda dalam kehidupan, dan belajar serta berkembang daripada pengalaman anda, dan menggunakan pengetahuan itu pada kerjaya, kehidupan peribadi dan perhubungan anda.

Dengan kata lain, pangkalan pengetahuan anda yang semakin berjaya menjadikan anda lebih produktif.

Semakin produktif anda, semakin berjaya anda.

Apa yang menjadikan kejayaan?

Orang yang berjaya dicipta, bukan dilahirkan.

Orang yang berjaya menyedari dan menetapkan matlamat kejayaan mereka.

Orang yang berjaya berusaha ke arah matlamat kejayaan ini setiap hari, membina asas pengetahuan mereka dan berusaha ke arah impian kejayaan mereka.

Berikut ialah beberapa idea untuk anda mula berusaha untuk berusaha ke arah kejayaan anda sendiri dan memperoleh pengetahuan untuk membolehkan anda sampai ke sana!

Pertama, untuk berjaya, belajar untuk mengambil inisiatif. Inisiatif bermula dengan saya dan hanya saya yang boleh mengambil inisiatif. Pastikan anda bekerja lebih keras dan melakukan lebih daripada yang diminta oleh majikan anda, keluarga anda dan diri anda sendiri. Ini adalah permulaan kejayaan anda.

Luaskan fikiran anda. Untuk meningkatkan pengetahuan anda, mula belajar cara melihat isu daripada perspektif orang lain - majikan anda, pelanggan anda dan keluarga anda.

Pastikan anda menunjukkan integriti dalam semua perkara yang anda lakukan.

Kenal pasti tugas dan tanggungjawab yang meningkatkan nilai anda kepada orang di sekeliling anda.

Menjadi pakar dalam sesuatu perkara ini mestilah sesuatu yang anda minati atau minat.

Rangkaian dengan orang lain ini adalah cara yang sangat berkesan untuk meningkatkan pangkalan pengetahuan anda. Belajar daripada pakar lain dalam bidang mereka.

Untuk berjaya, anda perlu cekap. Orang yang berjaya tahu bagaimana untuk melakukan lebih banyak dalam masa yang singkat. Beratur!

Catat Ulasan for " Pengetahuan Berjaya"