Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petua Rundingan Gaji

Petua Rundingan Gaji

Mempelajari cara merundingkan gaji dengan berkesan adalah aspek penting untuk menjadi seorang profesional sejati. Bagi mereka yang tidak pernah perlu merundingkan gaji mereka, bagaimanapun, berbuat demikian boleh menjadi sangat sukar.

Merundingkan gaji mungkin kelihatan sangat tertekan pada mulanya, kerana unsur situasional berbuat demikian mempunyai potensi untuk mewujudkan pemutusan hubungan antara anda dan bos anda. Nasib baik, anda boleh merundingkan gaji secara teratur dengan mengambil beberapa petua asas.

Minta Lebih Daripada Anda Perlu

Salah satu prinsip asas rundingan gaji ialah ianya; satu rundingan. Akibatnya, jika anda berhasrat untuk meninggalkan apa yang anda mahukan, anda perlu meminta lebih banyak untuk bermula. Sememangnya, anda akan menerima tawaran balas, yang anda boleh terima atau balas sendiri. 

Jika anda pada asalnya meminta nombor yang anda harapkan akan berakhir, anda pasti akan mendapat tawaran balas yang jauh lebih rendah daripada yang anda perlukan untuk hidup dengan selesa. Walaupun ramai orang tidak selalu mengingati aspek rundingan gaji ini, ia tetap sangat penting.

Menyelidik Norma

Semasa merundingkan gaji, adalah penting untuk anda bertindak seperti seorang profesional sejati sepanjang tempoh proses rundingan. Walau bagaimanapun, sikap profesional sahaja tidak mencukupi, kerana anda juga mesti mengetahui fakta anda tentang berapa banyak yang dapat dicapai oleh seseorang dalam kedudukan anda. 

Sebelum duduk untuk rundingan gaji, pastikan anda duduk dan menyelidik julat gaji biasa profesion anda, dengan mengambil kira kawasan yang anda akan bekerja (luar bandar vs. bandar), serta keadaan ekonomi semasa.

Jika anda meminta wang yang jauh lebih banyak daripada yang biasanya dibayar oleh kedudukan anda, anda boleh mengasingkan diri anda daripada bos anda, yang harus sentiasa dielakkan.

Jangan Mulakan Rundingan

Perundingan gaji perlu dilakukan dengan bijak, bermakna anda harus tahu bila hendak bersuara dan bila hendak berdiam diri. Salah satu kesilapan terbesar yang boleh anda lakukan semasa merundingkan gaji anda ialah mengemukakannya sebelum majikan anda melakukannya. 

Sentiasa benarkan majikan membicarakan perkara itu terlebih dahulu, kerana jika tidak, ia mungkin kelihatan seolah-olah anda merasakan dia berhutang sesuatu kepada anda. Walaupun penting untuk kekal yakin sepanjang rundingan gaji, anda tidak mahu kelihatan memerlukan atau terlalu cemas.

Serlahkan Kekuatan Anda

Ramai orang merancang dan merancang untuk rundingan gaji mereka, hanya untuk terpesona apabila mereka menerima tawaran rendah. Hakikatnya, keadaan seperti ini harus dijangka, terutamanya apabila ekonomi berada dalam keadaan buruk. 

Jika ini berlaku, pastikan anda menyerlahkan kekuatan anda dan beritahu majikan anda mengapa anda rasa anda berbaloi dengan wang tambahan itu. Terangkan perkara yang boleh anda lakukan untuk syarikat yang tidak boleh dilakukan oleh orang lain, dan mengapa anda harus dianggap berharga. 

Dengan menonjolkan kekuatan anda dan kekal merendah diri pada masa yang sama, anda boleh membuat banyak kemajuan dalam proses rundingan gaji.

Catat Ulasan for " Petua Rundingan Gaji"