Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dapatkan Bermotivasi oleh Matlamat Peribadi

Dapatkan Bermotivasi oleh Matlamat Peribadi

Motivasi adalah penting untuk semua orang, dan itu boleh datang dari tempat yang berbeza. Sesetengah orang yang bertuah lebih bermotivasi. Ini bermakna anda boleh melihat secara objektif kehidupan mereka dan melihat dengan tepat apa yang mereka mahu dan apa yang mereka mahu daripadanya.

Orang ini adalah senarai perkara yang mereka mahu berlaku dalam jangka pendek dan panjang dan komited masa mereka untuk mencapai perkara ini dan tidak sentiasa dibenarkan oleh satu pertiga. Sebab ketiga mungkin kuasa positif. 

Contohnya ialah pengurus yang cuba memotivasikan sesuatu yang baharu, menambah kursus dengan janji kenaikan pangkat, anda belajar bagaimana untuk berjaya dalam usaha mereka.

Jadi mengapa kuasa motivasi begitu penting? Jika seseorang tidak melakukannya, maka mereka biasanya didorong oleh perasaan yang ditindas, merajuk dan memberi ganjaran. Ini juga boleh membawa kepada gangguan yang lebih serius seperti kemurungan. 

Tiada sebab orang boleh kelihatan membosankan dan sia-sia serta bersemangat. Saya jelas sangat tidak berpuas hati dengan kehidupan sehariannya yang boleh menyebabkan kerosakan serius kepada kerja dan kehidupan peribadi anda. 

Satu sebab penting bukanlah sebab untuk seseorang merasakan kekurangan matlamat peribadi. Jika seseorang menginginkan sesuatu, maka pergilah bekerja untuknya.

Saya pernah bertemu dengan seorang lelaki yang bekerja sebagai tukang cuci di lapangan terbang. Apabila kerja akan menghabiskan masa bermain permainan video dan minum dengan rakan-rakan. 

Dia tidak kelihatan sangat tidak gembira, pernah putus asa dan mengaku telah kehilangan, terharu dan bosan dengan hidupnya. Ditanya apakah kehidupannya akan berubah menjadi lebih baik, ia disertakan dengan senarai perkara seperti pekerjaan baharu dan kereta baharu. 

Sejak meninggalkan sekolah dengan sedikit kelayakan, dia tidak mengawal kehidupannya atau kaedahnya untuk mencapai matlamat yang saya ada. Kami bermula kecil, dan senarai itu dipecahkan kepada bahagian yang boleh diurus. Dia mula belajar sambilan, membawa kepada kesimpulan. Saya membantunya dengan resume dan kemahiran mencari kerja. 

Dia melakukannya melalui anak tangga pertama dan bekerja dengan cara yang merangsang dan memberi ganjaran. Penampilan dan tingkah lakunya secara mendadak dipengaruhi oleh matlamat peribadi dan motivasi untuk bekerja dengan mereka semakin bertambah baik.

Salah satu langkah pertama, oleh itu, adalah untuk memotivasi dengan menetapkan matlamat peribadi. Lihatlah semua aspek kehidupan mereka dan nilailah secara objektif. Putuskan kehidupan anda di tempat kerja dan di rumah, sebagai contoh, dan lihat penambahbaikan dan perubahan kepada bidang yang sangat berbeza ini. 

Pertimbangkan positif dan negatif. Apa yang membuat anda gembira dan apa yang membuat anda tidak gembira? Apabila ada aspek kehidupan anda yang memenuhi anda dengan kegembiraan, mungkin objektifnya lebih daripada rakaman ini.

Berhati-hati untuk tidak mengelirukan matlamat peribadi dengan impian yang tidak realistik? Ini hanya akan menghilangkan motivasi anda, kerana ia memerlukan terlalu banyak mementingkan diri sendiri. 

Jika anda bekerja di kedai roti, 1 September adalah matlamat peribadi anda untuk tidak menjadi Perdana Menteri! Jangan letakkan terlalu banyak matlamat peribadi sehingga anda mula berasa tertekan sebelum ini. 

Mulakan peperiksaan dengan dua atau tiga perkara yang anda lihat dan bagaimana untuk mencapainya. Mungkin perlu untuk mewujudkan beberapa objektif jangka pendek dan jangka panjang.

Sebahagian daripada kaedah ini ialah mereka bermotivasi untuk mempercayai bahawa anda mempunyai keupayaan, kehidupannya menjadi lebih baik dan mencapai matlamat peribadi untuk perubahan yang dirancang. 

Jika anda tidak tahu di mana untuk bermula selepas rehat dan untuk membantu mencari masalah. Minta nasihat orang lain tentang penyelidikan di Internet dan lihat orang lain yang telah mencapai sesuatu. Bagaimana untuk mencapai matlamat anda?

Terdapat beberapa organisasi profesional untuk mendapatkan bantuan. Jika matlamat anda adalah untuk mencipta pekerjaan baharu, lihat kemahiran anda dan mulakan dengan tugas mudah menulis resume anda. Sila isi maklumat asas dan penyelidikan tentang gaya berbeza CV dan nasihat di Internet. 

Jika anda menggunakan perasaan bahawa anda memerlukan syarikat profesional untuk membantu mereka, walaupun banyak tapak pekerjaan menawarkan bantuan percuma untuk tugasan ini dilakukan. Lihatlah penyelesaian praktikal untuk mencapai matlamat dan tarikh akhir mereka, termasuk untuk tugasan. 

Tidak masuk akal untuk mencetak senarai yang tersangkut pada peti sejuk dengan sekeping keju dan magnet mengeluh nostalgia setiap kali saya meninggalkan susu!

Untuk mendapatkan rasa kepuasan, lebih baik bermotivasi, daripada menunggu orang atau acara lain untuk memotivasikan mereka. Cara paling mudah untuk bermotivasi untuk menetapkan matlamat peribadi. 

Adalah penting untuk menyedari bahawa motivasi tidak datang daripada ganjaran, tetapi peluang untuk membayar apa yang telah dicadangkan. Selalunya berlaku bahawa jika anda mencapai beberapa matlamat peribadi, semuanya membawa kepada yang lebih baik dan akan bermotivasi untuk meneruskan kewujudan.

Catat Ulasan for " Dapatkan Bermotivasi oleh Matlamat Peribadi"