Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bagaimana Untuk Meminta Kenaikan Gaji? 10 Cara Meminta Kenaikan Gaji

salary

Maaf kerana mengecewakan anda, tetapi terdapat kurang daripada 1% kemungkinan penyelia anda akan mengiktiraf kejayaan anda dan memberi anda kenaikan gaji. Sudah tentu pengalaman yang menyayat hati, meminta kenaikan gaji harus dilakukan pada saat yang tepat.

Buat perancangan dan bukannya hanya mengepakkannya; berbuat demikian akan meningkatkan peluang anda dan membawa kepada kesimpulan yang berjaya. Daripada berasa tidak selesa dan mengurangkan peluang anda, yakinlah, rasional dan bersedia, dan mulakan perbincangan mengenainya. 

Perlu diingat bahawa anda memperolehnya sejak anda membuat sumbangan besar kepada pengembangan perniagaan anda.

1) Ketahui nilai anda

Setiap karya yang boleh diakses mempunyai kos yang dinilai sebagai nilai pasarannya. Dengan bercakap dengan rakan sekerja dalam organisasi anda sendiri atau dengan syarikat pasaran yang berkaitan, anda boleh menentukan nilai sebenarnya. 

Terdapat banyak laman web dalam talian yang boleh membantu dalam melakukan perbandingan yang tepat. Mengira kadar pasaran sebenar tidak mudah atau cepat dilakukan.

Gaji seseorang individu ditentukan dan dipengaruhi oleh banyak perkara. Dapatkan pemahaman yang jelas tentang kos yang dijangkakan sebelum memutuskan sama ada anda dibayar secara adil atau tidak berbanding pasaran. Dalam kedua-dua situasi, bersikap tegas dan yakin apabila membuat permintaan anda untuk kenaikan gaji.

2) Bersikap realistik

Anda ingin meminta kenaikan gaji, tetapi ia adalah satu usaha yang sukar yang, jika dilakukan secara tidak betul, mungkin membebankan. Bersikap realistik dan menilai nilai peribadi anda dan nilai kedudukan. Tentukan sekarang berapa banyak kenaikan yang anda boleh minta secara realistik dan majikan akan terima.

Soalan penting yang perlu dijawab terlebih dahulu termasuk jika sudah lebih setahun gaji anda dinaikkan dan sama ada anda telah bekerja dengan sebaik mungkin supaya penilaian prestasi anda menunjukkan pertumbuhan. 

Adalah tidak realistik untuk meminta kenaikan gaji secepat ini jika anda baru sahaja berada di kedudukan semasa anda selama setahun. Banyak perniagaan mempunyai dasar yang dinyatakan bahawa mereka tidak akan mengeluarkan promosi atau kenaikan gaji sebelum sekurang-kurangnya dua tahun. Sebelum meminta kenaikan gaji, anda mesti mengetahui sepenuhnya peraturan.

3) Masa

Seorang legenda yang hebat telah mengatakan bahawa ini semua tentang masa dan kata-katanya telah membuktikan diri mereka berulang kali. Ingat nasihat ini apabila anda meminta kenaikan gaji. Masa terbaik yang boleh ditemui oleh sesiapa sahaja ialah apabila syarikat anda telah menyelesaikan projek yang sangat baik dan rumit dan usaha anda lah yang telah membuktikan titik perubahan dalam kejayaannya.

Jika anda telah diberi tanggungjawab baru atau telah menyelesaikan masalah besar juga merupakan keadaan yang baik di mana anda boleh mendapatkan populariti anda dengan promosi. 

Masa yang paling teruk adalah apabila anda telah membuat kebodohan dan projek telah menderita untuknya, atau syarikat mengalami masalah tunai atau bos anda menghadapi masalah profesional atau peribadi. Jadilah bijak, fikir dengan teliti dan kemudian pergi untuk membunuh dan minta kenaikan gaji.

4) Kumpul fakta anda

Buat senarai pencapaian anda sejak kenaikan gaji terakhir anda dan kesannya kepada syarikat. Penyelia anda perlu dimaklumkan dari segi fakta dan data mengenai kesan bermanfaat kehadiran anda terhadap perniagaan.

Minta kenaikan gaji setelah diperincikan kerana bukti tidak boleh dipertikaikan. Letakkan tumpuan pada semua petunjuk kualiti yang telah anda sumbangkan untuk menghasilkan. Lakukan penyelidikan anda, kumpulkan semua maklumat yang anda miliki, dan kemudian tentukan perkara yang perlu dilakukan seterusnya.

Sekarang baca beberapa kali supaya anda boleh membuat sebarang pelarasan yang diperlukan dan supaya anda boleh membiasakan diri dengan semua kandungan. Anda tidak boleh membuka dokumen dan kemudian menyenaraikan pencapaian anda apabila penyelia anda ada. Buat perincian supaya anda boleh bertindak balas dengan cepat dan bijak jika dia mempunyai sebarang soalan susulan.

5) Amal kan rundingan gaji

Subjek rundingan gaji boleh menjadi tidak selesa dan mencabar untuk anda dan penyelia anda. Adalah lebih baik anda bersedia terlebih dahulu sebelum meminta kenaikan gaji. Lakukan prosedur dengan bantuan rakan, seperti yang anda lakukan di pejabat.

Sediakan semua pertanyaan, jawapan, sanggahan, dan respons yang berkaitan. Faedah melibatkan rakan yang sukar dalam perjuangan anda ialah dia boleh memberi anda nasihat tentang cara untuk menjadikannya lebih baik. Sukar untuk bercakap dengan pengurus anda, jadi bersedia untuk itu. 

Jangan berkecil hati jika anda tidak dapat mendapatkan bantuan; salah satu penyelesaian terbaik ialah berlatih di hadapan cermin. Anda akan mendapat gambaran umum tentang apa yang diharapkan daripadanya, yang akan membuatkan anda berasa lebih yakin.

6) Sediakan mesyuarat profesional

Peningkatan dan kenaikan pangkat adalah isu profesional dan memerlukan suasana profesional untuk perbincangan. Sediakan mesyuarat dengan bos anda untuk meminta kenaikan gaji. Ia adalah perbincangan profesional dan seperti semua yang lain memaklumkannya terlebih dahulu mengenai isu itu supaya dia juga bersedia secara mental untuknya. Temui dia dengan semua maklumat yang berkaitan dan kemukakan kes anda.

Jangan bangkitkan sebarang isu peribadi pada masa ini kerana ia mungkin menghalang kes anda kerana tiada siapa yang sukakan integrasi isu emosi dan peribadi apabila anda sedang berbincang secara serius. Serlahkan tanggungjawab dan pencapaian anda secara ringkas dan kemukakan data gaji kompetitif jika anda mempunyainya.

7) Jangan meminta-minta

Jangan lupa bahawa anda adalah orang yang mendapat idea untuk meminta kenaikan gaji. Anda membuat pilihan anda selepas melakukan banyak introspeksi dan telah memperoleh bukti yang anda perlukan untuk menyokongnya. Ini bukan masa untuk teragak-agak; sebaliknya, percaya pada kemahiran anda dan maklumat yang telah membantu anda. Di tempat kerja, emosi tiada tempat.

Apabila bercakap dengan penyelia anda, tumpukan sepenuhnya pada fakta dan data dan bukannya hubungan anda dengannya pada tahap peribadi atau profesional. Tidak perlu merendahkan diri dengan meminta pertolongan. Perlu diingat bahawa anda layak mendapatnya dan akan berjaya.

8) Tera yang menggalakkan

Tera sangat penting dalam tetapan peribadi dan profesional. Sebelum anda meminta kenaikan gaji pastikan anda mencipta kesan yang betul. Pakai bahagian dalam pakaian formal yang diseterika dengan baik, kasut padan dan aksesori minimum.

Penampilan yang digilap memberi anda keyakinan yang diperlukan untuk bercakap dan bertindak sewajarnya. Bercakap berkenaan dengan junior anda, rakan sebaya dan pegawai tinggi anda secara sama rata dan anda akan mencipta kesan yang menggalakkan di kalangan semua orang.

9) Tunjukkan komitmen anda kepada syarikat

Kualiti kesetiaan dihargai. Inilah masanya untuk mengingatkan bos anda bahawa anda telah bekerja di organisasi ini untuk seketika. Letakkan tumpuan pada semua projek yang telah anda uruskan yang telah menjana keuntungan yang besar untuk syarikat.

Kerja keras anda dan masa yang panjang telah menyumbang kepada kejayaannya. Sebaik sahaja anda telah membuktikan dedikasi dan kesetiaan anda kepada perniagaan, anda boleh menghubunginya tentang kenaikan gaji.

10) Jangan berhenti pada TIDAK

Jika penyelia anda berkata tidak, dunia tidak akan berakhir. Jangan biarkan tindak balasnya yang tidak menyenangkan menjejaskan kehidupan anda dengan ketara. Setiap orang membuat beberapa kesilapan di sepanjang jalan, tetapi seorang pemenang bangkit dan terus berjalan. Anda boleh menganggapnya sebagai peluang untuk perkembangan selanjutnya dan minta dia menawarkan penilaian peribadi kepada anda.

Tanya dia apa yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kecekapan supaya anda boleh dinaikkan lagi. Ikutinya seketika sebelum meminta kenaikan gaji.

Catat Ulasan for " Bagaimana Untuk Meminta Kenaikan Gaji? 10 Cara Meminta Kenaikan Gaji"