Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mencari Tujuan Hidup Kita

Mencari Tujuan Hidup Kita

ASAS UNTUK KEBAHAGIAAN KITA

Setiap daripada kita telah menjelma untuk memainkan sesuatu yang tertentu. Apabila kita mendapati peranan istimewa kita dan memainkannya dengan cinta, kita mengalami kepuasan dan kebahagiaan. 

Apabila kita kehilangan hubungan dengan tujuan hidup kita, atau tidak mempunyai keberanian untuk menjalaninya, kita mengalami rasa tidak puas hati dan kadangkala kemurungan.

KITA MUNGKIN PERLU MEMBUAT PILIHAN

Dalam sesetengah kes, kita mungkin perlu membuat pilihan antara yang berikut: 

a. Wang atau makna

b. Keselesaan atau kreativiti

c. Keselamatan atau evolusi

d. “Kejayaan” sosial atau tanggungjawab sosial 

e. Kebahagiaan dangkal atau kepuasan batin yang nyata

f. Memuaskan jangkaan orang lain atau suara dalaman atau kebijaksanaan kita sendiri.

Mari kita periksa apa yang boleh kita lakukan untuk mendapatkan semula hubungan dengan tujuan hidup kita.

KEBEBASAN DARIPADA PENGATURCARAAN SOSIAL

Kita perlu membebaskan diri kita daripada penyesuaian sosial kita mengenai jenis kerja yang mempunyai nilai. Kita perlu bebas memilih jenis pekerjaan dan gaya hidup yang sesuai dengan kita tanpa mengira pendapat orang lain tentang pilihan kita. 

Jika orang yang kita sayangi mempunyai masalah dengan pilihan kita, kita perlu mempunyai keyakinan dalaman yang mencukupi untuk membantu mereka memahami bahawa kita hanya meminta kebebasan untuk mengejar apa yang memenuhi kita. Selalunya peranan yang paling mudah boleh menawarkan kita pelajaran rohani yang paling hebat dan kepuasan diri. 

Ambil, sebagai contoh, peranan ibu atau bapa. Tidak banyak kepentingan diberikan kepada mereka hari ini kerana ramai yang merasakan bekerja di pejabat lebih berprestij atau kreativiti. Namun, tidak ada peranan yang lebih penting dan menuntut daripada peranan ibu bapa.

MENGATASI TAKUT

Kita perlu mengatasi sebarang ketakutan yang mungkin menghalang keupayaan kita untuk memberikan diri kita sepenuh hati kepada matlamat kita. 

Seperti ketakutan terhadap:

a. Kegagalan

b. Apa yang orang lain fikirkan

c. Supaya kita tidak berjaya dari segi kewangan

d. Supaya kita tidak sempurna dalam apa yang kita lakukan 

e. Supaya kita boleh melakukan kesilapan

Kita semua dalam proses evolusi. Membuat kesilapan adalah lumrah apabila kita belajar dan mencipta. Adalah penting untuk memahami bahawa kita layak dan disayangi walaupun kita tidak sempurna dan walaupun kita tidak mempunyai hasil yang sempurna.

KEJAYAAN TIDAK DIPERLUKAN

Adalah penting untuk kita membebaskan diri daripada penumpuan yang berlebihan terhadap kejayaan sebagai ukuran nilai diri kita. Jika motif kita semurni mungkin dan usaha kita sebaik mungkin untuk tahap evolusi kita sekarang, maka hasilnya tidak penting. 

Christ, Socrates, Gandhi dan Martin Luther King semuanya menjalani tujuan hidup mereka tetapi semuanya dibunuh oleh masyarakat di mana mereka hidup.

HUBUNGI DENGAN SUARA DALAM KITA

Kita perlu membina hubungan yang lebih mendalam dengan suara batin kita melalui doa, diam dan meditasi. Kemudian kita akan mendengar "suara kecil" kebijaksanaan dalaman dan mengetahui, dalam diri kita, peranan yang telah kita mainkan.

MENYEBABKAN INSTRUMEN KITA

Walaupun kita tahu peranan kita, kita mungkin tidak dapat memainkannya dengan berkesan jika kita kerap sakit, letih, gementar, takut atau kecewa. Badan yang sihat dan minda yang jernih boleh dikekalkan melalui makanan semula jadi yang sihat, senaman, teknik pernafasan, relaksasi yang mendalam dan pemikiran positif. 

Dengan amalan harian teknik-teknik ini, badan dan minda kita akan mampu untuk menyatakan kecantikan dalaman dan kreativiti kita.

MENYERAH KEPADA ILAHI

Sesuatu instrumen mesti menyerahkan sepenuhnya kepada pemainnya. Mencari peranan kita dalam kehidupan bermakna terbuka kepada apa sahaja peranan yang berguna kepada alam semesta pada setiap tempat dan masa. 

Kita perlu melepaskan keperluan egosentrik dan menyedari bahawa ada kalanya kita akan dipanggil untuk melakukan "kerja hebat", dan pada orang lain, kita akan diberikan tugasan yang mudah.

BERDOA UNTUK BIMBINGAN

Kita boleh berdoa untuk penyucian dan bimbingan sebagai alat keharmonian ilahi di bumi ini. Melalui doa dan keikhlasan, kita boleh menjadi pengubah tenaga rohani kepada kerja-kerja yang bermanfaat di sini pada peringkat material. 

Melalui meditasi harian kita, kita boleh menerima tenaga rohani, yang kemudiannya boleh kita kongsikan dengan orang di sekeliling kita dalam bentuk kasih sayang, belas kasihan, pemahaman dan perkhidmatan.

KEPERCAYAAN KEPADA DIRI KITA DAN MENGIKUTI KEPUASAN KITA

Kita perlu percaya pada perasaan dalaman kita dan apa yang membawa kita kebahagiaan. Kebahagiaan dan kepuasan batin adalah tanda bahawa kita sejajar dengan tujuan hidup kita.

MENGGUNAKAN BAKAT KITA

Kita perlu berhubung dan mengembangkan bakat yang wujud. Mereka akan membimbing kita kepada apa yang telah kita lakukan. 

Catat Ulasan for " Mencari Tujuan Hidup Kita "