Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Perkara yang Anda Perlukan Untuk Matlamat Anda Berjaya

target

Dengan menetapkan matlamat anda sudah pun mendahului sebahagian besar orang di planet ini. Tetapi, hanya kerana anda mempunyai matlamat dan berusaha untuk mencapainya tidak bermakna ia akan berjaya. 

Walaupun anda tahu dengan tepat di mana anda mahu pergi dan apa yang anda mahukan dalam hidup anda masih boleh gagal dan berakhir dalam kedudukan yang sama seperti anda dalam 5 tahun dari sekarang.

Jadi, apa yang anda perlukan? Bagaimanakah anda boleh mencapai matlamat anda untuk mendapatkan bentuk badan, mencari cinta sejati anda, menjadi jutawan, atau apa sahaja yang anda inginkan?

Sebagai seorang lelaki yang mempunyai banyak matlamat dalam hidup dan telah mencuba hampir segala-galanya daripada perdagangan saham kepada keusahawanan, saya telah menyedari sesuatu yang memisahkan matlamat yang telah saya jayakan daripada matlamat yang saya tidak.

Saya perhatikan beberapa perkara yang penting untuk mencapai matlamat utama anda dalam hidup, tidak kira betapa besarnya matlamat itu.

1. Kajian

Perkara pertama dan paling logik yang perlu dilakukan ialah mengkaji tentang apa yang ingin anda capai. Untuk semudah memahami, ia juga merupakan salah satu langkah yang paling diabaikan dan diabaikan untuk berjaya. Kita semua mahu menceburi bidang dan berjaya dengan segera. Tetapi dalam kebanyakan bidang kehidupan ia tidak berlaku seperti itu.

Kita perlu mengambil peluang, gagal beberapa kali, dan belajar seberapa banyak yang kita boleh dan hanya apabila kita terus berkembang dan belajar, kita mula melihat hasil yang kita inginkan. Cara paling mudah untuk mula belajar dan berkembang adalah dengan mengkaji dan membaca tentang apa yang orang lain katakan tentang subjek itu.

"Apa yang anda dapat dengan mencapai matlamat anda tidak sepenting apa yang anda dapat dengan mencapai matlamat anda." Zig Ziglar

Saya tidak tahu berapa banyak buku yang telah saya baca, video yang telah saya tonton dan produk yang saya beli tentang pemasaran internet, pelaburan dan memiliki perniagaan. Sejujurnya, saya hampir tidak menggunakan sebarang maklumat yang saya kumpulkan.

Tetapi saya telah belajar banyak, dan saya tidak akan pernah sampai sejauh ini dalam dunia wang jika saya memutuskan untuk tidak menghabiskan begitu banyak masa mempelajarinya. Semasa saya mengkaji pasaran, saya belajar lebih banyak tentang cara ia berfungsi, cara orang berjaya, dan arah yang boleh saya ambil jika saya mahu berjaya.

Pengetahuan benar-benar kuasa dan ia adalah langkah pertama untuk berjaya dengan matlamat anda. Jangan takut untuk membelanjakan wang anda untuk pendidikan kerana ia boleh kembali kepada anda sepuluh kali ganda dan menjadikan hidup lebih mudah dan lebih menghiburkan.

2. Cari Orang Lain Dengan Matlamat Yang Sama

Jangan sekali-kali memandang rendah kuasa rangkaian! Apabila anda bertemu orang lain dengan matlamat yang sama seperti anda, anda boleh belajar bukan sahaja dari kejayaan dan kegagalan anda sendiri, tetapi dari kejayaan dan kegagalan mereka juga.

Faedah sampingan berhubung dengan orang lain yang serupa dengan anda ialah mereka membantu anda mengambil tindakan. Apabila anda melihat orang lain berjaya dan mencapai matlamat mereka, ia membuatkan anda ingin bekerja lebih keras untuk meneruskannya dan melihat kejayaan dan pencapaian anda sendiri dalam hidup.

Itu mungkin sebab dikatakan pendapatan anda adalah purata 5 orang yang paling rapat dengan anda. Jika rakan dan keluarga anda tidak mengambil berat tentang melabur atau memajukan kerjaya mereka maka agak sukar untuk memotivasikan diri anda untuk memikirkan perkara seperti itu.

Sebaliknya jika semua orang yang anda kenali sedang mencari cara untuk maju dalam kehidupan yang akan memberi kesan kepada anda dan anda akan mula mencari cara untuk menambah baik dalam bidang itu juga.

Berhubung dengan orang lain memberi anda idea dan motivasi yang anda perlukan untuk membawa sesuatu ke peringkat seterusnya. Anda boleh berjaya tanpa mengetahui orang lain yang mempunyai matlamat yang sama seperti anda, tetapi ia akan menjadi lebih sukar dan anda mungkin akan melalui jalan yang lebih panjang dengan lebih banyak halangan di jalan.

3. Mahukannya! Mahukannya! Mahukannya!

Adakah saya menyebut anda sepatutnya menginginkannya? Tidak dinafikan, perkara paling penting yang perlu anda lakukan apabila mengejar matlamat ialah menginginkannya dengan penuh semangat. 

Satu cara anda boleh melakukan ini adalah dengan memvisualisasikannya. Fikirkan tentangnya, impikan tentangnya, dan bayangkan diri anda memilikinya. Luangkan sedikit masa setiap hari untuk membayangkan kehidupan yang anda inginkan dan jenis perkara yang anda ingin miliki.

“Pertama-tama katakan kepada diri sendiri apa yang anda akan menjadi; dan kemudian lakukan apa yang perlu anda lakukan.” Epictetus

Tidak kira siapa anda, apa yang anda mahukan, atau betapa mustahilnya ia mungkin kelihatan, segala-galanya mungkin. Jadi fikirkan tentang apa yang anda mahukan, percayainya, dan bayangkan diri anda memilikinya setiap hari.

Anda tidak akan mencapai apa-apa sehingga anda membuat keputusan sedar untuk mendapatkannya. Anda perlu mempunyai cukup keinginan yang membara untuk mengejar apa yang anda inginkan tanpa mengira halangan. Apabila anda menginginkan sesuatu yang cukup buruk, fikiran anda secara semulajadi memikirkan penyelesaian kreatif untuk masalah anda.

Anda mula percaya pada keupayaan anda untuk mendapatkannya dan anda mula mengambil peluang untuk mendapatkannya, walaupun anda tahu anda mungkin gagal. Inilah yang anda perlukan untuk dapat melihat impian anda menjadi kenyataan.

4. Jangan Takut Menghabiskan Wang

Kita semua mempunyai matlamat dalam hidup, tetapi sangat sedikit daripada kita yang mahu membelanjakan wang untuk mendapatkannya. Kami mahukan apa yang kami mahu dan kami mahukannya secara percuma! 

Saya fikir ini adalah satu kesilapan, jika anda mempunyai matlamat yang boleh anda capai secara percuma dan dengan sedikit usaha, maka lakukannya.

Sebaliknya jika anda mempunyai matlamat utama dalam kehidupan di mana membelanjakan sedikit wang untuk pendidikan atau alatan boleh membantu anda mencapai matlamat anda atau menyelesaikan lebih banyak perkara dalam jangka masa yang lebih singkat, maka mengapa tidak menggunakannya?

Saya tidak mula melihat banyak kejayaan dalam talian sehingga saya mula membelanjakan wang dan menguji beberapa cara berbeza untuk mengembangkan perniagaan saya. Membelanjakan sedikit wang untuk produk dan alatan baharu untuk membantu anda mencapai matlamat anda sebenarnya adalah perkara yang baik. 

Namun kebanyakan orang mengelak daripada membelanjakan sebarang wang walaupun mereka benar-benar percaya bahawa ia akan membantu mereka mendekati impian mereka.

"Jika anda berusaha untuk mencapai matlamat anda, matlamat anda akan berfungsi pada anda. Jika anda meneruskan rancangan anda, rancangan anda akan berfungsi pada anda. Apa sahaja perkara baik yang kami bina akhirnya membina kami." Jim Rohn

Mudah untuk mencari alasan untuk tidak membelanjakan wang, tetapi semuanya dibuat dengan andaian palsu dan logik yang salah. Mari lihat 2 alasan biasa sekarang.

Bagaimana jika ia tidak berkesan?

- Jika anda tidak tahu apa yang anda lakukan, kemungkinan besar anda akan membeli sepana apabila anda benar-benar memerlukan tukul. Atau anda akan membeli buku daripada seseorang tanpa menggunakan banyak maklumat di dalamnya. 

Tetapi sebelum anda bertanya kepada diri sendiri bagaimana jika ia tidak berfungsi? atau bagaimana jika saya membazirkan wang? Tanya diri anda, bagaimana jika ia berkesan?

Anda mungkin membeli ebook penipuan atau sesuatu yang mungkin tidak sebagus yang anda fikirkan. Tetapi anda tidak akan tahu apa yang akan berlaku sehingga anda meletakkan wang pada talian. Ia akan menjadi jalan yang lebih sukar jika anda cuba melakukan segala-galanya sendiri dan mengelak daripada membelanjakan sebarang wang untuk matlamat dan rancangan masa depan anda. 

Sebagai nota sampingan, sebaik sahaja anda merasakan pasaran anda mula mengetahui rupa alat yang baik dan rupa penipuan.

Mengapa saya tidak boleh melakukannya secara percuma?

- Selalunya anda boleh melakukannya secara percuma. Anda boleh terjun ke dalam jualan, melukis, muzik dan mempelajarinya secara percuma atau dengan kos yang sangat rendah. Semasa anda berkembang, membuat kesilapan dan belajar lebih banyak, anda memperoleh pengalaman. Apabila anda bergerak ke hadapan anda mendapat momentum.

Dengan beberapa matlamat, anda tidak perlu membelanjakan sebarang wang untuk pendidikan atau alatan. Tetapi ia hanya menyukarkan anda. Anda mungkin membuang satu atau 2 tahun mempelajari sesuatu yang boleh anda pelajari dengan membaca buku atau mendengar orang lain yang berpengalaman dalam subjek itu. Inilah sebabnya mengapa dua langkah pertama adalah penting. Pengetahuan adalah kuasa!

5. Ambil Tindakan

Dalam setiap bidang kehidupan ada yang saya suka panggil "pakar separa." Apa itu "pakar separa", ialah seseorang yang tahu banyak tentang perkara itu, boleh memberi anda butiran terperinci tentang cara melabur wang anda, cara menerbitkan buku, cara berjaya dalam perniagaan, atau apa sahaja.

Masalahnya mereka tidak pernah melakukannya. Mereka telah mengkajinya, memasukkan sebanyak mungkin ke dalam tengkorak mereka, tetapi mereka tidak mencubanya. Mereka tidak pernah melompat ke atas kapal untuk melihat sejauh mana apa yang mereka tahu berfungsi di dunia nyata. 

Mereka tidak pernah benar-benar menjadi pakar kerana mereka tidak memperoleh pengalaman yang hanya boleh anda perolehi dengan menjadi aktif dalam bidang anda dan membuat beberapa kesilapan.

“Penglihatan tanpa tindakan adalah angan-angan. Tindakan tanpa penglihatan adalah mimpi ngeri.” Peribahasa Jepun

Semua nasihat lain dalam artikel ini atau semua nasihat yang pernah anda terima tentang cara anda boleh mencapai matlamat anda akan menjadi sia-sia melainkan anda mengambil tindakan! 

Anda boleh mengkaji semua yang anda mahu, membelanjakan banyak wang untuk itu, dan menginginkannya sehingga anda merah di muka, tetapi jika anda tidak mengambil apa-apa tindakan anda tidak akan mendapat apa-apa keputusan.

Anda boleh menjadi seorang "pakar separa", di mana anda tahu cara ia berfungsi dan anda mengetahuinya dengan baik, tetapi anda tidak pernah menjejakkan kaki ke pentas dan mencuba sendiri.

Pada satu ketika anda perlu melompat dari tebing itu dan melihat sama ada anda akan jatuh ke tanah atau jatuh tersungkur. Sama ada cara anda akan mendapat sesuatu daripada lompatan. Jika anda berjaya anda tahu apa yang berkesan jika anda tidak anda tahu apa yang tidak berkesan.

Perlahan-lahan dengan mengambil tindakan anda mempelajari selok-belok bidang anda. Itu namanya pengalaman. Ia jauh lebih berharga daripada apa-apa yang anda boleh dapatkan daripada buku, dan ia hanya boleh diperoleh daripada berada di lapangan dan berusaha mencapai matlamat anda.

Mempunyai matlamat tidak mencukupi, anda perlu berusaha untuk mendapatkannya, anda perlu mengambil tindakan, dan anda perlu menginginkannya dengan sepenuh hati. Tiada apa yang boleh menghalang seorang lelaki yang berazam untuk melakukan apa sahaja untuk mengubah impiannya menjadi kenyataan. Jadilah lelaki itu dan anda akan pergi lebih jauh daripada yang anda bayangkan.

"Anda tidak pernah terlalu tua untuk menetapkan matlamat lain atau mengimpikan impian baru." Petikan CS Lewis 

Catat Ulasan for "Perkara yang Anda Perlukan Untuk Matlamat Anda Berjaya"