Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Terima Tanggungjawab Untuk Kejayaan Atau Kegagalan

tanggung-jawab

Anda perlu menerima tanggungjawab jika anda membuat keputusan yang salah atau salah, atau ketinggalan dalam rancangan kejayaan anda, terima bahawa itu adalah pilihan dan tanggungjawab anda untuk situasi tersebut. 

Jika anda telah menetapkan beberapa matlamat kejayaan yang kukuh yang perlu dicapai untuk anda melangkah ke langkah seterusnya tetapi anda penat bekerja keras dan mengambil sedikit masa untuk bermain, terimalah tanggungjawab anda, dan anda boleh memutuskan sama ada untuk terus terganggu, atau fokus semula pada matlamat kejayaan anda.

Jika bulan berlalu dan anda jauh ketinggalan dari jadual, sedar bahawa ia adalah salah anda dan bahawa kelewatan ini boleh menutup beberapa pintu peluang, menjejaskan kejayaan muktamad anda.

Siapa yang patut dipersalahkan? Tiada Alasan

Ramai pelakon terkenal, artis muzik, pencipta, dsb., menghadapi cabaran istimewa daripada ketidakupayaan pembelajaran kepada ketidakupayaan fizikal. Setiap orang ini telah menerima tanggungjawab untuk kedudukan mereka, dan mengatasi keadaan mereka tanpa merungut

Ambil Beethoven sebagai contoh menjadi pekak namun dia terus menjadi salah seorang komposer terhebat di dunia atau Joni Erickson yang lumpuh dari leher ke bawah namun dia belajar melukis dengan mulutnya. Hari ini, lukisannya terkenal di seluruh dunia dan bernilai berjuta-juta.

Jika anda berhadapan dengan cabaran khas anda sendiri, walaupun anda mungkin perlu menyesuaikan perkara dari semasa ke semasa, jangan gunakan alasan. Jika anda mahukan kejayaan yang teruk, ada jalannya!

Tiada Pintasan

Klise lama menyatakan, "Apa-apa yang patut dilakukan adalah berbaloi untuk dilakukan dengan baik." Ini sepatutnya menjadi moto anda. Apabila anda ingin berjaya, anda tidak mampu untuk mengambil jalan pintas. 

Mengambil jalan pintas membawa kepada ketidaksempurnaan dan ketidakcukupan. Dalam perjalanan anda menuju kejayaan, sentiasa berusaha untuk yang terbaik, walaupun ia memerlukan sedikit masa dan usaha.

Kejayaan memerlukan kesabaran dan banyak kerja keras.

Jangan Abaikan Faktor Kejayaan

Terutama apabila perkara kecil dan nampaknya tidak memberi kesan besar kepada gambaran besar, anda perlu memastikan anda mengikuti dan menyelesaikan tugasan anda.

Perkara-perkara kecil itu dengan cepat boleh menambah kekacauan besar jika tidak dijaga dengan cara yang tepat pada masanya dan cekap.

Jangan sekali-kali menundukkan kepala anda. Pegang tinggi-tinggi. Pandang dunia tepat di mata. – Helen Keller

Tanggungjawab Kejayaan

Anda dan anda sendiri bertanggungjawab untuk kejayaan anda. Walaupun anda akan mendapat bantuan dalam banyak keadaan, perkara utama ialah anda bertanggungjawab.

Anda perlu dikelilingi oleh orang yang betul, bekerja dengan pelabur yang betul, dan meneruskan kejayaan anda dengan cara yang betul.

Andalah yang akan membuat pilihan tentang kejayaan anda sendiri dan oleh itu, tanggungjawab anda untuk membuat pilihan yang tepat. Dalam erti kata lain, keinginan anda untuk berjaya mesti sentiasa lebih besar daripada sebarang halangan yang menghalang anda.

Bersikap Terbuka untuk Penambahbaikan

Kadangkala, orang terbiasa berfikir bahawa mereka mempunyai jawapan yang diperlukan.

Anda perlu menerima bahawa anda tidak mempunyai semua jawapan dan yang lebih penting, terbuka kepada cadangan daripada orang lain. Itu tidak bermakna anda perlu bersetuju atau mengikuti cadangan tersebut, tetapi ia bermakna untuk mendengar.

Anda tidak pernah tahu bila seseorang akan mempunyai idea yang akan menjadikan perkara lebih mudah dan lebih berfungsi, akhirnya membantu anda mencapai matlamat anda dengan lebih cekap

Naikkan Piawaian Anda

Anda mungkin fikir anda sedang berusaha keras dan anda mungkin melakukannya. Cuba naikkan sedikit sahaja.

Sentiasa mengharapkan yang terbaik daripada diri sendiri. Jangan menyalahkan diri sendiri jika anda tidak selalu mencapai 100% tetapi meningkatkan standard anda dan berusaha untuk lebih. Ingat, kejayaan bermakna anda mencapai matlamat 100% anda - anda boleh melakukannya!

Catat Ulasan for " Terima Tanggungjawab Untuk Kejayaan Atau Kegagalan"