Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Menangani Kemarahan

Menangani Kemarahan

Daripada menahan kemarahan, marilah kita belajar untuk mengatasinya, dengan cara yang impak dan kekerapannya menjadi jauh berkurangan. Kita perlu mengubah tenaga kemarahan ini kepada sesuatu yang lebih berkhasiat dan menaikkan semangat.

Sila tanya diri anda jika anda takut kemarahan anda? Mungkin tanya diri anda sekali lagi, dan kali ini, tertanya-tanya sama ada anda boleh berkawan dengan kemarahan anda?

Kedua-dua ayat ini agak penting – kerana kita akhirnya berperang dengan semua perkara yang kita tidak pernah berkawan. Berdamai dengan kemarahan anda sendiri - sekiranya anda mendapati diri anda melawannya, atau dengannya - percayalah - ia hanya akan melawan! 

Anda lihat, pertempuran yang kalah sungguh! Ia adalah ketakutan kita sendiri terhadap kemarahan yang mengubahnya menjadi musuh kita. Penawarnya ialah berkawan dengannya, dan biarkan ia menjadi sekutu kita.

Kemarahan, mesti difahami, adalah sebahagian daripada fitrah manusia, dan dengan itu tidak boleh dihapuskan menjadi tidak wujud. Rahsia kecil itu bagaimanapun ialah kita boleh berkawan dengannya dengan cara sedemikian sehingga ia kehilangan banyak kuasa bersendirian untuk ekspresi yang merosakkan. 

Ini boleh dicapai sebegitu rupa, sehinggakan seseorang itu jarang menjadi marah, dan tidak memerlukannya. Sentiasa terdapat pelbagai pilihan untuk menangani sebarang situasi tertentu. 

Seseorang boleh mencari tekad dengan cara yang aman, atau seseorang boleh memilih untuk menggunakan kemarahan. Berdamai dengan kemarahan anda sendiri - dan dengan itu biarkan ia menjadi damai.

Lain kali kemarahan memuncak, menoleh ke arah diri sendiri, dan bertanya khabar kepadanya: “Hei – saya tahu awak, awak adalah kemarahan saya, mari kita berbual sedikit”. (Sekarang kita menuju ke arah perbincangan dalaman yang memotivasikan diri).

Apa sahaja yang anda rasa akan mahu mencari keluaran lambat laun. Lebih banyak anda berbondong-bondong, lebih besar air pancutan emosi apabila ia meletus. Sebarang perasaan negatif akan bertindak balas dengan cara ini. Kerana kita tidak berkesan mengatasi emosi kita yang terpendam, ia menjadi reaktif, dan defensif = ia menjadi kemarahan, atau kepahitan.

Mana-mana emosi yang anda alami yang mengganggu, tolong jangan lawannya! Mengenalinya, berkenalan dengannya, mengakuinya - dan BERSAHABAT! Hanya apabila anda berhenti bertindak balas terhadap emosi anda sendiri, apabila anda berhenti melawan emosi anda sendiri, ia akan berhenti melawan! 

Kemarahan boleh dilihat sebagai konflik dalaman (apabila seseorang berperang dengan diri sendiri), yang boleh menyatakan dirinya secara luaran. (lalu seorang bergaduh dengan yang lain).

Secara berkesan apa yang anda lakukan adalah mengubah emosi tersebut menjadi tanggapan cinta (dengan berkawan dengannya). Anda telah mengubah mereka!! Apabila mereka seterusnya ingin menyatakan diri mereka, mereka akan berbuat demikian dalam pakaian cinta, dan tidak lagi dalam jubah kemarahan, ketakutan, kebencian, dan lainnya.

Kita semua mengimbangi antara kutub negatif dan positif tenaga setiap hari. Akan ada hari apabila kita merasakan kita bersandar lebih dekat dengan sisi negatif, dan hari-hari lain di mana tenaga positif adalah berlimpah.

Dan dengan itu kita sentiasa mencari dan cuba mencari keseimbangan kita sendiri, keseimbangan yang menggembirakan.

Jika dan apabila seseorang menjadi marah, adalah lebih baik untuk mencari pelepasan untuknya. Jika tidak, ia boleh mengakibatkan manifestasi penyakit. Terdapat banyak cara di mana pelepasan kemarahan boleh dicapai – tetapi tanpa melencong ke arena yang luas itu, izinkan saya hanya menyebut bahawa tidak perlu mengalami kemarahan sama sekali!!

Mengapa seseorang perlu tunduk kepada kemarahan, sedangkan seseorang boleh meluahkan dirinya dalam pelbagai cara alternatif? Caranya adalah untuk menghapuskan kemarahan dari ekspresi seseorang ke tahap yang mungkin - dan mencari ketenangan. Ketenangan dalaman tidak mengenal kemarahan.

Tidak ada keperluan membina untuk menyerah kepada kemarahan, selain menjadi hamba kepada ego sendiri. Kemarahan menjadi berlebihan apabila seseorang telah menguasai diri sehingga ketakutan tidak perlu lagi mencari kambing hitam dalam kemarahan.

Sesetengah daripada anda mungkin bersetuju bahawa untuk mengawal pemikiran seseorang (dan dengan itu emosi) mestilah satu perkara yang lebih sukar difahami kita sebagai manusia dicabar. Untuk mengawal cara kita berfikir, dan lebih-lebih lagi perkara yang kita fikirkan memerlukan kita memahami aspek dalam diri kita yang sebenarnya mengawal cara kita berfikir. 

Pasti ada di kalangan kita yang ingin melayan pemikiran yang lebih penuh kasih sayang, atau pemikiran yang lebih positif, sebut saja. Namun, tanpa henti kita menangkap diri kita terperangkap dalam jaringan pemikiran yang muncul dalam fikiran kita berkali-kali. 

Aspek penting dalam pemikiran kita ialah selalunya kita akan merasa dan mengalami emosi mengikut cara kita berfikir.

Jika kita melihat solekan umum tingkah laku kita, kita akan menyedari bahawa pemikiran ditadbir oleh tiga kriteria pada asasnya. Seseorang mungkin merasakan keperluan untuk mengawal diri sendiri atau situasi, di mana yang lain mungkin perlu merasakan penerimaan, dan yang lain mungkin memerlukan (memerlukan) rasa selamat. 

Saya tahu ini kedengaran seperti ringkas, tetapi pada asasnya kita ditadbir oleh tiga keperluan ini. Sama ada satu (atau lebih) daripada keperluan ini yang menentukan, dan secara besar-besaran, mempengaruhi corak pemikiran negatif kita. Berpegang pada keperluan ini sebenarnya menyekat kita di luar batas dalam kebebasan berfikir kita, dan oleh itu emosi.

Untuk lebih mengawal cara kita berfikir, cara kita bertindak balas dan perasaan kita, kita perlu melepaskan fikiran kita dengan melepaskan keperluan ini.

Bagaimana untuk melakukannya?

Sebagai contoh, apabila anda mendapati diri anda dibalut dengan emosi dan pemikiran kemarahan (mereka yang menginginkan kerohanian yang lebih besar dalam hidup mereka sudah tahu bahawa kemarahan tidak mempunyai tempat di sana), cuba jejaki kembali kepada salah satu keperluan yang disebutkan di atas. 

Sebaik sahaja anda dapat menentukan keperluan itu, cuba lepaskannya. Tetapi amaran - ini boleh mengakibatkan rasa kebebasan yang sangat besar - kerana anda tiba-tiba akan menyedari betapa lebih baik anda rasa dan berfikir tanpa keperluan itu menyekat anda. 

Memandangkan kaedah ini berfungsi untuk emosi dan pemikiran yang berkaitan dengan kemarahan, ia juga akan berfungsi untuk sebarang tanggapan negatif lain, seperti kebencian, kegelisahan, tekanan, ketakutan.

Artikel ini diilhamkan melalui kesedaran bahawa begitu ramai orang bercakap tentang mengatasi kemarahan seseorang dengan meluahkannya. Mesej yang saya fikirkan untuk dibawa kepada mereka yang berminat, sebenarnya tidak perlu marah, menghakimi, berdendam, dan lain-lain…

Bolehkah anda bayangkan diri anda dirangkul oleh kedamaian dalaman sedemikian, di mana kemarahan tidak kelihatan sama sekali ? Kemarahan sangat melibatkan cara kita berfikir. Reaksi kita terhadap orang lain adalah berdasarkan cara kita berfikir. 

Emosi dalam diri kita juga adalah hasil daripada cara kita berfikir. Sangat mungkin untuk mengalami kehidupan tanpa kemarahan! Bertanggungjawab untuk pemikiran anda sendiri sekarang, dan hapuskan kemarahan dari sistem anda sebaik mungkin. 

Catat Ulasan for " Menangani Kemarahan "