Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jadilah Proaktif Untuk Berjaya dan Mempunyai Sikap Yang Betul Untuk Berjaya

waste-time

"Sikap yang sihat boleh menular tetapi jangan tunggu untuk menangkapnya daripada orang lain. Jadilah pembawa." Tanpa Nama

Walaupun mungkin mengambil masa untuk mempelajari cara mengenal pasti cara untuk mengelakkan halangan atau kegagalan, biasakan untuk menangani masalah sebelum ia timbul. Ini akan membantu anda mengelakkan pembaziran masa yang berharga di jalan anda menuju kejayaan.

Apabila berusaha untuk matlamat besar kejayaan, adalah penting untuk kekal bermotivasi. Cari pita inspirasi dan motivasi, seminar, buku, filem; apa sahaja yang anda mampu dapatkan. 

Apabila anda mula berasa sedikit kecewa dan ragu-ragu mula menyelinap masuk, beralih kepada alat motivasi ini untuk membantu anda terus berada di landasan yang betul. 

Mempunyai Sikap Berjaya

Meletakkan diri anda dalam sikap yang betul untuk berjaya harus berada di bahagian atas senarai anda. Kekal positif dan mengelilingi diri anda dengan rakan yang berkongsi sikap positif akan membantu anda berjaya. Jangan biarkan fikiran negatif masuk ke dalam fikiran anda. 

Hadiri seminar motivasi dan cari cara untuk menikmati kehidupan. Sikap yang baik akan membolehkan anda mengubah situasi buruk menjadi pengalaman pembelajaran. Anda pernah mendengar pepatah, "Gelas itu sama ada separuh penuh atau separuh kosong." Anda perlu mengamalkan sikap bahawa hidup ini separuh penuh – atau kaca itu terlalu besar! 

Hasilnya ialah anda akan berasa lebih baik, mempunyai lebih banyak tenaga, dan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya.

Oprah Winfrey mengalami banyak kesusahan semasa zaman kanak-kanaknya, namun dia menyatakan ...

"Sepanjang hidup saya, saya tahu saya dilahirkan untuk kebesaran."

Kehidupan Oprah melibatkan pencabulan, kemiskinan, dan pendidikan kolej yang tidak lengkap. Dia juga terpaksa menyelaraskan semula impian dan matlamatnya apabila dia terpaksa bertukar daripada pembawa berita kepada hos rancangan pagi. Negatif dan kesusahan tidak pernah menghalangnya dalam mengejar kebesaran.

"Sikap adalah lebih penting daripada masa lalu, daripada pendidikan, daripada wang, keadaan, dan apa yang orang lakukan atau katakan. Ia lebih penting daripada penampilan, bakat, atau kemahiran." Charles Swindoll

Catat Ulasan for " Jadilah Proaktif Untuk Berjaya dan Mempunyai Sikap Yang Betul Untuk Berjaya"