Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mesyuarat Berkesan – Adakah IT Pekerjaan Pasif?

Mesyuarat

Cara menjalankan mesyuarat yang berkesan dan memperoleh reputasi pengurus yang mengetahui perkaranya.

Aktiviti yang manakah boleh membuang masa lebih daripada satu orang secara serentak? 

Mesyuarat tidak produktif!

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa hampir lima puluh peratus daripada semua masa mesyuarat yang dihabiskan adalah tanpa but, dan tidak begitu penting. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang dalam dunia perniagaan menghabiskan sekurang-kurangnya dua puluh lima peratus masa berharga mereka dalam mesyuarat. 

Adakah anda mengalami masalah blues mesyuarat yang tidak berfungsi?

Jadi apa salahnya dengan mesyuarat? Mengapa begitu banyak mesyuarat menjadi salah? Mengapa anda seolah-olah tidak boleh berbuat apa-apa mengenainya?

Masalahnya mungkin:

1. Banyak mesyuarat tidak perlu

2. Hadirin tidak bersedia

3. Individu tertentu mungkin mendominasi prosiding

4. Mesyuarat berlangsung terlalu lama

Adakah ada ubatnya?

Salah satu sebab mesyuarat tidak berkesan ialah pemimpin sendiri tidak mengetahui objektif mesyuarat. Pemimpin menggunakan satu jenis mesyuarat untuk semua isu.

Oleh itu, tanpa sebarang hala tuju dan garis panduan yang jelas, mesyuarat ini mungkin akan menjadi perbincangan yang tidak berkesudahan. Memandangkan betapa tidak produktif dan membosankan banyak mesyuarat kumpulan, saya fikir kebanyakan mesyuarat meninggalkan banyak perkara yang diingini.

Mesyuarat biasanya terbahagi kepada dua kategori:

  • Mesyuarat pengumpulan maklumat 
  • Mesyuarat penyelesaian masalah dan membuat keputusan.

Anda mesti membuat usaha yang disengajakan untuk mengasingkan mesyuarat penyelesaian masalah daripada mesyuarat bermaklumat.

Apakah itu Mesyuarat Bermaklumat?

Mesyuarat bermaklumat adalah untuk memaklumkan anda tentang perkara yang dilakukan oleh ahli kumpulan lain. Setiap ahli kumpulan memberitahu orang lain apa yang berlaku di jabatan mereka.

Adalah penting bahawa tiada penyelesaian masalah atau membuat keputusan berlaku semasa mesyuarat maklumat. Sekiranya masalah timbul, ia harus diletakkan dalam agenda untuk mesyuarat penyelesaian masalah yang akan datang.

Apakah itu Mesyuarat Penyelesaian Masalah?

Terdapat beberapa jenis mesyuarat penyelesaian masalah:

1. Mesyuarat pengenalpastian masalah

2. Mesyuarat penjana penyelesaian

3. Mesyuarat penilaian dan membuat keputusan

4. Mesyuarat pelaksanaan

5. Mesyuarat pengurusan berjadual.

Ramai pemimpin menggunakan satu mesyuarat untuk mencapai banyak objektif. Mereka akan lebih baik menggunakan banyak mesyuarat, setiap satu untuk mencapai objektif tertentu.

Kebanyakan mesyuarat pastinya boleh diperbaiki dengan memahami jenis mesyuarat dan berpegang teguh kepada sebab mesyuarat. Dan apabila anda menyedari bahawa anda juga boleh menghabiskan banyak peratusan masa anda dalam mesyuarat, maka anda akan mengakui kepentingan mempelajari dan menggunakan kemahiran mesyuarat yang berkesan..

Saya rasa ia tidak terlalu banyak untuk diingati, tetapi semakin hampir anda mengikuti idea ini, mesyuarat yang berkesan akan berlaku secara automatik. Kumpulan itu akan menyukai mesyuarat anda dan anda akan mendapat reputasi sebagai "Pengurus Mesyuarat" yang mengetahui perkaranya.

Catat Ulasan for " Mesyuarat Berkesan – Adakah IT Pekerjaan Pasif?"