Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Cara Menarik Tenaga Positif

10 Cara Menarik Tenaga Positif

Emosi dan keadaan mental minda berkait rapat dengan tenaga. Sejati dengan kehidupan, anda lebih mudah mendapatkan tenaga positif apabila anda berdamai dengan diri sendiri. Apabila anda membariskan kedua-duanya dalam simetri yang tepat, menciptanya adalah mudah. 

Kekalkan perspektif yang jelas, berpegang teguh pada iman anda, dan tumpukan pada aspek positif dalam hidup anda. Lepaskan dendam dan penyesalan, dan jangkakan keadaan dan hasil yang menguntungkan.

Buat pilihan untuk mengelakkan tekanan dan sensasi yang tidak menyenangkan yang ditimbulkan oleh tenaga negatif, daya tahan dan kekecewaan. Gunakan sifat-sifat menakjubkan anda, seperti semangat, tenaga, kreativiti, dan penghargaan, untuk kelebihan anda sendiri supaya anda boleh secara konsisten terperangkap dalam kepompong tenaga positif.

10 Cara Menarik Tenaga Positif, iaitu:

1. Mulakan hari anda dengan meditasi

Salah satu kaedah paling berkesan untuk menjana dan menarik tenaga positif ialah meditasi. Untuk menyelaraskan badan, minda, dan jiwa kita dalam harmoni yang sempurna dengan alam semula jadi pada tahap terbaik, ia merangsang deria. 

Cari kawasan yang sunyi untuk diri sendiri, duduk dalam kedudukan yang selesa, tutup mata anda, dan biarkan fikiran anda melayang. Senaman dalam pernafasan boleh membantu dengan ini.

Anda boleh belajar untuk menutup semua pemikiran lain dalam fikiran anda dengan memfokuskan pada satu item, seperti mantra universal Om. Memulakan setiap hari dengan meditasi boleh membantu anda mempertajam fokus anda supaya anda boleh menumpukan perhatian dengan mudah pada perkara positif dan menutup fikiran negatif.

2. Fokus pada kepositifan

Strategi mudah menjadikannya mudah untuk menukar pemikiran negatif kepada yang produktif. Beri perhatian, ambil perhatian, dan fokus pada perkara yang baik dalam hidup. 

Jika perlu, ubah pandangan anda dan berusaha untuk berfikir secara positif untuk menarik tenaga positif. Cari strategi mudah untuk meningkatkan mood anda. Lagu yang akan menaikkan semangat dan meningkatkan mood anda harus dimainkan.

Hidupkan saluran televisyen yang akan menyerlahkan semua aspek positif kehidupan. Oleh kerana kebahagiaan menular, kelilingi diri anda dengan mereka yang berkongsi kepercayaan anda tentang kuasanya. 

Ingat bahawa cara anda memulakan setiap hari adalah terpulang kepada anda. Anda mempunyai keupayaan untuk menyebarkan keyakinan, jadi lakukannya dengan keyakinan semula jadi untuk menyokong anda sepanjang hari.

3. Belajar untuk melepaskan

Belajar untuk melepaskan adalah untuk faedah anda sendiri kerana ia akan menarik tenaga positif. Menahan dendam akan menarik anda ke dalam lautan negatif manakala sebaik sahaja anda melepaskan anda membebaskan diri anda daripada cengkaman emosi dan mengisi fikiran anda dengan perasaan positif dan tenang. Berikan fikiran anda dengan perasaan yang baik dan uruskan ruang peribadi anda dengan minda yang santai.

Jangan biarkan tekanan, perasaan tidak enak, dendam atau tanggapan buruk merosakkan hari anda. Sebaik sahaja anda belajar untuk mengakui dan melepaskan perkara yang tidak penting, anda akan dapat mewujudkan zon santai dan damai yang akan penuh dengan aura positif.

4. Amalkan pengampunan segera

Doktor yang cerdik akan menasihati anda untuk mengelak daripada membiarkan luka anda bernanah. Begitu juga, elakkan membiarkan tubuh anda menjadi kediaman kekal kebencian dan kekecewaan anda. 

Jika anda ingin menarik tenaga positif, anda mesti menjadikan pemaaf yang cepat sebagai tabiat harian. Sepanjang hari, anda akan bertemu dengan ramai orang yang akan membahayakan anda dalam beberapa cara.

Pada penghujung hari, anda akan diatasi oleh tenaga negatif jika anda membiarkannya memberi kesan kepada anda. Terima dan sedar bahawa anda tidak boleh menggembirakan semua orang, dan kemudian pilih untuk memaafkan kesalahan mereka. Ini akan membantu anda melihat sesuatu dengan lebih baik dan membantu anda mengubah perspektif anda sendiri menjadi lebih baik.

5. Fikirkan tentang masa kini dan bukan masa depan

Penerimaan adalah kunci kepada masa depan yang lebih baik. Hadapi setiap situasi dengan fikiran yang santai dan cuba cari penyelesaian yang berdaya maju dan bukannya tertekan mengenainya. 

Anda harus mengintip masa lalu anda dan menimba pengalaman daripadanya untuk menangani situasi semasa dengan tekun. Berhenti memikirkan masa depan dan mula menumpukan perhatian pada masa kini untuk menarik tenaga positif.

Ingatlah masa kini yang boleh anda ubah, bukan masa lalu dan tidak pasti masa depan yang anda tidak mempunyai pengetahuan. Bersantai dan mula menumpukan perhatian pada perkara-perkara di mana anda boleh membuat perubahan yang mungkin. 

Mula berminat dengan perkara yang berlaku pada masa ini dalam hidup anda dan cuba menjadikannya lebih bermanfaat. Gunakan tenaga positif sebagai penggalak untuk mengawal mood anda supaya anda boleh memberi dorongan ke arah yang betul.

6. Layan semua orang seperti anda sendiri

Kita sebagai manusia memerlukan kasih sayang, belas kasihan, dan rasa hormat orang lain untuk terus hidup. Periksa persekitaran anda untuk melihat sama ada anda melayan orang dengan rasa hormat yang sama seperti yang anda minta daripada mereka. Hidup adalah permainan memberi dan menerima.

Lepaskan dendam anda dan mula sebarkan tenaga hebat anda. Oleh itu, berusaha untuk berhenti daripada permainan menyalahkan dan ubah tingkah laku anda untuk membolehkan positif ke dalam hidup anda. Perlu diingat bahawa apabila anda mengkritik orang lain, anda memberi mereka kuasa yang tidak wajar ke atas anda.

7. Cuba untuk mencari kebahagiaan

happiness

Jangan sekali-kali memberikan orang lain kuasa atas kebahagiaan anda. Hargai diri dalaman anda untuk menarik tenaga positif. Luangkan masa untuk perkara yang menggembirakan anda dan kelihatan bermakna kepada anda. 

Ingat perkara mudah boleh mendatangkan kepuasan dan kegembiraan dalam hidup. Kelilingi diri anda dengan orang yang percaya dalam menjalani kehidupan sepenuhnya. Bersyukurlah untuk segala-galanya dalam hidup dan hitunglah rezekimu.

Ya, anda juga pernah melalui kekecewaan, perjuangan, jatuh bangun dalam hidup tetapi ia menjadikan anda seorang yang lebih kuat. Berhenti bimbang tanpa perlu untuk perkara yang anda tidak boleh ubah, sebaliknya isi badan, jiwa dan minda anda dengan saat-saat yang baik dan perasaan gembira.

8. Visualisasikan kehidupan yang damai

Tenaga positif boleh ditarik dengan mudah dengan menggunakan visualisasi. Bersikap optimis dalam pendekatan anda dan berusaha untuk membersihkan ruang anda daripada apa-apa yang tidak menguntungkan. 

Luangkan semua tenaga mental anda untuk membayangkan persekitaran yang tenang dan kehidupan yang bahagia. Perlu diingat bahawa baik dan buruk hanyalah konsep, dan anda boleh memilih apa sahaja yang anda suka. 

Elakkan cuba mengawal apa-apa; sebaliknya, berehat, lepaskan kebimbangan, dan bayangkan memberikan diri anda tenaga yang baik.

9. Lakukan perbuatan baik

Apabila anda memberikan sesuatu dari lubuk hati anda, anda merasakan pencapaian yang tidak boleh diperolehi daripada perkara lain di dunia ini. Berbuat baik kepada orang lain untuk menarik tenaga positif.

Anda tidak perlu membelanjakan wang untuk kebaikan. Kadang-kadang perkataan dan tindakan jauh lebih baik daripada perkara kewangan. Wanita tua yang bergelut untuk menyeberang jalan akan memberi anda banyak berkat apabila anda secara automatik memegang tangannya dan membantunya dalam usahanya. 

Ini adalah perkara yang sangat kecil untuk anda tetapi akan meninggalkan kesan yang berkekalan di fikiran anda apabila dia tersenyum lebar dan mengucapkan terima kasih.

Melakukan perbuatan baik yang serupa memberikan semangat kepada jiwa kita dan meningkatkan nilai diri kita.

10. Selaraskan diri anda dengan alam semula jadi

Faedah berada di luar termasuk mengurangkan tekanan, deria yang lebih baik, dan ingatan yang lebih baik. Dengan menyuburkan dalaman anda dengan alam semula jadi, anda boleh menarik tenaga positif dengan cara yang paling mudah dan paling berkesan. 

Luangkan sedikit masa untuk berdiam diri dan tinjau persekitaran anda. Anda mungkin lebih mudah mengalami alam semula jadi yang terbaik apabila hati dan intelek anda terbuka.

Anda dipeluk oleh dan dikelilingi oleh rasa kepuasan dan ketenangan. Segala-galanya di sekeliling anda—matahari, angin, bunga, udara—akan bekerjasama untuk menyeimbangkan anda, yang akan ditunjukkan dalam senyuman dan tingkah laku anda. 

Dengan menambah beberapa tumbuhan dalaman, dan juga tumbuhan berbunga jika anda mempunyai balkoni atau ruang, anda boleh membawa bahagian luar ke dalam.

Catat Ulasan for " 10 Cara Menarik Tenaga Positif"