Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Asas Penetapan Matlamat

Asas Penetapan Matlamat

Asas Penetapan Matlamat - Penetapan matlamat ialah asas bagi setiap perancangan dan pelaksanaan yang berjaya, sepanjang tahun-tahun lepas Teori dan teknik penetapan matlamat telah berkembang dengan ketara, terutamanya disebabkan perniagaan internet yang mengubah konsep kerja tradisional.

Asas penetapan matlamat harus diamalkan dan dikekalkan untuk memastikan matlamat ini berjaya diselesaikan, seseorang itu perlu mengamalkan teknik tertentu untuk penetapan matlamatnya sendiri. 

Apakah penetapan matlamat sangat penting? bersih? dan peribadi. Seseorang yang ingin berhenti merokok kerana isterinya telah memaksa dia berjanji yang mungkin tidak akan mencapai matlamatnya. 

Sesiapa yang menetapkan matlamat dan sasaran harus memastikan bahawa ini adalah sasaran dan matlamat yang berbaloi dan bahawa projek ini akan memerlukan banyak tenaga dan komitmen.

Proses menetapkan matlamat tidak rumit, tetapi menetapkan matlamat perlu dilakukan dengan cara tertentu agar ia menjadi paling berkesan. 

Selepas memastikan bahawa anda ingin mencapai matlamat ini dan ia sebenarnya sebahagian daripada penetapan matlamat anda (dan bukan orang lain), anda perlu menulis sebab penetapan matlamat anda. Mengapa anda menetapkan matlamat ini? Apa yang anda akan dapat daripada mencapai matlamat ini?.

Memahami ganjaran untuk mencapai matlamat adalah sangat penting kerana ia menjadikan matlamat anda sangat jelas, dan harga yang anda akan bayar untuk mencapainya juga. Semasa menulis matlamat anda, anda harus mula memikirkan bagaimana anda akan mencapai matlamat anda, anda perlu membuat rancangan terperinci untuk mencapai matlamat yang anda inginkan. 

Kertas? pelan juga sangat penting kerana ia sepatutnya memberikan anda beberapa rintangan logik. Anda perlu mencari cara untuk mencapai matlamat anda dan masanya, anda perlu mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan rancangan anda dan matlamat anda semasa anda melakukannya. Pelan kertas hendaklah, apabila selesai, menghasilkan pelan penetapan matlamat yang jelas, realistik dan logik.

Pastikan pelan penetapan matlamat anda mempunyai anggaran teliti masalah yang mungkin anda hadapi pada masa hadapan, kelewatan pada garis masa yang anda rancang, cabaran tertentu, pelan realistik harus sentiasa menetapkan sasaran lewat sedikit daripada lebih awal, kerana kehidupan ada caranya daripada mengganggu rancangan.

Cuba dan cipta beberapa keadaan fikiran untuk penetapan matlamat anda. Walaupun ia sentiasa baik untuk mula melakukan perubahan dalam hidup anda dalam suasana pemikiran yang positif, terdapat arahan mental lain yang boleh anda gunakan untuk membantu anda dalam perjalanan anda. 

Sesetengah orang mendapati bahawa cabaran adalah perkara yang paling mendorong mereka dan mereka harus menetapkan penetapan matlamat mereka pada sasaran jarak dekat, sangat fokus untuk mencapai setiap sasaran secepat mungkin, dan memerhatikan hadiah pada setiap masa. 

Jika sasaran anda terlalu besar atau terlalu rumit untuk teknik jenis ini, anda sentiasa boleh memecahkan sasaran yang lebih besar kepada yang lebih kecil, menjarakkan sasaran.

Masa adalah kritikal dalam penetapan matlamat, anda perlu menetapkan sendiri jangka masa yang anda jangkakan untuk mencapai matlamat anda. 

Jika anda mengenal pasti halangan dalam perjalanan anda dengan betul, anda akan mempunyai lebih banyak masa untuk pulih daripada kehilangan masa, jika anda optimis semasa menetapkan jangka masa (atau tidak realistik), anda akan mendapati diri anda kesuntukan masa, dan nafas, semasa anda bergelut untuk mencapai sasaran pada set? tidak realistik? masa.

Semasa bekerja pada matlamat adalah sentiasa baik untuk menyimpan matlamat itu dalam fikiran. Penetapan matlamat bukan hanya tentang menulis sesuatu dan melupakannya, anda akan terkejut melihat sejauh mana nota perbezaan dan peringatan harian matlamat akan mendorong anda. 

Sesetengah orang menyimpan jurnal bertulis aktiviti mereka dan prestasi penetapan matlamat supaya mereka boleh menjejaki kemajuan mereka ke arah sasaran. 

Catat Ulasan for " Asas Penetapan Matlamat "