Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Terapi Kognitif-Tingkah Laku dan Pengurusan Kemarahan

Terapi Kognitif-Tingkah Laku dan Pengurusan Kemarahan

CBT ialah gabungan dua psikoterapi, psikoterapi kognitif-tingkah laku dan orang tua atau behaviorisme. Terapi kognitif amat berguna untuk mengawal kemarahan.

Terapi kognitif ialah rawatan fikiran … Hasilnya hanyalah pemikiran. Asas terapi kognitif ialah pemikiran, perasaan yang dijana, supaya emosi kita adalah hasil pemikiran kita. Perasaan tentang sebab tingkah laku behaviorisme digabungkan dengan baik dengan terapi kognitif.

Idea yang mencipta rasa mencipta tingkah laku atau tindakan. Ini bermakna perubahan dalam pemikiran kita, kita mengubah perasaan kita pada tindakan kita. Tingkah laku atau aktiviti hingga kemarahan mahu memotong, secara fizikal atau lisan. Selepas tindakan itu, emosi yang anda bayar. Masalahnya, bagaimanapun, tidak tahu akibatnya.

Dari mana datangnya kemarahan?

Kemarahan boleh timbul jika anda mempunyai pemikiran yang kelihatan tidak adil, tidak adil atau melanggar peraturan peribadi. Sebagai alternatif, seseorang mungkin berfikir bahawa itu adalah ancaman kepada harga diri mereka. 

Kemudian anda juga mahu skor dan mogok. Satu lagi punca kemarahan dan kekecewaan membina dan apabila berdasarkan titik letupan.

Faktor biasa dalam pemikiran "kemarahan panas adalah perkataan" sepatutnya. “Orang lain untuk melakukan atau telah melakukan sesuatu. Ini sangat logik. Orang lain mempunyai tujuannya sendiri" dan untuk mengikuti mereka, tidak tahu Apa itu "ia"! 

Juga termasuk pemikiran untuk menghangatkan dunia, "Dunia mesti ada!" Nah, anda di sini untuk kalah! World telah berada di sini sebelum ini dan melakukan apa yang dia mahu.

Jadi apa yang boleh saya lakukan untuk marah?

Pertama, anda mesti faham bahawa semua orang kecewa. Socrates dengan jelas berkata di hadapan ribuan tahun yang lalu bahawa "sehingga orang baik marah." Apa yang lebih penting, seperti yang anda katakan. 

Sesetengah orang agresif dan memotong, ada yang pasif dan "menelan", dan ada yang tegas dan menanganinya. Dua pilihan pertama mempunyai akibat negatif, dan ia mempunyai kesan positif.

Jika terdapat perkara atau situasi yang berkaitan dengan amalan yang kerap disyorkan untuk latihan mental. Kerjakan dalam fikiran anda tentang cara terbaik untuk menangani keadaan terlebih dahulu, kerana jika fikiran anda berada dalam mod marah, sangat sukar untuk memikirkan penyelesaian yang baik.

Dalam keadaan tanpa masa untuk merancang, adalah, jika boleh, cadangan pertamanya adalah untuk berjalan. Selepas beberapa minit dan kemudian hadapi keadaan dengan tenang.

Salah satu cara terbaik untuk menguruskan kemarahan ialah berfikir! Kemarahannya akan melakukan perbuatan tidak rasional yang memberikan perasaan yang baik pada masa ini, tetapi apabila anda mula berfikir, barulah anda boleh menggantikan rabies. Anda perlu bertindak cepat, seolah-olah kemarahan itu boleh menjadi sangat sukar untuk dilepaskan.

Fikirkan anda boleh mengikut pelan ini berfikir

Satu – Foto enam orang di sekeliling meja. Kemudian seseorang berkata sesuatu, dan seseorang menjadi gila! Namun, ada yang ketawa, ada yang mengangkat bahu, yang lain memalukan, dan sebagainya. 

Kemarahan itu ada dalam diri anda, tiada siapa yang membuat anda marah, selamatkan diri anda dan fikiran anda. Mahu seseorang mempunyai kuasa ke atas anda, dan memutuskan apabila anda marah?

Dua - Tanya sama ada ia membantu anda bimbang? Nah, tidak selalunya. Aplikasi ini akan membantu anda berfikir tentang akibat kemarahan anda. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kadangkala letupan kemarahan terkawal sangat berguna untuk menjelaskan keadaan tetapi sangat jarang berlaku.

Tiga - sila pergi ke orang lain. Anda patut risau, kenapa? Adakah itu disengajakan? Jika anda perasan, ia tidak disengajakan, itu membantu untuk menenangkan. Jika anda mendapati anda cuba untuk angin, maka ketahui sebabnya. Jika anda memahami apa yang berlaku di kepala, maka kemarahan itu hilang.

Kesimpulan

Kemarahan adalah salah satu ciri emosi yang kita semua kongsi. Terapi kognitif-tingkah laku membantu dalam pengurusan emosi. CBT ialah satu set kemahiran dan pengetahuan, sesiapa sahaja boleh belajar. Setelah dipelajari, ia boleh membantu anda dalam hidup anda.

Catat Ulasan for " Terapi Kognitif-Tingkah Laku dan Pengurusan Kemarahan"