Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Motivasi Kendiri, Faktor Penting Dalam Kehidupan

Motivasi Kendiri, Faktor Penting Dalam Kehidupan

Sesuatu objektif tidak akan dapat dicapai tanpa adanya motivasi. Sedangkan motivasinya sendiri datang dari pelbagai sumber sama ada luaran mahupun dalaman. Daripada dua jenis motivasi tersebut, motivasi dalaman atau motivasi diri merupakan pengaruh yang paling kuat. 

Walaupun motivasi luaran mudah pudar, jika kita mempunyai motivasi diri sendiri, maka ia akan tertanam kukuh dalam diri.

Jadi bagaimana motivasi diri cukup kuat? Berikut ialah satu set petua yang boleh anda lakukan:

Matlamat dan Rancangan

Setiap orang dalam setiap kursus mempunyai banyak matlamat yang perlu dicapai. Manakala tujuan atau aspek utama yang memotivasikan setiap individu adalah berbeza. Jadi, anda perlu mengenal pasti dimana aspek motivasi anda yang paling menggalakkan. 

Aspek-aspek itu pelbagai, mulai dari keluarga, wang, gaya hidup, kerjaya, agama, dan lain-lain. Mana yang anda rasa paling penting? Mana yang anda tangkap dan boleh membuat anda terus bermotivasi? Itulah sumber motivasi diri anda.

Selepas menetapkan matlamat dan motivasi diri, tanya diri anda, adakah kerjaya anda kini menyokong matlamat yang ingin anda capai? Sama ada jawapan ya atau tidak, anda masih perlu menentukan langkah perancangan untuk mencapai matlamat yang boleh menjadi motivasi diri untuk diri sendiri. 

Tetapkan rancangan jangka pendek dan jangka panjang adalah realistik dalam agenda. Setiap hari, ingatkan diri anda untuk mengkaji semula objektif dan kemajuan apa yang anda sudah ada dalam mencapai objektifnya. Teruskan membuat penilaian sehingga anda mencapai matlamat anda.

Ganjaran

Pastikan anda menetapkan ganjaran jika matlamat telah dicapai. Setiap kali anda sampai ke destinasi tepat pada masanya, berikan diri anda ganjaran. Anda pastinya perlu mendapat ganjaran untuk kerja keras yang telah anda lakukan. 

Ganjaran juga boleh menjadi satu perkara yang mendorong anda untuk mencapai matlamat dengan disiplin. Jadi, barulah anda teruskan semangat untuk mengejar matlamat. Sebagai contoh, selepas menyelesaikan projek yang sukar, anda boleh memberi ganjaran kepada diri sendiri dengan mengambil cuti untuk bercuti.

Kekal Positif

Dalam mencapai tujuan, sudah tentu setiap orang melihat pelbagai halangan. Apa yang membezakan seseorang individu dengan individu lain ialah tindak balas mereka terhadap halangan. Ada pasrah dan berputus asa, ada keraguan, dan ada yang masih di hadapan. 

Setiap halangan mesti ada jalan keluar, jadi ingatkan anda untuk kekal positif. Setiap kali anda bertemu dengan halangan, ingatkan diri anda tentang motivasi diri dan matlamat yang anda capai, dan kemudian anda akan berjaya menyelesaikan halangan yang anda hadapi.

Adalah sukar untuk anda, sebagai contoh, untuk menjadi jurujual yang boleh dipercayai jika ia tidak boleh menjadi positif. Seorang jurujual sudah tentu akan sering mendapat penolakan prospek, sehingga sikap positif sangat penting. Sikap positif akan menjadikan anda seorang jurujual yang cekal dan tidak mengalah.

Catat Ulasan for " Motivasi Kendiri, Faktor Penting Dalam Kehidupan"