Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mengambil Tanggungjawab

responsibility
credit:instagram@bona_gusnov

Kunci kebahagiaan adalah mengambil tanggungjawab penuh untuk kita dan kehidupan kita.

Saya telah bekerja dengan ramai pelanggan yang pernah mengalami penderaan dalam satu bentuk atau yang lain dalam kehidupan mereka dan terdapat 2 faktor biasa yang mereka alami: mereka semua mempunyai rasa marah, dikaitkan dengan rasa tidak berdaya, dan mereka berjuang untuk bertanggungjawab sepenuhnya dan gembira.

Ok, sekarang saya mendengar beberapa orang yang mungkin berkata:" Mereka tidak bertanggungjawab untuk hidup mereka", atau "Mereka hanya mengasihani diri sendiri".

Tidak, tidak, tidak, saya tidak bersetuju dengan itu, saya tidak akan pernah menerima orang menyalahkan orang lain.

Selalu ada sebab mengapa orang melakukan sesuatu, dan dalam pengalaman saya kadang-kadang orang tidak dapat memikul tanggungjawab atau mereka tidak tahu apa sebenarnya tanggungjawab.

Ok, jadi apa itu tanggungjawab?

Ia bukanlah sesuatu yang berat di bahu kita; ia sangat mudah dan sangat memberi kuasa.

Ia mengambil kembali kuasa kita untuk membuat pilihan untuk segala-galanya dalam hidup kita.

Ia adalah mengakui bahawa kita telah mencipta segala-galanya dalam hidup kita melalui pilihan, sama ada yang sedar atau tidak sedar; dan juga tidak membuat pilihan adalah pilihan itu sendiri, jadi kami telah benar-benar mencipta segala-galanya.

Maksudnya, jika kita telah mencipta segala-galanya, kita boleh mengubah segala-galanya, jika kita mahu.

Contoh, jika saya marah, saya boleh katakan: "Saya telah mencipta kemarahan ini, jadi saya boleh mengubahnya."

Seberapa memperkasakan itu?

Mengambil tanggungjawab juga adalah mengakui tingkah laku masa lalu atau sekarang, dengan sangat mudah, dan memutuskan perkara yang perlu dilakukan terhadapnya.

Jadi, mengambil tanggungjawab ialah: memutuskan perkara yang kita lakukan dalam hidup kita dan dengan diri kita sendiri, mengatur kehidupan kita, memutuskan perkara yang kita mahu, teruja dalam mencipta kehidupan kita.

Mengetahui bahawa kita boleh mengendalikan apa sahaja yang kita hadapi, dan ini menunjukkan tahap harga diri yang tinggi. Mengetahui bahawa kita perlu menghormati diri kita terlebih dahulu. mengetahui bahawa kita juga perlu melindungi diri kita sedikit

Dan juga bagaimana dengan berbangga dengan tanggungjawab penuh dan berterima kasih kepada diri sendiri kerana telah mengambil tanggungjawab sepenuhnya?

Ini akan membantu anda berasa baik dan terus bertanggungjawab.

Khususnya bagi orang yang pernah mengalami penderaan, cara untuk melepaskan kemarahan dan bertanggungjawab adalah dengan membangunkan kepercayaan yang mengatakan: "Tidak kira bagaimana orang lain, mereka berada di luar saya, saya mengatur dan menjalani hidup saya dan menikmatinya.”

Oleh itu, mengambil tanggungjawab adalah seperti memiliki diri kita sendiri dan kehidupan kita, tetapi lebih, ia adalah keupayaan tindak balas, ia adalah kapasiti untuk bertindak balas terhadap apa sahaja yang kita hadapi dalam hidup kita.

Maksudnya kita mempunyai kapasiti untuk memilih cara kita bertindak balas terhadap peristiwa, situasi, orang, kita mempunyai kuasa itu.

Dan bagaimana kita melakukannya?

Kita boleh memilih makna yang kita berikan kepada peristiwa, situasi, orang, kita boleh memilih makna yang memberi kuasa, yang membolehkan kita bergerak ke hadapan dan berkembang.

Dan kita boleh memilih cara kita bercakap dengan diri kita sendiri; kita boleh memilih cara kita berkomunikasi dengan diri kita sendiri, kerana keupayaan tindak balas peribadi juga begitu.

Bagaimana anda memilih untuk bercakap dengan diri sendiri? 

Catat Ulasan for " Cara Mengambil Tanggungjawab "