Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Untuk Meminta Kenaikan Pangkat? 10 Cara Meminta Kenaikan Pangkat

job-promotion

Jangan menganggap bahawa, seperti bonus, anda sentiasa layak untuk kenaikan pangkat. Dalam dunia hari ini, realiti berbeza secara drastik berbanding dahulu. Beberapa pengurus tidak sabar-sabar untuk memberikan kenaikan pangkat kepada pekerja mereka dalam jangka masa yang boleh diterima.

Sebaliknya, mereka menunggu salah seorang pekerja mereka membangkitkan isu itu sebelum cuba memikirkan penyelesaian. Meminta kenaikan pangkat adalah situasi sukar yang, jika dikendalikan secara tidak wajar, boleh menjadi tidak menyenangkan. 

Berbangga dengan pencapaian anda dan siapa anda kerana ia memerlukan kesedaran diri sebelum anda boleh membuat kesan kepada orang lain.

Matlamat utama setiap pekerja adalah untuk mencapai kedudukan tertinggi yang mungkin, yang boleh dicapai melalui kemajuan kerjaya tetap.

1) Buat kerja rumah anda

Anda harus meneliti syarikat sebelum meminta kenaikan pangkat. Adakah pekerjaan yang anda inginkan tersedia sekarang atau adakah dalam masa terdekat? Pergi bercakap dengan lelaki yang memegang jawatan itu sekarang, tetapi pastikan dia akan meninggalkannya tidak lama lagi. 

Jika dia terkenal, anda boleh mendapatkan bantuannya dalam memenuhi matlamat anda kerana anda mungkin mendapat manfaat daripada nasihatnya.

Mengetahui cara orang lain telah berjaya mencapai kenaikan pangkat di tempat kerja anda akan membantu anda melakukan kajian mendalam dan membangunkan pelan permainan yang boleh dilaksanakan. Menjadi teratur lebih awal adalah tanda pekerja yang matang, cekap, dan keseronokan anda akan membantu anda semasa berurusan dengan pengurus anda.

2) Bina kes anda

Memandangkan anda telah memilih pelan tindakan anda, tiba masanya untuk membentangkan kes anda. Anda tidak boleh meminta kenaikan pangkat secara rawak kerana ia memerlukan pemikiran yang teliti dan rancangan yang berkesan jika anda mahukan ia berjaya sepenuhnya.

Anda mesti menyusun senarai pencapaian anda dengan teliti sejak menerima promosi terkini anda. Adalah penting untuk mencatat butiran yang berkaitan seperti bilangan projek yang telah anda uruskan sendiri serta dalam satu pasukan, kadar kejayaan anda dan sama ada firma anda telah mendapat keuntungan daripada kerja anda. 

Jadilah deskriptif dan tarik perhatian kepada kemahiran dan kebolehan anda yang menonjol. Sentiasa berusaha untuk merekodkan seberapa banyak butiran dan fakta yang anda boleh secara bertulis kerana perkataan bertulis membawa lebih berat daripada yang diucapkan.

3) Tunjukkan kualiti kepimpinan anda

Sebelum menjadualkan mesyuarat, anda boleh mengemukakan kes anda secara beransur-ansur dalam satu tempoh masa. Etika kerja yang kukuh dikagumi oleh semua orang, bekerja dengannya dan bergaul dengan setiap pekerja daripada junior, rakan sekerja hinggalah ke atasan.

Pihak atasan sentiasa memerhatikan orang yang mempunyai kualiti kepimpinan menunjukkan sifat anda kepada mereka dengan menunjukkan kekuatan anda. Konsisten dalam usaha anda. 

Tawarkan motivasi kepada rakan sekerja, ambil mantel kepimpinan dengan mudah, tawarkan cadangan yang berdaya maju yang akan memberi manfaat kepada pasukan dan akhirnya syarikat dan menguruskan sebarang situasi yang sukar dengan penuh percaya diri tanpa melibatkan orang yang paling tinggi di dalamnya.

4) Tunjukkan tiada apa yang berada di luar jangkauan anda

Cipta senario sempurna anda sendiri untuk menunjukkan bahawa tiada yang mustahil. Mula meminta tugas baru, dan kemudian buktikan kepada mereka bahawa anda mampu mengendalikannya sambil mengekalkan ketenangan biasa anda. 

Jangan ambil terlalu banyak pada mulanya; ia harus menjadi proses progresif di mana anda mengambil satu tugas pada satu masa supaya anda secara semula jadi boleh menyesuaikan diri dengan peranan anda.

Ya, semuanya adalah hipotesis, dan anda boleh berakhir dengan semua tugas tetapi tiada kenaikan pangkat. Digalakkan kerana tidak ada dalam dunia ini yang sia-sia, termasuk usaha anda. Walaupun pihak atasan tidak mengiktiraf usaha anda, mereka menyedarinya, itu adalah lebih daripada cukup, dan apabila tiba masanya, anda boleh meraih faedah daripada kerja gigih anda.

5) Bersikap positif dan cool

Pekerja yang mengekalkan ketenangan mereka di bawah tekanan dipandang tinggi dalam sesebuah organisasi. Semua orang memandang mereka sebagai contoh teladan.

Jadilah orang itu sambil mengekalkan keyakinan dan ketenangan anda. Sebelum anda meminta kenaikan pangkat, mula kukuhkan kedudukan anda dengan bersikap positif. 

Pastikan pelanggan dan rakan sekerja anda gembira, penuhi tarikh akhir, selesaikan tugas, ambil bahagian secara bijak dalam mesyuarat, buat cadangan yang baik dan tunjukkan keupayaan anda untuk memikul tanggungjawab baharu dengan mudah.

6) Masa

Tidak akan pernah ada apa yang dipanggil masa yang sesuai untuk temuduga dengan bos. Tidak kira berapa banyak anda mencuba perbincangan ini akan menjadi agak janggal untuk anda berdua. Hanya kumpulkan fakta anda dan teruskan keputusan anda untuk meminta kenaikan pangkat dan anda akan mendapati masa yang sesuai dalam fikiran anda.

Masa terbaik untuk mesyuarat adalah jelas selepas semakan kerja anda kerana ia akan menyerlahkan semua pencapaian dan pencapaian anda untuk dilihat oleh dunia. Anda boleh merebut peluang ini untuk bercakap terus terang tentang promosi anda dan mendapatkan gambaran umum tentang perkara yang akan datang.

Jika anda melihat bahawa pekerja lain dalam syarikat anda sedang menaiki tangga atau meninggalkan syarikat maka kedua-dua situasi boleh membuktikan bermanfaat untuk anda. Jangan tunggu masa yang sesuai terlalu lama kerana anda sendiri mungkin hilang semangat dan tidak akan dapat mendekati bos anda untuk meminta kenaikan pangkat.

7) Minta mesyuarat

Tempat yang sesuai untuk mengendalikan perkara yang rumit dan berkaitan kerja adalah dalam konteks profesional. Jadualkan mesyuarat dengan penyelia anda setelah anda membuat keputusan untuk meminta kenaikan pangkat.

Adalah bagus jika anda juga menulis e-mel rasmi kepada bos anda untuk meminta mesyuarat dan memberitahunya bahawa anda ingin membincangkan prestasi dan kenaikan pangkat terlebih dahulu. Dia tidak sepatutnya terperangkap kerana itu akan menjadi buruk untuk anda. Adalah lebih baik untuk memberitahu dia lebih awal supaya dia boleh bersedia.

8) Persediaan untuk mesyuarat

Persediaan untuk mesyuarat adalah, sebenarnya, lebih penting daripada menubuhkan mesyuarat. Adalah penting untuk anda bersedia sepenuhnya untuk setiap kemungkinan. Pastikan resume anda dikemas kini dan simpan salinan berasingan untuk bos anda. Anda telah mencatatkan pencapaian anda, menyemak dan menyerlahkan perkara utama dengan peluru dan kata kunci.

Tambahkan kertas penyelidikan anda tentang pekerjaan yang serupa dan gaji serta profil pekerjaan yang berkaitan dengan pekerjaan anda. Sediakan pembentangan yang akan kelihatan terkini dan cekap serta akan menyerlahkan kapasiti profesional anda secara maksimum. Buat fail berasingan untuk bos anda dengan semua kertas kerja yang berkaitan sebelum anda meminta kenaikan pangkat.

9) Yakin

Yakin adalah penting untuk berjaya. Adalah penting untuk mempunyai keyakinan terhadap keupayaan anda sendiri dan kejayaan masa lalu. Bawa jaminan dan keyakinan diri ini bersama anda ke mesyuarat, kemudian balas setiap soalan dengan hormat dan tenang.

Tindakan anda mesti konsisten dengan tahap keberkesanan profesional anda, dan penyelia anda mesti kagum dengan kemahiran dan strategi anda sebelum memberikan apa yang anda mahukan. Mengekalkan bahasa badan dan pendekatan yang baik akan meninggalkan kesan yang berkekalan pada jiwa bos anda dan akan memberi kesan langsung kepada keputusan keseluruhan anda.

10) Susulan

Jika anda telah mendapat promosi, semuanya baik. Yakinkan bos anda bahawa anda akan meneruskan kerja yang hebat dan berterima kasih kepadanya secara peribadi. Jika tidak, masih ada harapan—bukannya kiamat.

Anda baru sahaja melakukan kesilapan di jalan anda, jadi sudah tiba masanya untuk bangkit semula dan memasuki semula laluan dengan semangat dan keazaman yang baharu. Tanya pengurus anda dengan sopan tentang topik yang perlu anda fokuskan, dan kemudian laksanakan nasihat dengan teliti. 

Berusaha membangunkan kebolehan baharu dan perbaiki kebolehan semasa anda. Elakkan daripada membiarkan kekecewaan anda ditunjukkan dalam tingkah laku anda kerana ia boleh memberi kesan negatif. Sekarang adalah masa untuk memulakan semula dan meminta promosi sekali lagi.

Catat Ulasan for " Bagaimana Untuk Meminta Kenaikan Pangkat? 10 Cara Meminta Kenaikan Pangkat"